Skuteczna gra

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Skuteczna gra

Nieprzeczytany post autor: ryfus133 »

Witam wszystkich
Interesuje się forexem od ponad roku( może więcej) bardziej jako samouk , dotychczas próbowałem sił na możliwych darmowych bonusach takich jak plus500 czy xm - szło różnie , przeważnie brak S/L niszczyło mi konto bo do konca nie wiem jak ustawiać.
Fragment ostatniego bonusu na xm możecie zobaczyć na myfx , było okej , aż do czasu , piszę w sprawie porad , co możnaby doszlifować , jak zrobić to lepiej ( gram na groszach więc bardziej interesuje mnie technika oraz osiągnięte pipsy) wiem że jest tu trochę dobrych traderów i ktoś chętnie dorzuciłby swoje 5 groszy , byłoby mi niezwykle miło :)

Sam patrząc ogólnym problem jest u mnie :
-s/l
-gry nie trafie dobrze w trend - trzymam bez sensu pozycje i do końca nie wiem czy czekać czy juz zamknąć na starcie
-za długie oczekiwanie przy zyskach ( co mnie zniszczyło depo temu , jak podwoiłem cyfrę na koncie na eur/rub , za długo czekałem i później do końca nie wiedziałem zakładając , że "może wróci" i ciach MC :P

Pozdrawiam was serdecznie forumowicze , wszelka krytyka mile widziana

-- Dodano: 12 lis 2014, 01:59 --

Mimo źle ocenionego wejścia na sell "golda" myśle że dzień udany bo na plus ( mały , ale do przodu ) , reszta tradów udana , stratne pozycje przy goldzie nie pozwoliły mi na większy % , no cóż bywa

Najlepsz "trejd" na GBP/USD na buy przy 1.58800 , sprzedany na 1.59333 - ładnie zabezpieczone s/l , które sunąłem ku zyskowi

P.S - jak to przeliczyć na pipsy ? Pips ma stałą wartość czy zależy od walut ?

Pozdrawiam! Udanych łowów życzę !

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Skuteczna gra

Wczoraj słaby dzień , ok. 15% straciłem , ale dzisiaj z powrotem wychodzę na prostą

p.s czemy myfxbook tak nieprecyzyjnie i źle pokazuje ?

Cześć !

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

inwestuj max 2 % kapitalu na trade, stawiaj zawsze sl !!! RR min 2;1 zalecane 3;1 i wiecej.
Poczytaj o SD,SR, LT,MM, łaczeniu interwalow czasowych.
Na poczatek styknie ;)
Myśleć i działać jak Goldman !

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Musze nadrobić braki w wiedzy :P Ostatnio źle wyczułem wejście w rubla , nie przypuszczałem że jest to dalej możliwe że skoczy w górę , zmieniam na minimalną stawkę żeby zmniejszyć koszta swojego szkolenia , liczy sie doświadczenie.
Dzięki Michał za wpis

Pozdro :)

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Mam pytanko , jak ustawiać to S/L?
Bo po dzisiejszym zagraniu na goldzie mam bardzo mieszane uczucia co do S/L
Tak więc zakupiłem Gold na 1157 i 1153 na BUY S/L ustawiłem na 1150 , natomiast Gold powędrował na 1146 , następnie wystrzelił na 1191 , co można zaobserwować teraz .
Jestem zdruzgotany !

