jest to pierwszy mój post na tym forum wiec witam

Nie jestem jakoś specjalnie związany z forexem, ale interesują mnie rozwiązania technicze użyte w tego rodzaju handlu.
Poszukuję odpowiedzi na poniższe pytania, fajnie by było jakby ktoś mnie uświadomił albo wyprowadził z błedów.
1. Jak rozumiem wymiany/handlu dokonuje się używając pewnych platform, kojarze polskie XTB i klienta do tego co się nazywa MetaTrader.
Q1: Co się dzieje z 'transakcją' po zatwierdzeniu w Metatraderze? W sensie ze określam swoją cene kupna i broker szuka transakcji przeciwstawnej u siebie, a dopiero później na ogólnym rynku ?
2. Mam wątpliwość czy forex to rynek rozproszony. Nie wiem czy istnieją jakies serwery centralne coś a'la DNS.
Q2: No bo skąd ten cały broker ciągnie informacje o niesamowitej ilości kwotowań i czekających albo przeciwstawnych transakcji? Musi jakoś te informacje zasysać od innych podmiotów tak?
Jeśli tak to jak oni są wszyscy połączeni?
3. Załóżmy, że broker jest podłączony do rynku w czasie niemalże rzeczywistym
Q3: Jakie technicznie są używane protokoły do wymiany informacji w Forexie?
Np w Internecie jest to http/ftp, są jakies forexowe odpowiedniki?
Tylko 3 pytania teraz, pytam ogólnie bo generalnie jestem związny z rynkiem telekomunikacji, gdzie problemy może i są podobne. Na przykład obecnie możemy przetworzyć 50000 paczek informacji w ciagu sekundy przy użyciu laptopa.
Probuję wymyślić czy istaniałby sens analizowania ruchu forexowego w poważnych ilościach/sekundę w celu określania jakiegoś rezultatu w czasie rzeczywistym (<0,1ms)
Albo na przykład mnie zastanawia czy istnieje potrzeba analizowania ruchu danych z Forex w czasie rzeczywistym i sprawdzania ich z danymi historycznymi czy też sprawdzanie jakichś konfiguracji/algorytmów.
Albo inny przykład. Rynek generuje ruch informacji do serwera rzędu kilku TeraBajtów na minutę, co jeśli można
to przetwarzać w czasie rzeczywistym i wyodrębnić z tego znaczace informacje?
Pozdrawiam,
Gregory