Analiza Techniczna

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
bllixu
Gaduła
Gaduła

Analiza Techniczna

Nieprzeczytany post autor: bllixu »

Jak wiecie analiza techniczna jest jedna z najskuteczniejszych metod okreslenia wejscia i wyjscia z rynku.Jest to dzial dla poczatkujacych , sam nim jestem jednak ten dzial przerowdzil sie w jeden wielki spam dlatego dla ulatwienia proponuje aby bardziej doswiadczeni gracze jak i stali bywalce forum uzupelnili ten temat o najwazniejsze watki dotyczace analizy technicznej.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Re: Analiza Techniczna

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

bllixu pisze:Jak wiecie analiza techniczna jest jedna z najskuteczniejszych metod okreslenia wejscia i wyjscia z rynku.Jest to dzial dla poczatkujacych , sam nim jestem jednak ten dzial przerowdzil sie w jeden wielki spam dlatego dla ulatwienia proponuje aby bardziej doswiadczeni gracze jak i stali bywalce forum uzupelnili ten temat o najwazniejsze watki dotyczace analizy technicznej.
Analiza techniczna rynków finansowych - John j. Murphy kup i przeczytaj tą książe to absolutne podstawy i must read jesli chodzi o AT , nigdzie na forach nie znajdziesz lepiej ułożonej i wytłumaczonej tresci zwiazanej z AT
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

bllixu pisze:analiza techniczna
Zależy, co rozumiesz pod tym pojęciem.
bllixu pisze:Jak wiecie analiza techniczna jest jedna z najskuteczniejszych metod okreslenia wejscia i wyjscia z rynku.
Ciekawy wniosek, czy możesz poprzeć go statystyką?
lukpiasek pisze:Analiza techniczna rynków finansowych - John j. Murphy kup i przeczytaj tą książe to absolutne podstawy i must read jesli chodzi o AT , nigdzie na forach nie znajdziesz lepiej ułożonej i wytłumaczonej tresci zwiazanej z AT
Nie zgadzam się z tą opinią. Ta opasła książka bardzo powierzchownie traktuje AT - materiału jest dużo ale wszystko bez wnikliwej analizy.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

luxtorpeda pisze:
Nie zgadzam się z tą opinią. Ta opasła książka bardzo powierzchownie traktuje AT - materiału jest dużo ale wszystko bez wnikliwej analizy.
Punk widzenia zależy od punktu siedzenia tak samo jest patrząc na wykres bo moim zdaniem jest ona zupełnie wystarczająca jako podstawa a przecież o tym tutaj rozmawiamy o podstawach bo to dział dla początkujących ;) podaj jeszcze proszę książke która traktuje o at tak dobrze jak tamta i jest w niej jeszcze ta wnikliwa analiza chętnie się z nią zapoznam :)
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

luxtorpeda

lukpiasek pisze:Punk widzenia zależy od punktu siedzenia tak samo jest patrząc na wykres bo moim zdaniem jest ona zupełnie wystarczająca jako podstawa a przecież o tym tutaj rozmawiamy o podstawach bo to dział dla początkujących podaj jeszcze proszę książke która traktuje o at tak dobrze jak tamta i jest w niej jeszcze ta wnikliwa analiza chętnie się z nią zapoznam
Nie słyszałem o książce, która by dobrze potraktowała temat. Mam pytanie: po przeczytaniu Murphy'ego mógłbyś mi napisać, jak należy rysować linie trendu?

