ECN vs STP/NDD

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

ECN vs STP/NDD

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

witam,

Kolejny broker udostepnil rachunek typu STP. Sporo poczytalem na forum o teorii odnosnie brokerow typu ECN i STP/NDD ale jak to wyglada w praktyce?
Czy sa jakies roznice przy handlu w przypadku brokera ECN a STP/NDD? Czy jezeli mam wybor np pomiedzy Dukascopy i cTrader Fxpro a Admiral Pro i Alpari MT4 Pro to lepiej grac jednak na typowym rachunku ECN?
Jezeli nie stanowi to wiekszej roznicy wolalbym grac na MT4. Moze ktos ma praktyczne porownanie jak to wyglada przy codziennych transakcjach?

Vindykator

Re: ECN vs STP/NDD

Nieprzeczytany post autor: Vindykator »

bartek1916 pisze:witam,

Kolejny broker udostepnil rachunek typu STP. Sporo poczytalem na forum o teorii odnosnie brokerow typu ECN i STP/NDD ale jak to wyglada w praktyce?
Czy sa jakies roznice przy handlu w przypadku brokera ECN a STP/NDD? Czy jezeli mam wybor np pomiedzy Dukascopy i cTrader Fxpro a Admiral Pro i Alpari MT4 Pro to lepiej grac jednak na typowym rachunku ECN?
Jezeli nie stanowi to wiekszej roznicy wolalbym grac na MT4. Moze ktos ma praktyczne porownanie jak to wyglada przy codziennych transakcjach?
Nie ma co porównywać dukasa do admirala(to jak fiat i mercedes), jeżeli zależy Ci na szybkości realizacji zleceń to jednym z najlepszych rozwiązań będzie platforma dukas.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Zalezy mi przede wszystkim na wiarygodnosci brokera pod wzgledem czy rzeczywiscie nie macza palcow przy transakcjach. Oglaszaja sie jako ECN a dotad ponoc nikomu nie udalo sie zrobic czystej formy ECN na MT4.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

bartek1916 pisze:Zalezy mi przede wszystkim na wiarygodnosci brokera pod wzgledem czy rzeczywiscie nie macza palcow przy transakcjach. Oglaszaja sie jako ECN a dotad ponoc nikomu nie udalo sie zrobic czystej formy ECN na MT4.
Wszystko zależy jeszcze od tego ile masz środków i ile zarabiasz.

Czysty ECN typu Dukas to spore poślizgi, rozjazd spreadu na danych etc. STP zachowują się lepiej, ale tutaj nie masz pewności - jednak to wszystko raczej widać czy ktoś ingeruje w Twoje zlecenia czy nie.

Na prawdę na czysty ECN przy środkach nie większych niż te powiedzmy 50k USD nie opłaca się iść bo praktycznie przy każdym SL jest się w plecy te 0,5 - 2pipsy, dodatkowo dochodzą wymagania dotyczące przetrzymania pozycji przez weekend i spore spready w martwych godzinach handlu.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Akhh pisze:Na prawdę na czysty ECN przy środkach nie większych niż te powiedzmy 50k USD nie opłaca się iść bo praktycznie przy każdym SL jest się w plecy te 0,5 - 2pipsy, dodatkowo dochodzą wymagania dotyczące przetrzymania pozycji przez weekend i spore spready w martwych godzinach handlu.
ja stosuje waskie SL wiec te 0,5 - 2 pips to dla mnie sporo. powyzej 50k USD lepiej omijac brokerow typu STP?

napewno chce zdwersyfikowac brokerow i juz mam na oku admiral i alpari z rachunkami typu NDD. plus fxpro ctrader

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Porównaj sobie spready z FxPrimusem - szczególnie w godzinach poza rynkowych. Jeśli chodzi o poślizgi i realizację to na demo ciężko będzie określić niemniej jednak z taką realizacją na MT4 się nie spotkałem, a na ponad 300 zleceń miałem 2 poślizgi (same buy/sell stopy + SL w połowie przypadków ;) - taka skuteczność systemu )
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Uważaj na to STP/NDD. Kiedyś próbowałem założyć konto w Ikon Group, na platformie Viking Currenex STP/NDD. Okazało się, że skalping na tej platformie jest niedozwolony. Jaka jest definicja skalpingu wg IG? - wicej niż 25% transakcji trwających krócej niż 2min. O co chodzi? Czyżby wysłanie zlecenia na Currenexa trwało więcej niż 2min? Śmierdzi szwindlem na kilometr.
Generalnie to MT4 ma opinię oprogramowania do golenia detali. Jak widać chyba nie tylko.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

DigitalSmoke pisze:Kiedyś próbowałem założyć konto w Ikon Group, na platformie Viking Currenex STP/NDD
Ale założyłeś? Czy tlyko probowales?
DigitalSmoke pisze:Okazało się, że skalping na tej platformie jest niedozwolony
Skad to info?
DigitalSmoke pisze:Jaka jest definicja skalpingu wg IG? - wicej niż 25% transakcji trwających krócej niż 2min
I to ?Daj link..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

reptile pisze:
DigitalSmoke pisze:Kiedyś próbowałem założyć konto w Ikon Group, na platformie Viking Currenex STP/NDD
Ale założyłeś? Czy tlyko probowales?
Próbowałem
DigitalSmoke pisze:Okazało się, że skalping na tej platformie jest niedozwolony
Skad to info?

http://www.ikonfx.com/trading-tools/scalping-policy
DigitalSmoke pisze:Jaka jest definicja skalpingu wg IG? - wicej niż 25% transakcji trwających krócej niż 2min
I to ?Daj link..
Wklejam odpowiedź z Ikona:
Dear Valued Client:

This is Ikon Group Customer support.

First of all, scalping is only allowed on the Maximus platform. I am sorry to inform you that you cannot use scalping on Viking.

Second of all, in our company, scalper means any client when trading opens and closes a trade within 120 seconds (“Rapid Trade”), on the express condition that the Rapid Trades, as defined, constitutes more than 25% of total trades of the client.

If you will have any queries, please feel free to contact our Customer Service on Live chat (click here) email csi@ikonfx.com

We look forward to hearing from you
Best Regards,

Ikon Group www.ikonfx.com
International Department
Customer service and Application Department
csi@ikonfx.com
Tak to wygląda. A Maximus to ich wersja MT4.

Czytałem twoje posty. Zauważyłem że tropisz takie historie. Mam nadzieję że dostarczyłem ci nowej amunicji :)
Napisz co o tym myślisz.

Pozdrawiam

PS. Właśnie zauważyłem że Ikon usunął Vikinga ze swojej oferty. Ja próbowałem założyć konto w marcu, więc cała sytuacja jest nieaktualna.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

http://en.ikonfx.com/contents/Products/Products-42.html
http://accounten.ikonfx.com/register/currenex

No niezłe jaja :lol:

Faktycznie viking nie jest już dostępny. Na czacie potwierdzili.

Proponuje przezorność i pytać o to w tych pseudo ECN... a właściwie STP o tą kwestię i ewentualnie raportować te kwiatki.. widzę sezon na leszcza się zaczął dawno. :lol:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