Twój osobisty trading plan

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Postanowiłem założyć ten temat w dziale dla początkujących ponieważ uważam że każdy powinien zaczynać swoją przygodę na Forexie i nie tylko właśnie od budowy trading planu. Jest to w moim mniemaniu jedynie słuszna droga która pozwala uchronić cię przed bankructwem oraz odpowiednio przygotować do tradingu. Tak jak nie można prowadzić biznesu bez biznesplanu tak samo nie ma tradera bez właściwego trading planu. Takie handlowanie pozbawione jest sensu i jest zwyczajnie niepoważne. Trading plan, podobnie jak biznes-plan to nic innego jak kwintesencja tego co będziesz robił na rynku.

Budowa trading planu pozwala zaprogramować twój umysł tak ażeby twój trading cechowało jak najwyższe prawdopodobieństwo sukcesu. Nie można skopiować trading planu, jego trzeba stworzyć od podstaw samemu. W przeciwnym wypadku będzie on bez znaczenia. Praca nad trading planem wymaga olbrzymiego wysiłku, dlatego też wielu traderów odpada już na samym początku. Oczywiście jeżeli ktoś jest pasjonatem rynków finansowych powinno to być dla niego ciekawym wyzwaniem i w ostateczności weryfikacją własnych zdolności tradingowych.

W internecie nie ma za wiele trading planów, a te co są stworzone zostały po najprostszej linii oporu. Wynika to nie tylko z trudności jakie stawia wykonanie trading planu przed traderem, ale także z braku zrozumienia czym jest taki plan i jak go opisać. Szkopuł w tym że trading plan powiązany jest z naszą osobowością, strategią oraz technikami zarządzania kapitału. Nie da się zatem stworzyć wzorcowego trading planu ale można pokusić się o wskazówki jak każdy z was może go wykonać i co trzeba zrobić ażeby powstał profesjonalny trading plan.

Chciałbym ażeby tworzenie tego tematu przyniosło jak najwięcej korzyści każdemu kto będzie brał w nim udział. Muszę też zaznaczyć że nie jestem osobą która wymiata wszystkie zlecenia na rynku. Oczywiście wiem że przyjeło się ażeby uczyć się od najlepszych, ale mam dosyć sporą wiedzę w tym zakresie i mogę się nią w miarę możliwości podzielić. Jeżeli tylko będzie zainteresowanie to z mojej strony gwarantuje omówienie w bardzo interesujący sposób m.inn. takich aspektów trading planu jak czynności poprzedzające jego napisanie, budowa strategii i dostosowywanie jej do własnej osobowości, budowa doświadczenia, tworzenie portfela inwestycyjnego, dziennik transakcji oraz dobieranie odpowiedniego zarządzania kapitałem. W efekcie końcowym każdy będzie miał możliwość stworzenia osobistego trading planu który pozwoli mu funkcjonować w realnym świecie inwestycji.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Re: Twój osobisty trading plan

Nieprzeczytany post autor: Jones »

pomysł mi się podoba
ciekawe jak to się potoczy
ja do tej pory miałem bardzo proste założenia kapitał ma mieć trend wzrostowy i tyle :D
to tak jak na wykresie górki powinny być coraz wyżej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Trading plan
1. Pary walutowe na których gram:
-EURUSD 1
-GBPUSD 2
-USDJPY 2
-EURJPY 3
-AUDUSD 2
-USDCHF 2
-NZDUSD 3
-USDCAD 3
-AUDJPY 3
-GOLD
2. Mój TF wiodący to M5-H1, wchodzę na mniejszym TF, posługuję się wyższymi TF-ami w celu sprawdzenia ogólnej sytuacji i wyszukania najbliższych możliwych problemów(LT,SR, SD itp.) Nigdy nie zajmuję pozycji np. w sposób następujący: Edek SELL Kabel BUY ponieważ USD stoi na 1 miejscu w tych parach i są mocno skorelowane. Patrzę na indeksy oraz indeks dolara/euro.
3. Money Management
-max 3% kapitału na transakcje
-nie dokładam do stratnej pozycji
-RR minimum 1:2
-Jednocześnie mogę mieć maksymalnie 2 pozycje otwarte.
-Nie otwieram więcej niż 5 pozycji dziennie.
-Po 2 stratnych pozycjach w tym samym dniu nie inwestuję już tego dnia na danej parze walutowej na której straciłem.
4. Trend wyznaczam za pomocą SMA 100. SMA UP tylko pozycje długie(buy), SMA DOWN tylko pozycje krótkie(sell).
5. Wchodzę tylko na pullbacku do S/R lub na SD. Wyznaczając siłę S/R biorę pod uwagę:
-liczba testów poziomu
-liczba przebić
-dwufunkcyjność
- bliskość psychologicznych poziomów tzw. równych figur np. 1,30000
-siła historycznych odbić
-dokładność, z jaką działa.
-konfluencja z poziomami Fibo (38,2% 50% 61.8%)
Optymalna liczba odbić od danego poziomu to 2-4 reakcje.
Przy wejściu na SD sprawdzam siłę danego SD oraz reakcje ceny w przeszłości na dany poziom. Pod uwagę staram się brać SD które odpychały cenę na odległośc minimum 2x wielkość SD.
5. Sygnałem do zajęcia pozycji jest dla mnie formacja typu: pinbar(musi się zamknąć w ciele poprzedniej świecy, engulfing, 1-2-3, 2B/FBO. Obserwuję z jakim momentum cena podchodzi do danego S/R. Czekam na zamknięcie świeczki.
-Jestem kurwa jak najlepsza panna na imprezie, jestem wybredny w
setupach, selekcjonuję starannie setupy i nie biorę wszystkiego jak leci.

