Techniczne zaplecze Forexu

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
GregoryO
Uczestnik
Uczestnik

Techniczne zaplecze Forexu

Nieprzeczytany post autor: GregoryO »

Dzień dobry,

jest to pierwszy mój post na tym forum wiec witam :)
Nie jestem jakoś specjalnie związany z forexem, ale interesują mnie rozwiązania technicze użyte w tego rodzaju handlu.
Poszukuję odpowiedzi na poniższe pytania, fajnie by było jakby ktoś mnie uświadomił albo wyprowadził z błedów.

1. Jak rozumiem wymiany/handlu dokonuje się używając pewnych platform, kojarze polskie XTB i klienta do tego co się nazywa MetaTrader.
Q1: Co się dzieje z 'transakcją' po zatwierdzeniu w Metatraderze? W sensie ze określam swoją cene kupna i broker szuka transakcji przeciwstawnej u siebie, a dopiero później na ogólnym rynku ?

2. Mam wątpliwość czy forex to rynek rozproszony. Nie wiem czy istnieją jakies serwery centralne coś a'la DNS.
Q2: No bo skąd ten cały broker ciągnie informacje o niesamowitej ilości kwotowań i czekających albo przeciwstawnych transakcji? Musi jakoś te informacje zasysać od innych podmiotów tak?
Jeśli tak to jak oni są wszyscy połączeni?

3. Załóżmy, że broker jest podłączony do rynku w czasie niemalże rzeczywistym
Q3: Jakie technicznie są używane protokoły do wymiany informacji w Forexie?
Np w Internecie jest to http/ftp, są jakies forexowe odpowiedniki?

Tylko 3 pytania teraz, pytam ogólnie bo generalnie jestem związny z rynkiem telekomunikacji, gdzie problemy może i są podobne. Na przykład obecnie możemy przetworzyć 50000 paczek informacji w ciagu sekundy przy użyciu laptopa.
Probuję wymyślić czy istaniałby sens analizowania ruchu forexowego w poważnych ilościach/sekundę w celu określania jakiegoś rezultatu w czasie rzeczywistym (<0,1ms)

Albo na przykład mnie zastanawia czy istnieje potrzeba analizowania ruchu danych z Forex w czasie rzeczywistym i sprawdzania ich z danymi historycznymi czy też sprawdzanie jakichś konfiguracji/algorytmów.

Albo inny przykład. Rynek generuje ruch informacji do serwera rzędu kilku TeraBajtów na minutę, co jeśli można
to przetwarzać w czasie rzeczywistym i wyodrębnić z tego znaczace informacje?

Pozdrawiam,
Gregory

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Re: Techniczne zaplecze Forexu

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Szukaj:

1.Struktura informatyczna rynku forex
2.data feed
3.FIX
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

na moje oko kolejny sciemniony wywiadowca, jeden pisze prace do szkoly, drugi pracuje w telekomunikacji i kojarzy tylko xtb dziwnym zbiegiem okolicznosci

GregoryO
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: GregoryO »

sureshot pisze:na moje oko kolejny sciemniony wywiadowca, jeden pisze prace do szkoly, drugi pracuje w telekomunikacji i kojarzy tylko xtb dziwnym zbiegiem okolicznosci
Nie rozumiem po co miałbym robić jakiś wywiad.

Analizuje sobie temat bo nie wiem jak działa to zaplecze techniczne forexu.
To jest jakaś wiedza tajemna czy coś? Jakiś wywiad trzeba robić?

Prawda jest taka ze mamy w telco całkiem dobry soft do obrabiania pierdyliarda danych w rozsądnym czasie.
I tak sobie wymyśliłem ze moze to miec sens na forexie. Ale tymsamym chciałbym wiedziec jak to tam te bebechy działają.

-- Dodano: 22 lis 2012, 18:42 --
reptile pisze:Szukaj:
2.data feed
a mógłbyś jakoś rozwinąć lub jakies dodatkowe słowa kluczowe dodać,
data feed wydaje się być okropnie ogólnym pojęciem.

ODPOWIEDZ