Dwa pytania - świece i API

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Tomek70
Uczestnik
Uczestnik

Dwa pytania - świece i API

Nieprzeczytany post autor: Tomek70 »

Dwa pytania od początkującego. W zasadzie to nawet nie bardzo wiem, jak temat nazwać, bo w foreksie siedzę od ok. tygodnia.

1) Wykresy świecowe.

Najpierw dowiedziałem się, co to są wykresy liniowe. Zasada była prosta: interwał czasowy, cena otwarcia, cena zamknięcia. Cena zamknięcia interwału i-ego jest równa cenie otwarcia interwału (i+1)-wszego. W efekcie wykres wygląda jak punkciki połączone odcinkami prostymi.

Potem dowiedziałem się, co to są wykresy świecowe. Zasada wydawała mi się prosta: cena otwarcia, cena zamknięcia, dodatkowo high i low (czyli więcej informacji). Wszystko mi się zaczęło mylić, kiedy zobaczyłem te wykresy.

Są takie świece, których cena otwarcia jest inna, niż cena zamknięcia świecy z poprzedniego interwału. (To tak, jakby na wykresie liniowym w jednej linii pionowej był więcej, niż jeden punkcik.) Skąd się to bierze? Dlaczego cena zamknięcia w jednej świecy nie jest taka sama, jak cena otwarcia w kolejnej świecy? (Na ogół tak jest - ale nie zawsze.)

Albo inaczej: czego ja nie rozumiem?

2) Bardzo chętnie pobawiłbym się w analizę danych. Najlepiej, żebym miał jakiś zestaw danych (mogę sam wybrać parę walutową, okres czasu i interwał) - potem jakoś sobie już poradzę. (Ot, taki ze mnie analityk.)

Pytanie: jak najlepiej to zrobić?

Jestem programistą. Jakieś tam niby API poznajdywałem, ale sytuację widzę tak, że na 10 brokerów jest jeden z API. (A przynajmniej tyle informacji o API znalazłem w porównaniu z ilością informacji o brokerach.) Dodatkowo są ograniczenia typu: trzeba mieć konto, jakiś depozyt, napisać maila, odpowiedzieć na jakieś pytania... Dobrze, że tańczyć na rurze człowiekowi nie każą. Generalnie: raczej pod górkę, niż z górki.

A taki MT4, na przykład, to pozwala pisać jakieś skrypty do analizy? Bo nauki kolejnego języka programowania się nie boję.

A może są inne możliwości?

Jak to wygląda?

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Re: Dwa pytania - świece i API

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Ad.1.
W swiecach, cena zamkniecia to tick, o jeden wczesniej niz tick otwarcia nastepnej swieczki stad roznica.

Ad 2.
TAk, Mt4 pozwala na pisanie programikow i robienia analiz, jezyk jest bardzo prosty C podobny (Tyle, ze prostszy tak na prawde)

ODPOWIEDZ