Esco - dobrze ze wspomniales o tych akumulatorach, wlasnie mam do takich dostep na dniach, wezme je, tylko je ukryc, smrodzielstwo...
reptile - true, to jest dobra metoda, 5 na test, w koncu skoro nie ma miarodajnych testow, porownan, jak mam sie dowiedziec co jest warte co....
Z dobrych UPS to APC niestety,
nie znam innych.
APC Smart-UPS 1500 LCD UPS - 980 Watt -taki by mi starczyl, 6min na full load, tak z 30-40-60min bym przezyl na takim.
Ten czy podobny model, to nie wiem, jest tego sporo w zalezosci od sterowania, obciazenia, serii, trzeba by sie przyjzec przed wyborem ostatecznym.
Obciazenia sie nazbiera, bo budka, monitory, router, modem, razem przy tym beda gdzies siedzialy glosniki, drukarka, niby sie powylacza, ale dopoki wtyczka siedzi to kazdy nieco ssie...
Oczywiscie ze mozna poodlaczac, ale jak czasu nie bedzie, wszystko na szybko...
No i czasem bedzie nieco akumulator gubic pojemnosc.
Drzewniej mialem EVER 300VA, to jeszcze za czasow CRT monitorow, budka i 17", z osprzetem trzymal z 1 min jak byl nowy ( oszczednie bylo, tak by zdazyc zamknac kompa tylko). Bateria szybko sie zmeczyla, mialem go bardziej jako filtr na przepiecia, skoki, i inne dziwne wynalazki co po kablu biegaja.
Teraz nie mam, ale od jakies czasu juz mnie korci zeby zabezpiecznie wstawic, glupio tak bezposrednio w gniazdo sie ladowac.
Moj misterny plan przewiduje APC 500-1500W, i akumulator z autobusu

:D
Tylko gdzie znalesc elektryka zeby to pospinal, pewnie w ogole tak sie nie da..
Tu jest zdzierstwo pelna para, bo akumulator drogi nie jest, a roznicy pomiedzy modelem 500W a 5KW to poza skala byc nie musi, a jak przyjdzie do ceny to pojemnosc rosnie liniowo a cena kwadratowo.
Nerwica trafia momentalnie.
No i bardzo wazne w tym jest by filtry byly porzadne, chyba z tego powodu bym wybral APC, tak by miec poczucie ze przebiecia, skoki, zmiany parametrow zostana odizolowane.
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.