MT4 pyta na jakim koncie ma się uruchomić na Win XP

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
259
Maniak
Maniak

MT4 pyta na jakim koncie ma się uruchomić na Win XP

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Witam,

Nagle zaczął mnie o to pytać choć jeszcze kilkanaście godzin temu nic takiego nie robił (screenshot w załączeniu)
Mam jednocześnie uruchomione kilka terminali w wersjach od 482 do 499 i wszystkie zaczęły się zachowywać tak samo.
Choć jeszcze wczoraj o nic takiego nie pytały.

Co ciekawsze, mam drugi komputer też Win XP 32 z tymi samymi terminalami (backup) i tam nic takiego się nie dzieje.
Na dodatek jak zaakceptuje się start na koncie administracyjnym (którego używam jako użytkownik windows) MT4 pojawia się i za chwilę znika. On działa ale jest jego UI jest ukryty i nie ma jak go wywołać. Można go tylko zamknąć z taskmanagera. A gdy on tak działa w ukryciu, ponowne uruchomienie tego samego programu już nie pyta o nic i otwiera drugą kopię równolegle, za to widoczną...
Za to jak pyta i naciśnie się Cancel to uruchamia się normalnie.

I może by mi to nawet bardzo nie przeszkadzało gdyby nie to, że te terminale są wstawione do startupu i mają wstawać automatycznie na wypadek wywrotki systemu. I to działało bardzo ładnie ale teraz już nic się samo nie uruchomi bo czeka na mnie żebym nacisną ten Cancel. Dla każdego terminala oddzielnie...

Myślałem że może jakiś wirus czy co ale przeskanowałem system i nic nie znalazłem. Może to jakaś nowość...

Ktoś ma jakiś pomysł?

EDIT: zainstalowałem następny terminal 482 err 388 i ten o nic nie pyta choć inne pytają.
Uruchomiłem starszy od Oandy i też o nic nie pytał. Za to uruchomiło się LiveUpdate. Pozwoliłem mu zaktualizować Oandę do 482 i... zaczął pytać. WFT?
EDIT3: wcześniej był tu EDIT2 ale to była pomyłka ;-)
EDIT4: zmieniłem hasło administratora i wybrałem drugą opcję aby uruchamiał się na wybranym koncie i wskazałem administratora (bo z pierwszą opcją najwyraźniej są jakieś problemy). Hasło zmieniłem bo trzeba je tam podać, a nie wiem co on zamierza z nim zrobić oprócz logowania ;-) Od tego momentu przestał pytać. Nawet jak ponownie zmieniłem hasło tego administratora...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

ViTESOFT
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: MT4 pyta na jakim koncie ma się uruchomić na Win XP

Nieprzeczytany post autor: ViTESOFT »

Witamy,

Ten problem pomoże rozwiązać nasz program: RunExe32.
Program ten pozwala uruchomić inną aplikację jako wybrany użytkownik systemu Windows.
Program dedykowany jest systemom Windows XP/Vista/7/8.

Wystarczy utworzyć skrót do terminal.exe, a w jego właściwościach ustawić w polu "Element docelowy":
"RunExe32.exe /maximized /asuser=nazwa_uzytkownika:haslo "C:\Program Files\MetaTrader\terminal.exe""
uprzednio przekopiowując program RunExe32 do takiej lokalizacji, do której system ma swobodny dostęp (np.: C:\Windows\System32\).

Program pozwala na użycie przełącznika "/maximized" lub "/minimized" - dzięki czemu w łatwy sposób możemy sterować trybem uruchamiania aplikacji - czyli czy chcemy mieć terminal na pełny ekran przy starcie, czy może schowany do paska stanu.

Przyjemnego korzystania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ViTE Software Solutions

259
Maniak
Maniak

Dzięki ale tajemnica już się wyjaśniła - jeżeli pojawi się takie pytanie to znaczy, że Metaquotes dopięło swego i wymusiło aktualizację do 500.
Bez pytania o zgodę:
http://forex-nawigator.biz/forum/mt4-48 ... 23247.html
Należy wybrać pierwszą opcję, ale należy wyłączyć check-box poniżej.

