Prosze o pomoc uzytkownikow

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Spread303
Uczestnik
Uczestnik

Prosze o pomoc uzytkownikow

Nieprzeczytany post autor: Spread303 »

Witam

Zamierzam przyjrzec sie doglebnie spread trading. Moje isntrumenty to obligacje krajow rozwinietych 5 cio oraz 10 latki. Zamierzam wykorzystywac roznice w ich wycenie i wchodzic naprzemiennie na sprzedaz i kupno danych instrumentow liczac na to ze kiedy zrobie tak kiedy roznica jest duza to kiedys ta roznica sie zmniejszy. Moje zalozenia sa konserwatywne, wystarczy mi 20, 25 % zysku rocznie, cala suma bedzie zabezpieczana kontraktami terminowymi bo jak wiadomo bondy notowane sa w Euro. Dodam tylko tyle ze w mojej strategi nie mozna otwierac wiecej niz 1 pozycji na parze na raz i nie mozna zestawiac bondow innych krajow naprzemiennie tylko 1 kraju no i oczywiscie lewar przy tej pozycji bedzie tak niewielki ze spokojnie starczy nawet na tsunami. Podstawa to instrumenty 5, 10 letnie. Zamierzam wchodzic na historycznych maksimach rozbieznosci i zamykac jak beda schodzic sie ze soba. Moje pytanie brzmi czy znacie strone ktora umozliwia porownanie wzrostu badz tez spadku rentownosci 5, i 10 latek razem na wykresie w D1 nie w lini ale barze jako % wzrostu lub spadku. Cos podobnego jest w stooq ale tam nie mozna porownywac barowo 2 instrumentow tylko 1 ,drugi jest linia natomiast sa tam notowane tylko 10 latki danych panstw, nie ma pieciolatkow a sam podglad jest nie czytelny bo nie umozliwia zblizenia z dluzszej perspektywy czasowej na D1. Dodam tylko ze suma kapitalu jest tak duza ze nawet te 20 % rocznie bedzie czym bardzo fajnym.

irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Prosze o pomoc uzytkownikow

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

to co opisujesz to jest jakiś kosmos dla forumowiczów tutaj, połowy nie zrozumiałem, większość tutaj leci na demie albo zeruje depozyty w tydzień bo chcą mieć te Twoje 20% nie w rok tylko w 1 godzinę.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Re: Prosze o pomoc uzytkownikow

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

hej. Kiedys interesowalem sie spreadem z innego wzgledu: Probowalem oszacowac stan gospodarki Usa. wtedy uzywalem spead 10 2 bardzo popularny wzkaznik, przejzyj ten link moze znajdziesz na tej stronie to co interesuje Cie dokladnie https://ycharts.com/indicators/210_year ... eld_spread. Ja potrzebowalem wtedy roznicy w oprocentowaniu. Moze jednak znajdziesz tam roznice w wycenach. Powodzenia :)
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

ODPOWIEDZ