Na początku chciałbym powitać wszystkich użytkowników tego forum oraz podziękować za wiele ciekawych wątków i wypowiedzi.
Do tej pory tylko czytałem forum, teraz uznałem, że nadszedł czas na założenie tematu.
Więc w skrócie:
- wiele wątków i tematów na forum mam przerobionych, wiem mniej więcej jak od strony technicznej działa forex, jakie są pojęcia itp. (wiedzę czerpałem również z innych źródeł)
- niecały miesiąc temu zacząłem testować swoją strategię na koncie demo (fxpro - ctrader)
- założyłem sobie, że jeżeli w miesiąc zrobię 100% zysku, to zainwestuję 1000 zł, żeby zacząć się uczyć na koncie realnym - zaznaczam, że chcę to potraktować jako naukę, sprawdzić czy nawyki i zachowania z gry na demie przełożą się na konto realne
Strategia:
- gram tylko na ropie BRENT, żadnych automatów, wszystkie wejścia ręcznie, mam taką pracę, że ponad 8 h dziennie jestem przy komputerze, mając przy tym sporo luzu i wolnego czasu, mogę więc bez straty dla życia osobistego obserwować na bieżąco wykresy i sytuację na rynkach
- otwierając i zamykając pozycję biorę pod uwagę różne czynniki techniczne i mechanizmy giełdowe, ale przede wszystkim staram się interpretować wydarzenia na świecie, wypowiedzi, które mogą mieć wpływ na rynek, oraz oczywiście indeksy giełdowe oraz kursy walut - odnośnie informacji, to zauważyłem, że nieoceniony jest twitter, kwestia odpowiedniego zinterpretowania informacji (wiem, że nie jest to łatwe i rynki rządzą się swoimi prawami)
- przy zakładaniu pozycji sl i tp ustawiam w zależności od tego jak oceniam ryzyko, sl i tp są ruchome
Pytania i prośba o porady:
- zrobiłem założone 100 % w 12 dni - zaznaczam, ze się nie zachłysnąłem wirtualnym sukcesem, ale chcę być konsekwentny i założyć konto realne zgodnie z moim postanowieniem - konto ma służyć do nauki, zdobywania doświadczenia, sprawdzenia czy będę się tak zachowywał grając realnymi pieniędzmi
- konto demo miało wartość początkową 1000 USD, dźwignia 1:20, grałem zawsze 0,1 lota, co dawało 1 pips-1 USD, teraz planuję mieć konto 1000 PLN, dźwignia 1:20, grać wartością 0,02 lota, więc jeden pips powinien wynieść nieco ponad 1 zł
- pytanie o brokera - pasuje mi platforma ctrader, fxpro też wydaje mi się sensowny - spread na demie wynosi 4 pipsy, co do prowizji są sprzeczne informacje, bo niby jest prowizja 45 USD za 1000000 USD obrotu, ale na demie ta prowizja się nie nalicza (przy innych instrumentach się nalicza), pytałem na czacie fxpro, napisali, że na ropie BRENT nie ma prowizji, ale nie mogę tego znaleźć w żadnym regulaminie - może ktoś jest bardziej zorientowany i mógłby wskazać źródło - tylko nie stronę internetową, bo nie jest na niej jednoznacznie podane, że prowizja przy ropie BRENT jest; pytanie też o spread, czy może ktoś wie czy na koncie realnym jest taki sam jak na demie
- czy polecacie może innych brokerów - wiecie może kto ma niższy spread na ropę BRENT - najlepiej żeby była to platforma ctrader
Z góry dziękuję za wszystkie uwagi, porady i opinie.
Proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam,
Amigo
Tylko ropa BRENT
Re: Tylko ropa BRENT
Jak zależy Ci na cTraderze, to oprócz FxPro ciężko będzie znaleźć innego sensownego brokera. Proponuję, żebyś na początek rozdzielił kwotę 1000 PLN na 2 razy po 500 PLN i grał za 0.01 lota.
Pablo ma rację. Nie dość, że trudno znaleźć brokera z cTraderem to już w ogóle będzie problem, aby była tam ropa i w dodatku z korzystnym spreadem. Ostatnio też dość intensywnie pogrywam na ropie i tam gdzie gram spread mam 4-6 pips + prowizja więc 4 pips samego spreadu to dobra oferta.Amigo pisze: - konto demo miało wartość początkową 1000 USD, dźwignia 1:20, grałem zawsze 0,1 lota, co dawało 1 pips-1 USD, teraz planuję mieć konto 1000 PLN, dźwignia 1:20, grać wartością 0,02 lota, więc jeden pips powinien wynieść nieco ponad 1 zł
- pytanie o brokera - pasuje mi platforma ctrader, fxpro też wydaje mi się sensowny - spread na demie wynosi 4 pipsy, co do prowizji są sprzeczne informacje, bo niby jest prowizja 45 USD za 1000000 USD obrotu, ale na demie ta prowizja się nie nalicza (przy innych instrumentach się nalicza), pytałem na czacie fxpro, napisali, że na ropie BRENT nie ma prowizji, ale nie mogę tego znaleźć w żadnym regulaminie - może ktoś jest bardziej zorientowany i mógłby wskazać źródło - tylko nie stronę internetową, bo nie jest na niej jednoznacznie podane, że prowizja przy ropie BRENT jest; pytanie też o spread, czy może ktoś wie czy na koncie realnym jest taki sam jak na demie
- czy polecacie może innych brokerów - wiecie może kto ma niższy spread na ropę BRENT - najlepiej żeby była to platforma ctrader
W regulaminach zazwyczaj brokerzy nie udostępniają wykazu ze specyfikacją instrumentów i kosztami prowizji. Takie informacje są na stronach z racji łatwości w aktualizacji i wynika z tego, że na FxPro prowizji faktycznie nie ma.
http://www.fxpro.pl/trading/trade-currency/brent
Zalogowałem się na konto realne i informacje z platformy to potwierdzają

