Standard Account a Mini Account

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Standard Account a Mini Account

Nieprzeczytany post autor: emulin »

http://forex.com/forex_account_types.html

Tutaj poczytałem sobie o dwóch rodzajach kont - Mini i Standard.

Nie rozumiem jednej rzeczy. Pisze tam, że dla początkujących najlepsze jest konto mini, a potem dopiero warto się przerzucić na konto standard. Tyle, że na koncie standard jest dużo mniejsza dźwignia, więc jakby miej korzystnie. No, ale niżej pisze, że im większa dźwignia(mini), tym większe ryzyko.

Pewnie to oczywiste, ale ja nie kapuje. Dlaczego większe ryzyko?

Przecież na mini nawet gdybym stracił te 50000, to naprawdę tracę tylko 250$.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

emulin pisze:Dlaczego większe ryzyko?
Ponieważ teoretycznie mniejszym kaptałem możesz otworzyć większą pozycję co może doprowadzić (w razie niepowodzenia) do szybszej utraty depozytu. Ale praktycznie ryzykiem nie jest sama dźwignia tylko inwestor, który się nią posługuje (umiejętnie bądź nie) i to tylko od niego zależy ile i jak szybko może stracić kapitał.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

uzin2
Gaduła
Gaduła

Re: Standard Account a Mini Account

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

emulin pisze:http://forex.com/forex_account_types.html

Tutaj poczytałem sobie o dwóch rodzajach kont - Mini i Standard.

Nie rozumiem jednej rzeczy. Pisze tam, że dla początkujących najlepsze jest konto mini, a potem dopiero warto się przerzucić na konto standard. Tyle, że na koncie standard jest dużo mniejsza dźwignia, więc jakby miej korzystnie. No, ale niżej pisze, że im większa dźwignia(mini), tym większe ryzyko.

Pewnie to oczywiste, ale ja nie kapuje. Dlaczego większe ryzyko?

Przecież na mini nawet gdybym stracił te 50000, to naprawdę tracę tylko 250$.
przeczytaj sobie ten post (Enigma71), dość przejrzyście opisał dźwignie oraz podał przykład używania rożnych dźwigni

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 3714#73714

pozdrawiam

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

Więc większa dźwignia daje dużo większe korzyści(a raczej możliwości), a tylko nie umiejętne(a raczej bezmyślne) posługiwanie się nią może przynieść duże straty i doprowadzić do szybkiego bankructwa.

W takim razie jakie są korzyści z konta standard? Czy może to po prostu czysty marketing?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

emulin pisze:W takim razie jakie są korzyści z konta standard? Czy może to po prostu czysty marketing?
Pewnie mini jest dla małych graczy, standard dla dużych ;). Widzisz, że dla standard minimum to 1.0 lota i jak znam życie konto mini jest tylko do określonej wielkości depozytu, potem przechodzi w standard. Inne korzyści? Wątpię (inaczej by wymienili).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

raposo pisze: ...jak znam życie konto mini jest tylko do określonej wielkości depozytu, potem przechodzi w standard. Inne korzyści? Wątpię (inaczej by wymienili).
Nasuwa mi się tu pytanie do wszystkich piszących na forum, a mianowicie:
Czy rozpoczynaliście przygodę na forexie od konta mini albo micro i dzięki zyskom udało Wam się "awansować" do konta standard? Rozwijając pytanie. Uważam, że na koncie mikro i mini wchodzi w rachubę tylko i wyłącznie skalpowanie, poza tym zysk będzie mały (strata oczywiście również). Czy w ogóle jest możliwe, żeby skubać po parę-paręnaście pipsów i naskubać na przykład 10.000$?
Moim skromnym zdaniem nie ma szans. Wydaje mi się, że żeby zacząć grać na koncie standard trzeba wpłacić do brokera odpowiedniej wysokości depozyt i tyle.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

andymen pisze:Czy w ogóle jest możliwe, żeby skubać po parę-paręnaście pipsów i naskubać na przykład 10.000$?
Moim skromnym zdaniem nie ma szans.
Mylisz się. Szanse są zawsze.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

Cyb pisze:Mylisz się. Szanse są zawsze.
Czyli rozumiem, że przynajmniej część z użytkowników forum jest właścicielem konta standard, które rozpoczęło się od pomnażania depozytu na koncie mini? :wink:

ODPOWIEDZ