Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Nieprzeczytany post autor: Slick »

Witam Was serdecznie! :)

Powoli zastanawiam się nad tematem pracy licencjackiej, obecnie studiuję ekonomię na 2 roku. Już trochę tych tematów przerobiłem i ostatecznie zdecydowałem się na "Walutowe platformy transakcyjne na przykładzie Polski".

W chwili obecnej jestem na etapie tworzenia planu prezentacji i cały czas głowię się nad jej zawartością, wypisałem już kilkanaście punktów, lecz cały czas szukam pomysłów.

Ktoś z Was ma może pomysł na zawartość takiej pracy, albo dysponuje jakimiś materiałami?

Myślałem o przedstawieniu: procesu funkcjonowania platform transakcyjnych, przedstawienie wad i zalet ów platform, zobrazowanie transakcji na przykładzie jednej z oferowanych przez polskich brokerów platform, garść statystyk dotyczących rynku walutowego w Polsce, par walutowych, zarządzaniem ryzykiem kursu walutowego, dealing room, aplikacje mobilne platform walutowych, wszelkie formalności prawne i koszty + wiele więcej.

Jednak mam wątpliwości, czy oscyluje wokół odpowiednich zagadnień. Będę bardzo wdzięczy na wszelką pomoc!

Pozdrawiam! :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Kolega pisał licencjat na poobny temat. Z grubsza wyglądało to prawie tak samo. Dużo więcej wymyśleć się tu nie da... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

wg mnie problemem jest to ze ani twoj promotor, ani recenzent, ani ten trzeci w komisji nie maja pewnie zielonego pojecia co to jest forex ani jak wyglada jakakolwiek platforma :)

z drugiej strony moze to byc tez zaleta bo mozesz tam napisac byle co, a i tak nikt ci nie powie ze jest zle :)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

seba pisze:wg mnie problemem jest to ze ani twoj promotor, ani recenzent, ani ten trzeci w komisji nie maja pewnie zielonego pojecia co to jest forex ani jak wyglada jakakolwiek platforma Smile

z drugiej strony moze to byc tez zaleta bo mozesz tam napisac byle co, a i tak nikt ci nie powie ze jest zle Smile
A może wszyscy trzej są regularnymi graczami na rynku forex po pracy ?
Tak naprawdę tego nie wiemy i nie mamy żadnych podstaw by sądzić ,że grają na forexie lub nie :wink:

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Kolega pisał licencjat na poobny temat. Z grubsza wyglądało to prawie tak samo. Dużo więcej wymyśleć się tu nie da...
O to ciekawe, a czy kolega ma konto na forum? Może znalazł by czas, żeby się wypowiedzieć, ewentualnie dać parę rad i wskazówek ;).

A co do platform - na polsim rynku chyba tego zbyt wiele nie ma, myślałem o R-Dealer, RaiffeisenBak Polska, bo mają też mobilną aplikację tej platformy. Jakieś inne sugestie?
wg mnie problemem jest to ze ani twoj promotor, ani recenzent, ani ten trzeci w komisji nie maja pewnie zielonego pojecia co to jest forex ani jak wyglada jakakolwiek platforma Smile

z drugiej strony moze to byc tez zaleta bo mozesz tam napisac byle co, a i tak nikt ci nie powie ze jest zle
Fakt, faktem - to nie jest zbyt popularny temat na mojej uczelni - z jednej strony to dobrze pisać o czymś mniej oklepanym, jednak z drugiej strony dobre obeznanie promotora w temacie też ma swoją wartość :D

Tak z ciekawości - patrzę na Wasze miejsca zamieszkania... swojska ekipa :>

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Slick pisze:A co do platform - na polsim rynku chyba tego zbyt wiele nie ma, myślałem o R-Dealer, RaiffeisenBak Polska, bo mają też mobilną aplikację tej platformy. Jakieś inne sugestie?
AliorTrader
Bossa FX

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Właśnie, Bossa FX - swego czasu korzystałem z tej platformy. Mają też całkiem spore zaplecze 'edukacyjne', z którego też mógłbym w pewnym stopniu skorzystać.

No i z tego co teraz patrze mają apke na androida, więc jest ok.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Cadermo pisze:A może wszyscy trzej są regularnymi graczami na rynku forex po pracy ?
Tak naprawdę tego nie wiemy i nie mamy żadnych podstaw by sądzić ,że grają na forexie lub nie
chyba zadnego doktora/profesora ekonomii nigdy na oczy nie widziales :)
bardziej prawdopodobne jest to ze wszyscy trzej walcza na galach MMA w japonii, albo ze jezdza na wyscigach superbikow :)
Slick pisze:A co do platform - na polsim rynku chyba tego zbyt wiele nie ma
to maja byc platformy polskich brokerow czy platformy dostepne w polsce?
jezeli "dostepne w polsce" to troche ich bedzie....
i chodzi o rozne platformy czy o roznych brokerow?
Slick pisze:Tak z ciekawości - patrzę na Wasze miejsca zamieszkania... swojska ekipa
a ty z trojmiasta?
z ciekawosci na ktorej trojmiejsciej uczelni i wydziale prace piszesz?
kto jest twoim super hiper promotorem?

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

to maja byc platformy polskich brokerow czy platformy dostepne w polsce?
jezeli "dostepne w polsce" to troche ich bedzie....
i chodzi o rozne platformy czy o roznych brokerow?

Platformy polskich brokerów ;)

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Platformy polskich brokerów
Cadermo pisze:AliorTrader
Bossa FX
+ TMS
+ XTB
+ Noble Markets