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Pasjonat
TMS Brokers też mają cTradera z ropą Brent i Crude. Przejrzałem specyfikację ale nie ma podanego spreadu. Więc zalogowałem się na platformie webowej. Wychodzi strasznie drogo, bo spread wahał się między 10-12 punktów 

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Konto już założyłem, tak jak planowałem cTrader, FXPro, 1000 zł. Może faktycznie warto było rozważyć 2 po 500 zł, ale za późno przeczytałem odpowiedzi.
Może komuś się przydadzą sprawy techniczne. Konto zostało zaakceptowane w jakieś pół godziny. Przy rejestracji wysłałem skan dowodu i wyciąg z karty.
Wpłaciłem pieniądze kartą Mastercard, prowizja wyniosła 1,6%, pieniądze były na koncie w jakieś 10 minut.
Przy większych kwotach pewnie warto skorzystać z przelewu, w tym przypadku nie chciało mi się czekać, bo to niewielka kwota. Wszystko jest intuicyjne i łatwe.
Odnośnie porównania konta demo do realnego, to jak dla mnie prawie identycznie. Myślałem, że będzie gorzej pod tym względem, ale póki co jest bardzo ok. Zauważyłem kilka luk w płynności, czasami w godzinach, w których handel jest słaby są opóźnienia przy rysowaniu się wykresów.
Podsumowując, jest bardzo ok, spread przeważnie wynosi 4 pipsy, chociaż widziałem momenty, gdzie dochodził do 7.
Prowizja się nie nalicza - tak samo jak na demie. Zastanawiam się, czy nie naliczy się po zrobienia miliona obrotu, ale chyba nie.
Pozostaje grać. Na razie za dużo nie mam do powiedzenia, bo wykonałem jakieś 20 transakcji i co prawda jest na plusie, ale czuć różnicę między demem a realem (psychika).
Konto już założyłem, tak jak planowałem cTrader, FXPro, 1000 zł. Może faktycznie warto było rozważyć 2 po 500 zł, ale za późno przeczytałem odpowiedzi.
Może komuś się przydadzą sprawy techniczne. Konto zostało zaakceptowane w jakieś pół godziny. Przy rejestracji wysłałem skan dowodu i wyciąg z karty.
Wpłaciłem pieniądze kartą Mastercard, prowizja wyniosła 1,6%, pieniądze były na koncie w jakieś 10 minut.
Przy większych kwotach pewnie warto skorzystać z przelewu, w tym przypadku nie chciało mi się czekać, bo to niewielka kwota. Wszystko jest intuicyjne i łatwe.
Odnośnie porównania konta demo do realnego, to jak dla mnie prawie identycznie. Myślałem, że będzie gorzej pod tym względem, ale póki co jest bardzo ok. Zauważyłem kilka luk w płynności, czasami w godzinach, w których handel jest słaby są opóźnienia przy rysowaniu się wykresów.
Podsumowując, jest bardzo ok, spread przeważnie wynosi 4 pipsy, chociaż widziałem momenty, gdzie dochodził do 7.
Prowizja się nie nalicza - tak samo jak na demie. Zastanawiam się, czy nie naliczy się po zrobienia miliona obrotu, ale chyba nie.
Pozostaje grać. Na razie za dużo nie mam do powiedzenia, bo wykonałem jakieś 20 transakcji i co prawda jest na plusie, ale czuć różnicę między demem a realem (psychika).
Przy wzroście obrotu prowizja dalej nie powinna być naliczana. Przynajmniej jak rozmawiałem z koleżanką z FxPro to nic na to nie wskazywało
.
Sprawdź PW.

Sprawdź PW.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
-
- Bywalec
polecam www.markets.com spread na oil crude 0,03$ na brencie 0,04$ 

- MowmiSasiad
- Pasjonat
Pracowałem w markets.com kiedy to było jeszcze safecap investment ltd a nie Felson czyli po prostu ich IB i zdecydowanie odradzam jeśli ma to być skalping. Jak zobaczą, że wygrywasz to będą robić wszystko byle cię upie...Patrykkirklo pisze:polecam http://www.markets.com spread na oil crude 0,03$ na brencie 0,04$