W moim lapku padł dysk. Toshiba, bez napedu CD/DVD. System Win7 Home, oryginalny. Jedna z partycji to HDDRecovery. Nie mam zrobionego obrazu dysku c, nie mam oddzielnej płytki z instalka systemu lub sterownikami. Po konsultacjach z serwisem i diagnostyce programen HDD Tune Pro stwierdzono ze dysk jest do wymiany. Musze kupic nowy a oni mi wgraja sys i wszystkie sterowniki.
Udalo mi sie wymontowac dysk, podpiac do innego komputera i przekopiowac wszystkie moje wlasne pliki wiec w chwili obecnej juz niczego nie strace.
Nie posiadam zewnetrznego napedu CD/DVD. Jesli juz to nie bede mial od kogo porzyczyc i bede musial kupic.
Aktualny stan jest taki:
-uruchomic win mozna tylko w trybie awaryjnym
-opcja przywracania systemu, naprawy (przez F8) nie dziala.
-proba reinstalki win (przez klawisz 0) nie dziala. Pojawia sie przez sekunde czarny ekran z napisem na dole HDD Recovery Disc i po chwili komputer probuje uruchomic system co konczy sie wyswietleniem animacji "Uruchamianie systemu windows" i dalej juz totalny zwis.
Moje pytanie jest nastepujace. Poniewaz wolalbym wszystko zrobic sam a n ie przez serwis, ktory chce mi wcisnac za duzy i za drogi dysk czy da sie skopiowac zawartosc partycji recovery na dysk w innym komputerze a potem zainstalowac do wszystko na nowym dysku do laptopa. Czy taka kopia partycji recovery bedzie funkcjonalna? Czy da sie to zrobic bez zewnetrznego napedu płyt?
Prosze o pomoc.
Dysk kaput.
Dysk kaput.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.
Re: Dysk kaput.
Nie wiem jak w nowszych wersjach windowsa ale w starszych wersjach typu xp raczej by to nie przeszło. Recover masz na konkretną stacje roboczą która ma inne podzespoły, typu płyta główna, karta graficzna itp. a co za tym idzie na recoverze masz wgrane inne sterowniki, inny rejestr systemu, inne biblioteki itd.
Technicznie jednak powinna być możliwość wgrania obrazu systemu na inną jednostkę. Później w menadżerze urządzeń usuniesz zbędne sterowniki a windows 7 samoistnie wgra ci te które będziesz potrzebował na nowym komputerze. Tylko nie wiem czy tak modyfikowany sys nie będzie ci okazywał później oznak słabości...
Technicznie jednak powinna być możliwość wgrania obrazu systemu na inną jednostkę. Później w menadżerze urządzeń usuniesz zbędne sterowniki a windows 7 samoistnie wgra ci te które będziesz potrzebował na nowym komputerze. Tylko nie wiem czy tak modyfikowany sys nie będzie ci okazywał później oznak słabości...
Chodziło mi o przeniesienie( skopiowanie) zawartosci recovery z uszkodzonego dysku na dysk w kompie stacjonarnym. Po zakupie i zamontowaniu nowego dysku do laptopa stworzylbym partycje HDDRECOVERY i skopiowałbym tam pliki ze stacjonarnego. Nastepnie z tak przygotowanego dysku zainstalowałbym win i wszystkie sterowniki.
Jesli tak sie by dalo to nie ma powodow by nowy sys mial jakies niedomogi. Pytanie czy tak mozna zrobic?
Jesli tak sie by dalo to nie ma powodow by nowy sys mial jakies niedomogi. Pytanie czy tak mozna zrobic?
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.
pendrive i linux: http://www.pendrivelinux.com/
odpalasz bez instalki system, zgrywasz co potrzebujesz na inny dysk/nośnik
z takiego samego pendrive da się również windowsy zgrywać - poszukasz a znajdziesz
odpalasz bez instalki system, zgrywasz co potrzebujesz na inny dysk/nośnik
z takiego samego pendrive da się również windowsy zgrywać - poszukasz a znajdziesz
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..