Cena kawy na FX

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Cena kawy na FX

Nieprzeczytany post autor: HTR »

Cześć,
ponieważ to mój pierwszy post tutaj, to powiem, że jestem blady jesli chodzi o forex i dopiero zaczynam zbierać informacje dot. gry na tej platformie. Dużo czytam, oglądam Wasze wykresy, ale niektóre z Waszych postów są jeszcze dla mnie niezrozumiałe. Korzystam z plus500 (oczywiście demo). Na samym początku przeczytałem temat o koncepcji ZERO LINE. Niby fanie, wszystko zacząłem chwytać, aż tu nagle zamuła -)

Jeśli o mnie chodzi to podoba mi się 'gra' na bardzo krótkich TF. Pewnie dlatego, że póki co jestem niecierpliwy.
Na razie udało mi się 'zarobić' trochę grosza na kontraktach na kawę i stracić sporo na parze USD/JPY.

Gram tak, jakbym na koncie u brokera miał 1000 zł. Czyli na minimalnych ilościach kontraktów.

Mam do Was prośbę- czy może ktoś z Was zerknąć na wykresy kawy z ostatnich dni i powiedzieć mi skąd można było się spodziewać takich wzrostów jej cen? Dodatkowo- gdzie szukać info mogących 'dać wskazówkę' o takich wahaniach?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie terminologii
Long- jak długo czekacie (tzn. orientacyjnie, bo wiadomo, że wychodzi się w momencie uzyskania zadowalającego wyniku) na sprzedaż takiej pozycji? To samo tyczy się shorta. Jak czytam, że 'tutaj wejście na long' to nie wiem czy wchodzicie i dajecie sobie (rynkowi) dzień, dwa, czy chodzi Wam raczej o godzinę, czy 5.

Będę wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi.
Pozdrawiam,
HTR.

-- Dodano: 25 lis 2014, 08:46 --

Nie mogę niestety zedytować postu - palnąłem z tym long/short - doczytałem...
A pisałem przecież, że zielony jeszcze jestem -)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Cena kawy na FX

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Hehe, tak, poniekąd palnąłeś z tym long ale też te nazwy z czegoś się wywodzą... I właśnie polegało to na tym, iż zazwyczaj ceny np. akcji zazwyczaj rosły długo, a jak przychodziła korekta to zazwyczaj była szybka ;). Aczkolwiek na FX takich zależności trudno się doszukiwać.

Nie powiem Ci czemu akurat w tamtej sytuacji cena kawy wzrosła, bo szczerze powiedziawszy nawet nie pijam kawy więc niewiele mnie to interesuje ale... Rynki towarowe zawsze są ściśle zależne od popytu i podaży danego surowca/produktu. Może jakiś producent kawy ma problemy, może to zjawiska pogodowe spowodowały, iż zbiory kawy będą mniejsze, co wpływa na ograniczenie podaży, a to na wzrost ceny, a może jeszcze coś innego.

Gdzie szukać informacji?
Chociażby tu:
http://futures.tradingcharts.com/news/

Na pewno takich serwisów jest więcej. Commodities news coffee - fraza klucz, której zapewne będziesz potrzebował ;).

Możliwe, że co jakiś czas trafi się coś nawet na Bloombergu czy Reutersie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