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

bllixu pisze:Jak wiecie analiza techniczna jest jedna z najskuteczniejszych metod okreslenia wejscia i wyjscia z rynku.Jest to dzial dla poczatkujacych , sam nim jestem jednak ten dzial przerowdzil sie w jeden wielki spam dlatego dla ulatwienia proponuje aby bardziej doswiadczeni gracze jak i stali bywalce forum uzupelnili ten temat o najwazniejsze watki dotyczace analizy technicznej.
AT to sztuka krótko mówiąc wiele formacji nie ma nic wspólnego z tym co widać na wykresie klasyczna bull/bear flag przybiera dziwny wygląd tymi czasami tu trzeba praktyki i jeszcze raz praktyki bo teoria z książek ie znajduje już zastosowania na wykresie
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

luxtorpeda pisze:
lukpiasek pisze:Punk widzenia zależy od punktu siedzenia tak samo jest patrząc na wykres bo moim zdaniem jest ona zupełnie wystarczająca jako podstawa a przecież o tym tutaj rozmawiamy o podstawach bo to dział dla początkujących podaj jeszcze proszę książke która traktuje o at tak dobrze jak tamta i jest w niej jeszcze ta wnikliwa analiza chętnie się z nią zapoznam
Nie słyszałem o książce, która by dobrze potraktowała temat. Mam pytanie: po przeczytaniu Murphy'ego mógłbyś mi napisać, jak należy rysować linie trendu?
na głupie pytanie głupia odpowiedź łącz linią dołki lub szczyty :mrgreen: a tak poważnie to nie ważne jak je na rysujesz tylko kwestia interpretacji tego co na wykresie bo musisz stwierdzić czy cena linie złamie czy od niej odbije a może zrobi cień pod linią trendu a później wróci nad nią - jeśli myślisz że gdzieś znajdziesz 100% odpowiedz na to jak sie cena zachowa to masz małe szanse lepiej przestudiuj książki prawnicze albo lekarskie tam wiedza (rdzeń)jest praktycznie nie zmienna od lat (zapewne tylko aktualizowana) więc dużo łatwiej sie jej nauczysz i znajdziesz tam wnikliwą analizę każdego tematu ;) według mnie medycyna czy prawo preferują wiedzę teoretyczną natomiast giełda praktyczną oczywiscie bez urazy żadnej po prostu takie moje zdanie
aha żeby czasem się nikt nie przyczepił to napiszę jeszcze że i medycyna i prawo i giełda w równym stopniu preferują !praktyke tam wyżej było o wiedzy a to dwie różne kwestie ;)

luxtorpeda

lukpiasek pisze:a tak poważnie to nie ważne jak je na rysujesz
Skoro tak, to po co czytać książkę Murphy'ego? Niech każdy rysuje jak mu pasuje i sprawdza, czy czasem cena się nie odbije.
lukpiasek pisze:jeśli myślisz że gdzieś znajdziesz 100% odpowiedz na to jak sie cena zachowa to masz małe szanse
Ujmę to inaczej - jeśli zakładasz, że takie odpowiedzi nie istnieją, to masz małe szanse, że do nich dotrzesz.
lukpiasek pisze:według mnie medycyna czy prawo preferują wiedzę teoretyczną natomiast giełda praktyczną oczywiscie bez urazy żadnej po prostu takie moje zdanie
Nie wiem skąd masz takie przekonanie. Rozumiem, że dla Ciebie doświadczenie (lata praktyki) lekarza/prawnika nie mają znaczenia?

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

"Nie wiem skąd masz takie przekonanie. Rozumiem, że dla Ciebie doświadczenie (lata praktyki) lekarza/prawnika nie mają znaczenia?"

przeoczyłeś to na samym końcu mojego wpisu:

"aha żeby czasem się nikt nie przyczepił to napiszę jeszcze że i medycyna i prawo i giełda w równym stopniu preferują !praktyke tam wyżej było o wiedzy a to dwie różne kwestie ;)"

nie tracę czasu na szukanie 100% penwosci wystarcza mi 60% ;) skupiam się na praktyce i optymalizacji i stwierdzam że jeszcze sporo drogi przede mną a przy okazaji stawiam że nawet goldman sachs nie ma 100% pewności co do "ceny" no ale próbuj może Tobie sie uda nie jest to wykluczone :]

ODPOWIEDZ