Stop Loss, stosowany?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.

Kolejne pytanie do zbudowania profilu forexowca. Jak zazwyczaj grasz Stop Loss?

Czas głosowania minął 01 lut 2009, 17:37

nie ustawiam SL
4
9%
pozycja otwarta, SL ustawiam, gdy już zarabiam
2
5%
stosunek SL do TP jest mniejszy
5
12%
stosunek SL do TP jest równy
2
5%
stosunek SL do TP jest wiekszy
6
14%
z otwarciem, dopuszczam 1-2% straty na depozycie
14
33%
z otwarciem, dopuszczam do 5% straty na depozycie
4
9%
preferuję trailing stop
2
5%
inne (napisz jakie?)
4
9%

Liczba głosów: 43

incubus7
Stały bywalec
Stały bywalec

Stop Loss, stosowany?

Nieprzeczytany post autor: incubus7 »

ja narazie zazwyczaj stosuję tą 2 opcję

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Stop Loss, stosowany?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

incubus7 pisze:ja narazie zazwyczaj stosuję tą 2 opcję
Z wielu powodów twoje podejście do SL jest ryzykowne.
Ale chyba post ma służyć wymianie technik a nie ich ocenie, więc...
Jeśli o mnie chodzi to Inne - SL ustawiam od razu po otwarciu lub równocześnie z otwarciem pozycji. Wielkość straty na wstępie DO 5-6% całego kapitału. Trailing stop niestandardowy, zależny od zmienności rynku. Brak TP - Ile dają tyle biore :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

SL zawsze przy otwarciu transakcji, gdzie miałby nie być, ale być musi nawet na 10% kapitału. Ze względu na zdarzenia losowe, których przewidzieć się nie da.

Awatar użytkownika
Woytas
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Woytas »

SL maks 1,5 % ale to rzadko bo zazwyczaj maks to 1 % ale i tak bardzo często zamykam tranzakcję ręcznie zanim dojdzie do SL, czyli nawet przy 0,2-0,5 %. Transakcje, które są na plus staram się zamykać sam więć nie ma TP. SL zazwyczaj przestawiam wraz z ruchem transkacji w moją stronę (coś w rodzaju trailing stop), ale też ręcznie.
Hoping for the best, but expecting the worst

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

mysle ze odpowiedz 5 i 6 sie nie wykluczaja i to jest moja odpowiedz :D

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

Poczatkowy stop zabezpieczajacy na otwarciu (ciasno ustawiony z mozliwoscia ponownego wchodzenia na rynek), a nastepnie zmiana w odpowiednim czasie w kilka trailing stopow (o roznej czulosci) do zamykania czesci pozycji.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

marcin.lisiecki pisze:kilka trailing stopow (o roznej czulosci) do zamykania czesci pozycji.
Juz dawno nie przeczytalem na tym forum nic co daloby mi tak do myslenia :wink: Tym bardziej ze sam o tym myslalem niedawno, ale z powodu sesji wszedlem w tryb ograniczenia myslenia do minimum i skupienia sie na uczelni. Ale juz niedlugo... :wink:

Piszac o ts masz na mysli punktowe automaty czy przestawianie reczne orderow?

A co do pytania to oczywiscie stop na wejsciu i potencjalny tp to wielokrotnosc sl (min 3, fajnie gdy rr wynosi kilkanascie, ale to nielatwe). Max risk na transakcje 2-3%

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

Automatow nie stosuje, wiec stopy przesuwam recznie. Mam kilka konfiguracji, ktore zazwyczaj uzywam w mniejszej skali. Czasem jest to kilka srednich o roznych okresach (a wiec o roznej czulosci). Czasem stosuje krotsza srednia, ktora zamyka czesc pozycji po kolejnej fali i dodatkowo stop w okolicach wybranego zniesienia Fibo, ktory powoduje zamkniecie calosci. Warto pobawic sie roznymi komibinacjami (ja mam ich kilka). Zaprzestalem uzywania pojedynczych stopow, bo albo byly za ciasne i za szybko wyrzucaly z rynku albo byly za szerokie i oddawaly za duzo zysku. Mam wiec kilka kombinacji i zamykam czesci pozycji, gdy kolejne sygnaly daje ciasniejszy ze stopow oraz zamykam calosc, gdy sygnal daje szerszy z nich. A rodzaje stopow juz zaleza od strategii, wiec kazdy musi poszukac odpowiednich dla swojego systemu.

BUF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BUF »

Stosuję "inteligentnego Stopa" - półautomat, który w zależności od wielkości tworzących się świeczek po otwarciu transakcji przesuwa SL szybciej albo wolniej.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

BUF pisze:Stosuję "inteligentnego Stopa" - półautomat, który w zależności od wielkości tworzących się świeczek po otwarciu transakcji przesuwa SL szybciej albo wolniej.
Reklama jest w innym dziale BUF. Po prostu używasz tralling stopa i tyle.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ODPOWIEDZ