Zasilacz UPS

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.

UPS

Problemów z zasilaniem nie mam - nie posiadam
7
50%
Problemów z zasilaniem nie mam - posiadam
5
36%
Mam problemy z zasilaniem - posiadam
1
7%
Mam problemy z zasilaniem - nie posiadam
1
7%

Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Zasilacz UPS

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Macie jakieś dobre doświadczenia z jakimiś konkretnymi sprzętami?
Ostatnio jeden oddalem bardzo szybko (mustek) a drugi po pol roku juz nic nie był wart (5min zasilania).A niemiecki wiekowy sprzet do dzis zyl,az sie zapalil :lol:
Kiedys stara ETA ponad 1h wytrzymywała mimo 10 lat. :)

Ale znow przegaldam obecne produkty ceny nijakie i parametry tez jakby 10 min w standardzie.. wiem jak swiat chodzi,ale moze jest cos sensownego?
Szukam cos z USB z min 1h..
Duzo sie pisze o pobieranym pradzie.. ale ilez te jednostki sie moga roznic od siebie.. +2LCD
Nie jestem na bieżąco,bo to teraz laptop esy sprawa.. może jakieś rady?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
blesS
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: blesS »

A co chcesz podtrzymac godzine? tableta? Kazdy za 300-400zl sie nada.
Kompa? Jak masz kilka kilo na wydanie to sie znajdzie.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Ja mam dwa. Jeden do kompa, taki tani za 200 zł, ale spokojnie wystarcza żeby wyłączyć komputer bez prądu. Nie wiem ile wytrzyma max, może z 15 minut, nie sprawdzałem.:)

Mam jeszcze drugi, taki wyjebany za 2k, podtrzymuje urządzenie o dużo większej mocy od kompa ponad 1h - sprawdzone.:)

Czyli w zasadzie jak kolega powyżej napisał.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

A co chcesz podtrzymac godzine?
No zwykła stacjonarke + 2LCD jak nie ma pradu moge 1 wylczacy hehe.
No bez jaj.. ten stary niemiecki sprzet wtedy tyle nie kosztował,zadnych cudow w sobie nie miał i potrafił ponad godzine chodzić..stad moj szok.. i widze przesade w obecnych ofertach
jasonbourne pisze: Nie wiem ile wytrzyma max, może z 15 minut, nie sprawdzałem.Smile
To sprawdz :D
Czasem cos montuja 1h to zwykle im wystarcza by naprawic.. jak dluzej pradu ma niebyc to zwykle informuja gdzies.. troche bez sensu odrywac sie z takeij przerwy i od razu w panice zamykac system.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

reptile pisze: No bez jaj.. ten stary niemiecki sprzet wtedy tyle nie kosztował,zadnych cudow w sobie nie miał i potrafił ponad godzine chodzić..stad moj szok.. i widze przesade w obecnych ofertach
Weź taki zwykły za 200 zł + akumulator od ciężarówki i będzie kilka godzin wytrzymywał z tym że ładowanie będzie bardzo wolne.

W pewnej firmie widziałem zabezpieczone w ten sposób stanowisko pracy 24/7.W szafce stały dwa ogromne akumulatory z autobusów. :lol:

6 godzin to utrzymywało 2 kompy, radiotelefon, dwie drukarki, i oświetlenie.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

No tak się śmiałem.. że przy tych cenach to czas własną firmę założyć z produkcją ups :lol:
Za 2k to rzeczywisce u elektronika zamowie takie cacko, że w sklepie się równać nie będzie.. dlatego myślaęłm,że może ma ktoś jakiś zwykły,który taki czas ok 1h wytrzymuje.Wezme pewnie za tydzien z 5 na test.. i moze ktorys sie nada :lol: :lol:
A reszte oddam :D

Awatar użytkownika
nemezzis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemezzis »

Esco - dobrze ze wspomniales o tych akumulatorach, wlasnie mam do takich dostep na dniach, wezme je, tylko je ukryc, smrodzielstwo... :D

reptile - true, to jest dobra metoda, 5 na test, w koncu skoro nie ma miarodajnych testow, porownan, jak mam sie dowiedziec co jest warte co....
Z dobrych UPS to APC niestety,
nie znam innych.
APC Smart-UPS 1500 LCD UPS - 980 Watt -taki by mi starczyl, 6min na full load, tak z 30-40-60min bym przezyl na takim.
Ten czy podobny model, to nie wiem, jest tego sporo w zalezosci od sterowania, obciazenia, serii, trzeba by sie przyjzec przed wyborem ostatecznym.
Obciazenia sie nazbiera, bo budka, monitory, router, modem, razem przy tym beda gdzies siedzialy glosniki, drukarka, niby sie powylacza, ale dopoki wtyczka siedzi to kazdy nieco ssie...
Oczywiscie ze mozna poodlaczac, ale jak czasu nie bedzie, wszystko na szybko...
No i czasem bedzie nieco akumulator gubic pojemnosc.

Drzewniej mialem EVER 300VA, to jeszcze za czasow CRT monitorow, budka i 17", z osprzetem trzymal z 1 min jak byl nowy ( oszczednie bylo, tak by zdazyc zamknac kompa tylko). Bateria szybko sie zmeczyla, mialem go bardziej jako filtr na przepiecia, skoki, i inne dziwne wynalazki co po kablu biegaja.

Teraz nie mam, ale od jakies czasu juz mnie korci zeby zabezpiecznie wstawic, glupio tak bezposrednio w gniazdo sie ladowac.
Moj misterny plan przewiduje APC 500-1500W, i akumulator z autobusu :D:D
Tylko gdzie znalesc elektryka zeby to pospinal, pewnie w ogole tak sie nie da..

Tu jest zdzierstwo pelna para, bo akumulator drogi nie jest, a roznicy pomiedzy modelem 500W a 5KW to poza skala byc nie musi, a jak przyjdzie do ceny to pojemnosc rosnie liniowo a cena kwadratowo.
Nerwica trafia momentalnie.
No i bardzo wazne w tym jest by filtry byly porzadne, chyba z tego powodu bym wybral APC, tak by miec poczucie ze przebiecia, skoki, zmiany parametrow zostana odizolowane.
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

nemezzis pisze: Tylko gdzie znalesc elektryka zeby to pospinal, pewnie w ogole tak sie nie da..
Da się , tylko trzeba nieszablonowo działającego specjalisty. :lol:

Awatar użytkownika
blesS
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: blesS »

reptile pisze:
No bez jaj.. ten stary niemiecki sprzet wtedy tyle nie kosztował,zadnych cudow w sobie nie miał i potrafił ponad godzine chodzić..stad moj szok.. i widze przesade w obecnych ofertach.
Ile wazy ten Twoj zasilacz? Mysle ze powinno byc to cos kolo 20kg.
Przecienty zasilacz o wadze akumulatora 5-6kg wytrzyma max 15min podtrzymanie kompa.
I tak obecnie akumulatory sa lepsze niz kiedys, np zelowe.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

Przecienty zasilacz o wadze akumulatora 5-6kg wytrzyma max 15min podtrzymanie kompa.
I tak obecnie akumulatory sa lepsze niz kiedys, np zelowe.
mój przeciętny chyba o podobnej wadze wytrzymuje 30 min, monitor, modem i oczywiście komputer.

ODPOWIEDZ