Kilka pytań początkującego broker ECN

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
marc6666
Uczestnik
Uczestnik

Kilka pytań początkującego broker ECN

Nieprzeczytany post autor: marc6666 »

Jako początkujący witam wszystkich forumowiczów i z góry dziękuję za każdą pomoc.

Ponieważ jestem nowy w temacie rynku Forex mam kilka problemów z którymi być może będziecie w stanie mi pomóc.

1. Wybór brokera ECN dla gracza z kapitałem 1000 - 3000 USD (ECN bo z tego co czytałem tu na forum brokerzy MM się nie sprawdzają).

3. Broker powinien być bezpieczny to czego się obawiam to że zniknie z całym depozytem bo zbankrutuje albo będzie robił problemy z wypłatami

2. Kwestie podatkowe ponieważ wiem że przelewy do około 20 000 EUR nie są zgłaszane do US bo jest ich zbyt dużo pytanie czy jest sens płacić te 19% na samym początku przygody z FX przynajmniej do momentu kiedy nie zacznę osiągać sensownych zysków. (bo np. Broker zagraniczny nie wysyła żadnego info do Polskiego US).

Tego typu pytania pewnie dosyć często padają na forum, ale zanim odeślecie mnie do wyszukiwarki może sprecyzuję troszkę każde z powyższych pytań.

1. Wybór brokera ECN
- kapitał 1000 -3000 USD mikro loty żeby móc trzymać się zarządzania kapitałem
- styl strategia gry - Price Action interwały h4 d1 (aktualnie przeglądam wątek FX Krissa o tej strategi i trenuje na demie)
- platforma do gry inna niż MT4 bo niestety mobilna wersja MT4 na androida jest po prostu żałosna nie da się nawet wyrysować linii trendu i poziomów S/R (to tak jak by nie było młotka i piły w garażu). Ewentualnie może być platforma do której mogę się zalogować ze strony internetowej w pracy.

2. Bezpieczny broker no to co czytam o firmach brokerskich i ich praktykach troszkę mnie przeraża często widziałem posty że komuś broker nie wypłacił kasy albo stosował jakieś dziwne praktyki wolał bym tego uniknąć.

3. Temat podatków :/ Może powiem tak jeśli chodzi o rynek walutowy to przenoszę na niego swoje doświadczenie z kilku letniej gry w pokera (fundamentalne zasady bardzo podobne powiedziałbym nawet że identyczne czyli Money Managment, Wariancja, Risk Reward etc...) Natomiast co do podatków w pokerze się ich po prostu nie płaciło bo nie był na to ustawy i nikt nie był tego w stanie kontrolować. Firmy pokerowe zakładane na Cyprze czy wyspie Man nie wydawały danych o graczach podobnie kwestia Nettellera karta do bankomatu - wypłata małymi kwotami których na obecną chwilę nie da się kontrolować. Pytanie więc jak to się ma do brokerów Forex czy tak samo pilnują danych swoich klientów czy wysyłają informacje do Polskiego Urzędu Skarbowego bo mimo wszystko podatek rzędu 19% w okresie budowy kapitału do gry boli i spowalnia proces później lepiej jest podatek płacić.

Pytanie jest więc takie czy istnieją brokerzy rejestrowani w rajach podatkowych którzy są jednocześnie bezpieczni ? Czy może jednak warto zapłacić 19% w zamian za regulacje pewność i bezpieczeństwo.

Z góry dziękuję odpowiedzi i pomoc

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Kilka pytań początkującego broker ECN

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj.

Ad.1) Zależy w czym się nie sprawdzają ci MM... :) Mają swoje dobre strony ale ogólnie rzecz biorąc faktycznie obecnie wg mnie to sporo gorszy wybór i na dłuższą metę szukanie problemów.

Ad.2) Czyli szukasz regulowanego i z odpowiednimi licencjami, który nie ma siedziby na żadnej egzotycznej wysepce ;).

Ad.3) Broker zagraniczny nie wysyła ale jak kupisz sobie samochód to 'ulubiony' sąsiad może szybko sprawić, że Ci go zabiorą. 19% to nie jakaś wielka masakra, tym bardziej na początku drogi, gdzie po pierwsze nie wiadomo czy cokolwiek zarobisz, a po drugie od małej kwoty te 19% nie boli. Jak zaczniesz zarabiać większe sumy to znajdziesz sposób na ich niepłacenie (np. Spółka cypryjska i inne tego typu optymalizacje). Wg mnie zbędne ryzyko.
No i z tego co wiem to ten limit kwoty wynosi albo 10 albo 15 tys. EUR.

