http://aaafx.zulutrade.com/Index.aspx
Poczytałem trochę o Zulutrade w sieci. Dla tych, którzy się z tym nie zetknęli wyjaśniam, że chodzi o to, iż z pomocą Zulutrade można niejako podłączyć swoje konto forexowe pod czyjś rachunek i w ten sposób (jeśli trafimy na dobrego brokera - afilianta) zarabiać automatycznie nie robiąc osobiście transakcji.
Niby ciekawy pomysł, ale ma swoje minusy. W zasadzie jeden główny to współpraca z brokerami. Na ich stronie można znaleźć info, że Zulutrade współpracuje z takimi brokerami :
AAAFX, FXCM, FOREX.com AVAFX, FXDD, ALPARI, EASY FOREX, TDFX, 4XP, SAXO BANK, ACTIVTRADES, FXOPEN, MIG BANK, DUKASCOPY, ODL MARKETS, FXOPEN ECN, FXSOLUTIONS, BOSTON MERCHANT FINANCIAL, VARENGOLD, ACM, GIGFX, FXCBS, INTERACTIVE BROKERS, GOFOREX, FINOTEC, ADMIRAL MARKETS, YOUTRADE FX, SYSTEMFOREX .
W innym miejscu wypisują, że mogą się pojawić problemy w przypadku co poniektórych brokerów takie jak :
1 afiliant otwiera pozycję, ale na rachunku podłączonym pozycja nie zostaje otworzona
2 afiliant zamyka pozycję, ale na rachunku podłączonym pozycja nie zostaje zamknięta
3 afiliant ustawia otwarcie pozycji poprzez buy/sell stop , ale na rachunku podłączonym ta opcja otwarcia pozycji nie wchodzi
4 afiliant anuluje otwarcie pozycji poprzez buy/sell stop , ale na rachunku podłączonym ta anulacja otwarcia pozycji nie wchodzi
Zulutrade sugeruje, że tylko z jednym brokerem nie ma problemów. To AAAFX
http://www.aaafx.com/Spreads.aspx
Luknąłem na tego brokera i na początek miły plusik bo są mikroloty. Niestety potem już mniej fajnie bo bardzo słaby wybór instrumentów. Niemal wyłącznie same waluty i na okrasę kilka indeksów, złoto, srebro i ropa. A gdzie moje ulubione towary rolne oraz surowce czy obligacje ? Do kitu taka oferta.
Kolejnym minusem i to najpoważniejszym jest to , iż AAAFX to broker grecki. Biorąc pod uwagę, że Grecja może w każdej chwili ogłosić bankructwo należy założyć, że gwarancje depozytów szlag trafi.
Zaświtała mi jedna myśl. AAAFX oferuje jako platformę MT4 . Dlaczego więc nie można by podłączyć pod Zulutrade rodzimych brokerów z MT4 takich jak XTB, GO4X czy BossaFx ? AM jest w ofercie Zulutrade.
Czy ktoś z tego korzystał ?
No i jak to wygląda pod względem prawnym ? Na dobrą sprawę to nie jest inwestowanie czyimś kapitałem bo afiliant jest tylko dostawcą sygnałów, z któych na własną odpowiedzialność korzysta osoba podłączająca się pod te sygnały.
Zulu nawet nie zająkuje się ile wynosi prowizja afilianta. Zakładam, że każdy ustala ją indywidualnie.
Jeśli ktoś wie wiecej na powyższe tematy to wypowiedź bardzo mile widziana.
Zulutrade
-
- Bywalec
Nie mozna korzystac z XTB itd bo zulu nie ma z nimi podpisanych umow!!! To glowny powod. Zulu jest wynagradzane od obrotu jaki przyniesie tym brokerom. A jak sie broker nie chce dzielic to i zulu tam nie pojdzie.
Zalezy kogo rozumiesz jako afiliata. Sam mozesz nim zostac i wtedy jesli ktos otworzy rachunek w AAA dostaniesz 1 pips od transakcji. Jesli otworzy u innego brokera to dostanie 0.4pipsa.
Poza tym wynagradzany jest jeszcze SP - signal provider. Zazwyczaj 0.5pipsa.
Tak wiec prowizja zulu, tzn to co dostaje od brokera musi pokryc te dwie czesci i cos musi im jeszcze zostac bo nie sadze zeby robili to tylko dla zabawy.
Zalezy kogo rozumiesz jako afiliata. Sam mozesz nim zostac i wtedy jesli ktos otworzy rachunek w AAA dostaniesz 1 pips od transakcji. Jesli otworzy u innego brokera to dostanie 0.4pipsa.
Poza tym wynagradzany jest jeszcze SP - signal provider. Zazwyczaj 0.5pipsa.
Tak wiec prowizja zulu, tzn to co dostaje od brokera musi pokryc te dwie czesci i cos musi im jeszcze zostac bo nie sadze zeby robili to tylko dla zabawy.