Jak zrobić stojak na 4 monitory
Jak zrobić stojak na 4 monitory
W ramach wiosennych porządków postanowiłem ustawić monitory tak by zajmowały mniej miejsca na stojaku. Komfort pracy zdecydowanie się podniósł, większa i szybsza regulacja i mniejsze odstępy.
Wykonanie takiego stojaka jest bardzo proste . Potrzeba tylko wywiercić otwory. Koszt 200 zł z tego 180 zł razem z przesyłką zakupione na allegro uchwyty vesa 100 mające możliwości obrotu w 3 płaszczyznach. Jako podstawę wykorzystałem bardzo stabilną podstawkę od doskonałego monitora japońskiej produkcji Eizo dająca możliwość obrotu stojaka wokół własnej osi.
Spis części:
uchwyty vesa 4szt.
podstawa Eizo
noga do stołu profil kwadrat 70 cm
profil aluminiowy 17 x 36 x 580 2szt
M5 śruby łeb stożkowy ( 5x20) + nakrętki + podkładki 4szt
M6 śruby ( 6 x30) + nakrętki + podkładki 8szt
M6 śruby ( 6 x50) + nakrętki + podkładki 4szt
Wykonanie takiego stojaka jest bardzo proste . Potrzeba tylko wywiercić otwory. Koszt 200 zł z tego 180 zł razem z przesyłką zakupione na allegro uchwyty vesa 100 mające możliwości obrotu w 3 płaszczyznach. Jako podstawę wykorzystałem bardzo stabilną podstawkę od doskonałego monitora japońskiej produkcji Eizo dająca możliwość obrotu stojaka wokół własnej osi.
Spis części:
uchwyty vesa 4szt.
podstawa Eizo
noga do stołu profil kwadrat 70 cm
profil aluminiowy 17 x 36 x 580 2szt
M5 śruby łeb stożkowy ( 5x20) + nakrętki + podkładki 4szt
M6 śruby ( 6 x30) + nakrętki + podkładki 8szt
M6 śruby ( 6 x50) + nakrętki + podkładki 4szt
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.
Myślę że dwa monitory 19'' (4:3) albo 2 x 22'' (16:9) stojące obok siebie są w zupełności wystarczające. Praktycznie każda karta graficzna posiada obecnie 2 wyjścia, potrafi obsłużyć 2 monitory. W przypadku 3 albo 4 staje się już to problemem. Dobra karta obsługująca 4 monitory to wydatek rzędu dobrego PC albo i laptopa. Więc rozsądniej jest miec PC z dwoma monitorami a za pieniądze przeznaczone na zakup dedykowanej karty graficznej lepiej jest kupić Laptopa, który może służyć "jako 3 ekran" albo komputer rezerwowy z razie awarii PC.
Jak wyżej jeden z kolegów wspomniał, mi osobiście jest bez różnicy czy traduje na 2x 22'' czy na laptopie 15''.
Jak wyżej jeden z kolegów wspomniał, mi osobiście jest bez różnicy czy traduje na 2x 22'' czy na laptopie 15''.
1. "KISS" - Keep It Simple Stupid
2. SYNERGIA - współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma oddzielnych działań
3. STOP LOSS - niedoceniony przyjacielem TRADERA.
2. SYNERGIA - współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma oddzielnych działań
3. STOP LOSS - niedoceniony przyjacielem TRADERA.
hmmmm, niekoniecznie. Karty ATI z obsługą 3,4, monitorów można kupić już za ok. 500, 600zł. Na allegro profesjonalne karty Matrox/ Nvidia Quadro można wyjąć już za 300-400zł- wiem, bo sam kilka sprzedałem (wszystkie poszły do forumowiczów).RobsonFX pisze:Dobra karta obsługująca 4 monitory to wydatek rzędu dobrego PC albo i laptopa.
Po za tym w przyszłym roku pojawią się płyty pod procki INTEL IvyBridge, do których będzie można podłączyć jednocześnie 3 monitory (do płyty głównej !!!)
więc jak widać obecnie ten mit, ze wielomonitorowe karty graficzne są drogie, już nie obowiązuje
Nie taki znowu problem. Sam kupiłem kiedyś Maxtora za 30zł na PCI i w ten oto sposób doszły mi dwa dodatkowe wejścia, co pozwoliło na "zabawę" na 4 monitorach. Do tradingu w zupełności wystarczało.RobsonFX pisze:W przypadku 3 albo 4 staje się już to problemem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
30 bym nie kupił, mam 26' i stoi przede mną na biurku, przez kilka pierwszych dni był naprawdę męczący i łeb bolał.Tymek pisze:Podłączanie TV to porażka, niska rozdzielczość daje się we znaki.
Lepiej kupić dobry monitor z wysoką rozdzielczością.
np. 30'' z 2560x1600wtedy ma sens.

Chciałem nabyć droga kupna 30' ale w końcu zdecydowałem się na mniejszy - teraz wiem, że to była dobra decyzja. Przynajmniej jak dla mnie.
Badania traderów