---------
Ad.1/2/3) Od razu nasuwa mi się Dukascopy Europe - chyba najlepiej spełnia Twoje wymagania.

Jeśli wpłacisz do jakiegoś lichego brokera swój depozyt to może Cię to kosztować 100%, a nie 19% i to niezależnie od tego czy coś zarobisz czy nie. Dlatego nie dramatyzowałbym od razu na początku z tego powodu.

Więcej o podatkach na naszej stronie:
http://forexclub.pl/edukacja/podatki/na ... je-ogolne/
Powinno to rozwiać Twoje wątpliwości.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

Jak dla mnie microloty i ECN są nie do pogodzenia. Tak małe transakcje nie wychodzą na międzybank i broker je bierze na siebie. Jeżeli dopiero zaczynasz to poszukaj dobrego MM. Przy kwocie 3000 USD i zachowaniu ryzyka 2% na pozycję dla minilota masz tylko 60 pips marginesu na pozycje (EUR/USD) więc kilka wtop z rzędu i nawet przy day tradingu może zabraknąć środków.

Przy takiej wpłacie myślę, że 19% od potencjalnych zysków nie powinno być problemem. A jak w trakcie roku zarobisz np 500%, czego CI życzę to część kasy przelejesz do innego broka i kolejne zyski będą z mniejszym podatkiem (żeby nie napisać z zerowym). No i zawsze reklamacje pozycji i kontakt masz po polsku jeżeli wybierzesz broka w kraju - chyba łatwiej dochodzić ewentualnych roszczeń :)

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

marc6666 pisze:Jako początkujący witam wszystkich forumowiczów i z góry dziękuję za każdą pomoc.

Ponieważ jestem nowy w temacie rynku Forex mam kilka problemów z którymi być może będziecie w stanie mi pomóc.

1. Wybór brokera ECN dla gracza z kapitałem 1000 - 3000 USD (ECN bo z tego co czytałem tu na forum brokerzy MM się nie sprawdzają).

3. Broker powinien być bezpieczny to czego się obawiam to że zniknie z całym depozytem bo zbankrutuje albo będzie robił problemy z wypłatami

2. Kwestie podatkowe ponieważ wiem że przelewy do około 20 000 EUR nie są zgłaszane do US bo jest ich zbyt dużo pytanie czy jest sens płacić te 19% na samym początku przygody z FX przynajmniej do momentu kiedy nie zacznę osiągać sensownych zysków. (bo np. Broker zagraniczny nie wysyła żadnego info do Polskiego US).

Tego typu pytania pewnie dosyć często padają na forum, ale zanim odeślecie mnie do wyszukiwarki może sprecyzuję troszkę każde z powyższych pytań.

1. Wybór brokera ECN
- kapitał 1000 -3000 USD mikro loty żeby móc trzymać się zarządzania kapitałem
- styl strategia gry - Price Action interwały h4 d1 (aktualnie przeglądam wątek FX Krissa o tej strategi i trenuje na demie)
- platforma do gry inna niż MT4 bo niestety mobilna wersja MT4 na androida jest po prostu żałosna nie da się nawet wyrysować linii trendu i poziomów S/R (to tak jak by nie było młotka i piły w garażu). Ewentualnie może być platforma do której mogę się zalogować ze strony internetowej w pracy.
Jak czytam "mobilna" to wnioskuję, że nic innego poza day tradingiem Cię nie interesuje. To pierwszy błąd, który będzie Cię kosztować. Więcej niż myślisz!

MM jest zły dlatego, że zarabia gdy Ty tracisz. Cieszy się gdy czyta Twoje słowa. Dodatkowo jego radość wzmacnia Twoja chęć do tradingu mobilnego. Będziesz tracił na przystanku, w autobusie, tramwaju, w przejściu podziemnym, w restauracji, w windzie, na przejściu dla pieszych... wszędzie. Smartfony to nie tylko żyła złota dla ich producentów, ale także dla brokerów będących market makerami.