Pozdrawiam

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

ja stosuje 3 metody:
1) SL w takim miejscu, ktore oznacza zanegowanie pomysłu na mój trejd (czyli przebicie ostatniego wsparcia, zejście poniżej pinbara itp.), oczywiście trzeba dac cenie miejsce na "oddech" czyli szum rynku, czasami cena "czyści" sobie dno ze stopów zanim poleci w gore i trzeba dac Sla odpowiednio daleko;
2) SL wg ryzykowanego kapitału (dopuszczalnej straty), teoretycznie tak się powinno robić, najpierw określić poziom SLa w pipsach, następnie przyjąć dopuszczalna stratę kapitału w %, przeliczyć to na kasiorę i z tego wyliczyć wielkość pozycji. Oczywiście to ma największy sens przy większym koncie, gdzie da się wyliczyć czy pozycja ma mieć 0,25 czy 0,38 lota aby zaryzykować stratę maks. 2% (0,5%, 1%, 3%, co kto lubi) kapitału. Jeśli masz małe konto (jak ja) to nie masz za wielkiego pola manewru i nawet pozycja 0,01 lota na takim GBPJPY na D1 może być za duza.
3) sztywna wielkość SLa, np. 10 pipsow ale to przy krótkich dynamicznych trejdach na sekundy czy minuty. Mozna wtedy tez nie postawić SLa jak jest sie nonstop przy platformie ale tak nie robię, żeby mnie nie kusiło trzymać takiego zombi, ktore czysci mi konto, a ja czekam "bo się odwróci". Jak mnie wybije na takim SL to albo odwracam pozycje albo ponawiam po lepszej cenie albo daje sobie spokój (to jest najtrudniejsze!).
Ktora metodę kiedy wybieram? Zależy co robię, na jakim TF i na co rynek pozwala.

Moze ktoś bardziej doświadczony doda coś więcej i mądrzej niż ja.

-- Dodano: 16 lis 2014, 19:02 --
ryfus133 pisze:Mam pytanko , jak ustawiać to S/L?
Bo po dzisiejszym zagraniu na goldzie mam bardzo mieszane uczucia co do S/L
Tak więc zakupiłem Gold na 1157 i 1153 na BUY S/L ustawiłem na 1150 , natomiast Gold powędrował na 1146 , następnie wystrzelił na 1191 , co można zaobserwować teraz .
Jestem zdruzgotany !

Pozdrawiam

Czym sugerowałeś się ustawiając SL na poziomie 1150 USD? Na jaki TF patrzyłeś?

Patrząc na to na H4 dałbym maks. 1140 USD za uncje. Patrząc z punktu widzenia D1 to może SL na poziomie 1120, co prawda jakby cena skosiła mojego SLa na poziomie 1120 lecąc z zakupu na 1157 to pewnie miałbym po depo, picie przez tydzień i mega dół.
Straciłem sporo kasy na goldzie i póki co mam awersje do tego instrumentu.

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Teoretycznie przy tym Goldzie to też jest u mnie bez rewelacji , S/L ustawiałem patrząc na minimalny poziom dnia poprzedniego bodajże .
Na dobrą sprawę powininem zacząć rysować po wykresie a nie "rysować okiem" .
TF ? - dobre pytanie ..
Grasz na normalnym koncie ? Ja osobiście gram na micro przy małych kwotach trenując technikę zdobywając troche doświadczenia bo troche żółtodziób jestem i traktuje to jako "opłatę za szkolenie" a na demku to jest troche niewprostproporcjonalne co do konta real .

Dzięki za rady , do usłyszenia
Pozdrawiam !

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Ogólnie to chyba najlepsza akcja w moim wykonaniu :):)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Zysk zrealizowany i szykuje się odbitka na rublu , gdzie już pozajmowałem pozycję , zobaczymy co z tego wyjdzie

btw. coś na myfx strasznie wolno odświeża

-- Dodano: 26 lis 2014, 13:20 --

Po skończeniu biegu na rublu i zrealizowaniu zysków dotrę do swojego pierwszego celu , wyjścia na 0 , nawet na plus , następnie wypłacę grubą pęgę którą wpłaciłem przez ten czas aż 48 zł ! :D

ryfus133
Stały bywalec
Stały bywalec

Przejdźmy do cyfr(chociaż teoretycznie i tak chodzi mi o osiąganie pipsów , dobre wejścia i wyjścia na +)Po zakończeniu spadków udało mi się ukręcić z 4 zł jakieś 40 , następnie po odwróceniu trendu w górę z 40 ok 120. Na myfx wliczyło mi bonus startowy jako wpłate , oraz bonusy 50% za depozyty( czy da się to jakoś usunąć ?) , teoretycznie włożyłem w to 48 zł ( na edukację). Ogólnie jestem zadowolony , główny zysk na parze USD/RUB , reszta to za długo czekałem , chociaż mogłem zamknąć na plus ... Muszę się jeszcze wiele nauczyć ...

Pozycje można zobaczyć na załączniku na dole do myfx

Pozdrawiam Serdecznie !

ODPOWIEDZ