I jeszcze jedno: on nie toleruje pustych haseł użtykowników windows więc jeżeli to okno pojawi się ponownie po restarcie to znaczy że przyszedł czas je wreszcie ustawić :)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

ViTESOFT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ViTESOFT »

259 pisze:Należy wybrać pierwszą opcję, ale należy wyłączyć check-box poniżej.
Tak, ale to tylko działa, jeśli się nie mylę, jednorazowo. Przy kolejnej aktualizacji się będzie o tym łatwo przekonać.
259 pisze:I jeszcze jedno: on nie toleruje pustych haseł użytkowników windows, więc jeżeli to okno pojawi się ponownie po restarcie, to znaczy że przyszedł czas je wreszcie ustawić :)
On - czyli system Windows... no i tu się wszystko zgadza.
Niestety, ale nasz program też nie lubi pustych haseł - no bo w końcu puste hasło to nie hasło.
ViTE Software Solutions

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

Spotkało Cię to o czym pisałem tu http://forex-nawigator.biz/forum/mt4-48 ... ml#p590602

Okno daje chyba na tą chwilę jedyną możliwość uniknięcia aktualizacji mt4 pod warunkiem że wybierzemy anuluj,
tylko w sumie co z tego, bo co to za różnica czy 482 czy 500.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

482 a 500 to np. błędy kompilacji.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

mike_05 pisze:482 a 500 to np. błędy kompilacji.
Na 10 platformach które mam uruchomione, cztery 482 reszta 500 żadnych błędów u siebie nie zanotowałem, a te błędy to masz na plikach ex4 które nie posiadają mq4, czy na tych z mq4 też?

259
Maniak
Maniak

kris007 pisze:Spotkało Cię to o czym pisałem tu http://forex-nawigator.biz/forum/mt4-48 ... ml#p590602

Okno daje chyba na tą chwilę jedyną możliwość uniknięcia aktualizacji mt4 pod warunkiem że wybierzemy anuluj,
tylko w sumie co z tego, bo co to za różnica czy 482 czy 500.
Najwyraźniej pojawienie się tego okna oznacza, że został już ściągnięty update do wersji 500 i teraz terminal chce ją uruchomić.
Jeżeli naciśnie się Cancel aktualizacja pójdzie na odstawkę do następnego razu.
Niby niewiele trzeba żeby to obejść.

Dla mnie jednak pojawienie się tego okno jest problemem - mam poustawiane na serwerze tak, żeby wszystko wstawało automatycznie lub też automatycznie było podnoszone w przypadku jakieś usterki. A to okno wymusza akcję użytkownika i to w tak newralgicznym momencie jak start.
Co kładzie automatykę.
Można co prawda dorobić jakieś makro czy skrypt ale z praktyki wiem, że takie rozwiązania są krótkotrwałe i niepewne: wystarczy że z nowsza wersja coś się z tym oknem zmieni, albo nawet zwyczajnie zmieni się kolejność czy pozycja okienek i znów będzie stać i czekać.
Na razie założyłem blokadę na ukryte aktualizacje. Zobaczymy jak długo wytrzyma.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2013, 00:36 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

kris007 pisze:
mike_05 pisze:482 a 500 to np. błędy kompilacji.
Na 10 platformach które mam uruchomione, cztery 482 reszta 500 żadnych błędów u siebie nie zanotowałem, a te błędy to masz na plikach ex4 które nie posiadają mq4, czy na tych z mq4 też?
Właśnie chodzi o to, ze mq4 nie tworzy ex4 i jeżeli nie ma w katalogu starszego ex4, plik jest nieaktywny, martwy. Oczywiście nie na wszystkich plikach, Tworzy za to pusty plik .log, z którego poprzednio można było dojść, co nie się kompilowało, jakie funkcje użyte w kodzie. Obejść to można kompilując na starszej wersji i przekopiować do 500 sam ex4.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Hmm... sprawdziłem kilka swoich, powyrzucałem ex4 i nie było problemu.
Jedyne co zauważyłem, to że nie kompiluje automatycznie podczas startu jak to wcześniej bywało - musiałem każdy skompilować ręcznie.

ODPOWIEDZ