Propozycje studiow

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Souzin
Bywalec
Bywalec

Propozycje studiow

Nieprzeczytany post autor: Souzin »

A wiec jestem tegorocznym maturzysta i zastanawiam sie nad kierunkiem studiow.Szukam czegos zwiaznego z forex,gielda.Czytalem opinie w innych tematach ,ze aby zostac dobrym traderem nie trzeba wcale studiowac , ale ja chcial bym skonczyc jakis kierunek ,aby miec szanse na jakas prace.Oczywiscie poza tym chce takze samodzielnie inwestowac ,ale chce takze dostac jakas prace z tym powiazana.Jakie miejsca byscie poradzili?

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Re: Propozycje studiow

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Informatyka/Programowanie ... finansów sam się nauczysz, a praktyczna umiejętność zawsze w cenie, a w dobie powszechnej automatyzacji to z umiejętnością programowania bez problemu pracę znajdziesz. Oczywiście to jest tylko jeden z wariantów, który wyciągnąłem z mojego otoczenia. Może ktoś ma inne pomysły. Jeśli jednak chciałbyś coś powiązanego z giełdą to możesz popatrzeć na MSG (Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze), studiowałem na UG ten kierunek i jest trochę przedmiotów z tym związanych, aczkolwiek z pracą jest ciężej (bynajmniej mi było). Obecnie uczę się programować :) Jeśli jednak pójdziesz na finanse to działaj w jakimś kole naukowym. Dużo kontaktów z potencjalnymi pracodawcami, informacji o stażach, praktykach, wyjazdach, wymianach itd... + dobry wizerunek wśród wykładowców, co czasami bywa pomocne :) W finansach też dobry jest jakiś extra papier typu makler lub doradca jakby Cię praca w jakimś banku przy inwestycjach interesowała, lub występowanie w cnbc w roli analityka :) Pozdrawiam

Souzin
Bywalec
Bywalec

Niestety programowanie mnie jakos nie kreci.Wiem ,ze po programowaniu dalsza droga bedzie krotsza i latwiejsza ,ale nie zamierzam isc w tym kierunku.Myslalem np. o czyms takim na poczatek:
http://www.wsb.pl/poznan/kandydaci/stud ... inansowego
http://www.ue.poznan.pl/studia-i-studen ... nansowych/
Co o tym sadzicie?

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Wyłącznie informatyka (specjalizacja zleży od tego w czym ewentualnie chcesz robić/w czym chcesz być ekspertem). Resztę (finanse) trzeba ogarnąć samemu.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2013, 21:34 przez jamesfisher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: NicDoStracenia »

"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers

Thor89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thor89 »

Jak masz już jakieś rozsądniej wielkości dochody to może lepiej wybrać studia w trybie Distance Learning a na co dzień skupić się bardziej na tym żeby zarabiać jeszcze więcej, niż pół dnia siedzieć na uczelni? Z doświadczenia wiem, że samodzielnie można nauczyć się dużo więcej niż na zajęciach. Tu jest wykaz kierunków w UK oferowanych w tym trybie. Można nawet w LSE studiować a jak wiadomo to bardzo prestiżowa uczelnia.

http://www.londoninternational.ac.uk/co ... 0tid%3A557

PW też oferuje studia "przez internet". Oczywiście na egzaminy tak czy siak trzeba jeździć (latać) ale koniec końców dyplom otrzymuje się ten sam co studenci dzienni. Wiadomo że trading jest czasochłonny i czasami od nadmiaru wolnego czasu chce się rzygać (ja pracuje od 2:55 do 18:00 więc mam czasu a czasu). Sam zacząłem się uczyć podczas wyczekiwania na otwarcie pozycji co tylko popadnie, języków obcych, fizyki, chemii, matematyki, programowania, ekonomi... i bardzo poważnie się zastanawiam nad rozpoczęciem studiów Mathematics and Economics właśnie w LSE , tak dla siebie i satysfakcji (LSE skończył Sorros ;) ).

Jeżeli jednak z powodów finansowych i planów na przyszłość zechcesz studiować dziennie to bez wątpienia lepiej wybrać Matematykę finansową czy informatykę, jak już wyżej panowie napisali, niż ekonomię czy finanse i rachunkowość, gdzie będą cię uczyć przede wszystkim "humanistycznej" teorii, której można "nauczyć" się łatwo samodzielnie, ewentualnie później zrobisz sobie podyplomówke, jakieś certyfikaty z finansów i będziesz miał porządne wykształcenie. Ostatecznie jak już musi być coś z finansami to tylko najlepsze uczelnie w Polsce powinny wchodzić w grę, ewentualnie świecie ;), bo jak się ukończy ekonomię na Wyższej szkole Ekonomi i smarkania w papier toaletowy to wątpię by jakikolwiek pracodawca potraktował taki dyplom poważnie.

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Wspominasz Thor o dobrych studiach... Mógłbyś napisać które uczelnie ekonomiczne w Warszawie do takich należą??
Teoretycznie jedną z lepszych szkół jest Akademia Leona Koźmińskiego, lecz jest to w 100% prywatna szkoła. Może ktoś wie coś więcej na temat tej uczelni. I jak pracodawcy będą patrzeć na taki dyplom z prywatnej uczelni.
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

Souzin
Bywalec
Bywalec

Koźmiński tez mi sie wydaje dobrym miejscem do studiow.Moze ktos mogl by dac jakas opinie na temat Akademii Leona Koźmińskiego?

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

A ja zadam trochę inne pytanie, ale też dotyczące szkolnictwa.

Czy wiecie może czy możliwe jest ukończenie liceum w domu? Jeżeli tak to jak by to miało wyglądać?

Pozdro

optimus128
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: optimus128 »

Mógłbyś napisać które uczelnie ekonomiczne w Warszawie do takich należą??
SGH

ODPOWIEDZ