Inwestowanie na indeksach

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
krzychu3_1989
Pasjonat
Pasjonat

Inwestowanie na indeksach

Nieprzeczytany post autor: krzychu3_1989 »

Mam pytanie odnośnie indeksów a właściwie stron transakcji
w modelu MM stroną zawsze jest broker zarówno na walutach jak i indeksach
a jak jest w przypadku modelu ECN na walutach mamy teoretycznie innych inwestorów a w przypadku indeksów?
bo w Mbanku różnica pomiędzy ceną kupna a ceną sprzedaży SP500 zawsze wynosi 0,6 pipsa co chyba nie do końca określa realistyczny rynek, poza tym niema prowizji od operacji jak w przypadku walut
jak by ktoś mógł mi to wyjaśnić było by fajnie

green7
Maniak
Maniak

Re: Inwestowanie na indeksach

Nieprzeczytany post autor: green7 »

krzychu3_1989 pisze:Mam pytanie odnośnie indeksów a właściwie stron transakcji
w modelu MM stroną zawsze jest broker zarówno na walutach jak i indeksach
a jak jest w przypadku modelu ECN na walutach mamy teoretycznie innych inwestorów a w przypadku indeksów?
bo w Mbanku różnica pomiędzy ceną kupna a ceną sprzedaży SP500 zawsze wynosi 0,6 pipsa co chyba nie do końca określa realistyczny rynek, poza tym niema prowizji od operacji jak w przypadku walut
jak by ktoś mógł mi to wyjaśnić było by fajnie
W większości przypadków u brokerów masz CFD oparte o index. Więc jest podobnie - broker jest stroną transakcji.
Drugą możliwością jest oparcie instrumentu nie o bezpośrednio o index ale o kontrakty futures na index. Wtedy masz do czynienia z rolowaniem pozycji, często też widać to po nazwie symbolu (jest w nim np. miesiąc/rok).
W takim przypadku symbol będzie u brokera kwotowany zwykle wyżej niż index (różnica będzie zmienna w czasie, im bliżej do daty wygaśnięcia kontraktu tym mniejsza) ....
Akurat jak jest w mbanku nie wiem - nie mam konta, zapytaj Raposo. Ale zdaje się, że indexy są u nich kierowane przez GFT.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Inwestowanie na indeksach

Nieprzeczytany post autor: raposo »

W przypadku mForex CFD są dostarczane przez GFT (tak jak u Aliora) więc praktycznie nie gramy z naszym brokerem, a z dostawcą tych instrumentów. Plus jest taki, że GFT udostępnia swoją płynność dużej liczbie instytucji przez co tworzy się duża wewnętrzna płynność, co sprawia, że o konflikty interesów zdecydowanie trudniej.

Albo rynek scentralizowany (futures), albo CFD - wszystko ma swoje wady ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