Analizujesz rynek na rachunku demo, nie rzeczywistym. Najlepszy do analizy jest według mnie Meta Trader.
marc6666 pisze:2. Bezpieczny broker no to co czytam o firmach brokerskich i ich praktykach troszkę mnie przeraża często widziałem posty że komuś broker nie wypłacił kasy albo stosował jakieś dziwne praktyki wolał bym tego uniknąć.
W Polsce nie ma brokerów?
marc6666 pisze:3. Temat podatków :/ Może powiem tak jeśli chodzi o rynek walutowy to przenoszę na niego swoje doświadczenie z kilku letniej gry w pokera (fundamentalne zasady bardzo podobne powiedziałbym nawet że identyczne czyli Money Managment, Wariancja, Risk Reward etc...) Natomiast co do podatków w pokerze się ich po prostu nie płaciło bo nie był na to ustawy i nikt nie był tego w stanie kontrolować. Firmy pokerowe zakładane na Cyprze czy wyspie Man nie wydawały danych o graczach podobnie kwestia Nettellera karta do bankomatu - wypłata małymi kwotami których na obecną chwilę nie da się kontrolować. Pytanie więc jak to się ma do brokerów Forex czy tak samo pilnują danych swoich klientów czy wysyłają informacje do Polskiego Urzędu Skarbowego bo mimo wszystko podatek rzędu 19% w okresie budowy kapitału do gry boli i spowalnia proces później lepiej jest podatek płacić.
Jeszcze nie zarabiasz, a już kombinujesz jak oszukiwać na podatkach? To, że dzisiaj nie przekazują nie świadczy, że nie będą przekazywali jutro. Człowieku, nie lepiej płacić podatki i mieć święty spokój?
marc6666 pisze:Pytanie jest więc takie czy istnieją brokerzy rejestrowani w rajach podatkowych którzy są jednocześnie bezpieczni ? Czy może jednak warto zapłacić 19% w zamian za regulacje pewność i bezpieczeństwo.
Każdy broker może upaść. Najmniej ryzykujesz otwierając rachunek w Polsce. Co do drugiej części pytania - Warto.
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

raposo pisze: Ad.3) Broker zagraniczny nie wysyła ale jak kupisz sobie samochód to 'ulubiony' sąsiad może szybko sprawić, że Ci go zabiorą. 19% to nie jakaś wielka masakra, tym bardziej na początku drogi, gdzie po pierwsze nie wiadomo czy cokolwiek zarobisz, a po drugie od małej kwoty te 19% nie boli. Jak zaczniesz zarabiać większe sumy to znajdziesz sposób na ich niepłacenie (np. Spółka cypryjska i inne tego typu optymalizacje). Wg mnie zbędne ryzyko.
No i z tego co wiem to ten limit kwoty wynosi albo 10 albo 15 tys. EUR.
To jest 15 tyś eur ale.... nie koniecznie w jednej transakcji. Wypłacając 10x 1500 EUR też zostanie to zgłoszone.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

traderany pisze:
Jak czytam "mobilna" to wnioskuję, że nic innego poza day tradingiem Cię nie interesuje. To pierwszy błąd, który będzie Cię kosztować. Więcej niż myślisz!

MM jest zły dlatego, że zarabia gdy Ty tracisz. Cieszy się gdy czyta Twoje słowa. Dodatkowo jego radość wzmacnia Twoja chęć do tradingu mobilnego. Będziesz tracił na przystanku, w autobusie, tramwaju, w przejściu podziemnym, w restauracji, w windzie, na przejściu dla pieszych... wszędzie. Smartfony to nie tylko żyła złota dla ich producentów, ale także dla brokerów będących market makerami.
Swiete slowa, ja za "smartfona" zaplacilem w promocji 140 zl a 1000 zl doplacilem poprzez brokera "trejdujac" na autostradzie, w przerwie na sniadanie, na schodach, w kolejce do kasy itp. itd. Jak broker rozliczyl sie z producentem smartfonu to nie wnikam :)

Z podatkami wyluzuj. Pamietaj, ze jak masz strate, to mozesz ja rozliczyc w nastepnym roku ale na strate tez musisz zlozyc PIT38. Poki co jak ten rok zamkne wreszczie na zysku to i tak ani grosza podatku nie zaplace ze wzgledu na rozliczenie strat z ubieglych lat.
Na demo zarabiasz?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