6. Dziennik transakcji
-Opis formalny transakcji (SL,TP, sygnał po którym wszedłem, czy był to setup z konfluencją)
-Opis nieformalny(Uczucia jakie mi towarzyszyły przy otwieraniu transakcji oraz emocje które czułem)
7. Dodatkowe informacje
Nie przywiązuję się do żadnej transakcji bez względu na wynik końcowy. Analizuję wykres zaczynając od MN, schodzę na niższe interwały. Nie sugeruję się opiniami innych, ufam własnej analizie, budując w ten sposób pewność siebie i zaufanie do swojego systemu. Nie gram 10 minut przed danymi i 10 minut po danych makroekonomicznych. W każdą niedzielę, regularnie analizuję wszystkie pary walutowe i sprawdzam jakie formacje są na W1.

„Dziś zrób to czego innym się nie chce a jutro będziesz miał to czego inni pragną”

To jest mój trading plan, oczywiście nie jest On profesjonalny ale początkujący może coś z niego wyniosą przy tworzeniu własnego.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Jestem kurwa jak najlepsza panna na imprezie
Hehe, dobre porównanie :D
„Dziś zrób to czego innym się nie chce a jutro będziesz miał to czego inni pragną”
Tego nie słyszałem, mądre zdanie!
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

może zacząć od tego co powinien zawierać taki plan ?
-walor
-interwał
-Ryzyko
-?

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

bfx pisze:
Jestem kurwa jak najlepsza panna na imprezie
Hehe, dobre porównanie :D
Tego nie słyszałem, mądre zdanie!
O kurde nie przeczytałem całości zanim wstawiłem swój plan, ale dobre porównanie bo twarde i akurat takie do mnie trafia:)

Zdanie bardzo motywujące...mam nawet zeszycik z takimi zdaniami:)
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nie myślcie sobie że odkryję tutaj Amerykę, oraz że wszystkim opadną szczęki. Na pewno będzie to szansa usystematyzowania całego tego bałaganu. Profesjonalny trading plan nie może zawierać zbioru przypadkowych wskazówek, które każdy z nas uważa za słuszne. Nie można ich też kopiować od znajomych z internetu itd. Tutaj musi pracować wasz umysł. Kolejne części trading planu muszą być efektem każdego z osobna, nie ma wspólnego wzorca. Trading plan to sprawa indywidualna, dlatego pierwszą jego częścią jest warstwa psychologiczna która ma na celu zrozumienie dlaczego wogóle to robisz. A zatem punkt pierwszy trading planu to nie określenie par walutowych, interwałów czasowych czy omówienie formacji świecowych etc. tylko samoświadomość. Tamto także jest istotne ale wszystko w swoim czasie.

1. Samoświadomość

Jest to ta część gdzie każdy może zrobić swój rachunek sumienia. Przyjżeć się sobie i określić czy dotychczasowe osiągnięcia na rynku spełniają jego oczekiwania. Jak daleko odeszły marzenia o zrobieniu wielkiej kasy, jak wyblakło wszystko to czego spodziewaliście się po Forexie. Zapewne wielu z was już to zrozumiało i twardo stąpa po ziemi. A jeżeli nie to teraz jest na to właściwa pora. Należy zatem jasno określić swoje możliwości i cele. Dobrze do tego wykorzystać kartkę papieru i spisać to czego każdy z was się spodziewa. Chodzi o realne oczekiwania a nie wzięte z sufitu. Będzie to później potrzebne do oceny ryzyka czy wyliczenia potencjalnych zysków. Profesjonalny trading plan pozwala zaplanować zarówno twoje zyski jak i straty.

Zanim przeprowadzisz serię transakcji będziesz z góry wiedział ile możesz zarobić pomimo strat jakie można ponieść. Ale zanim to zrobisz musisz wpierw uświadomić sobie swoje oczekiwania ażeby później krok po kroku realizować własne targety. Oczywiście inne będą oczekiwania osób z dużym depozytem a inne z małym. Bez względu na wielkość depozytu trzeba jasno określić ile chciałbyś zarabiać dziennie, tygodniowo, miesięcznie itd. Osoby z małym depozytem będą musiały wpierw zbudować kapitał początkowy, bo bez tego ani rusz. Myślę że to wszystko jest jasne i zrozumiałe. Pewnie niektórzy zarzuca mi że karmią ich mlekiem ale trzeba wyraźnie sobie powiedzieć że czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał, dlatego też nie powinno zaniedbywać się rzeczy najprostszych.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

kurcze to mam problem nie jestem w stanie zaplanować ile chce zarabiać czy tracić dziennie :roll:
znaczy moge to zrobić ale nie wiem czy jest sens sie ograniczać do planu ?
jak pozycja zarabia to co mam zamknąć bo już jest dniówka ?
a jutro co będę robił

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nie traktuj tego Jones tak literalnie. Co prawda staram się ogarnąć temat najlepiej jak umiem, ale pewne sprawy trzeba będzie sobie dopowiedzieć. Oczywiście że nie należy zamykać pozycji kiedy osiągnie dzienny limit, ale można ją na dziennym limicie zabezpieczyć. To co jest powyżej pokryje ewentualne straty powstałe w innych dniach. Wiesz chyba co to uśrednianie...? O tym będzie mowa przy okazji Money Menagmentu. Teraz dobrze ustalić sobie cele które zamierzasz osiągnąć. Musisz je osadzić w rzeczywistości tak ażeby mieć jakiś punkt odniesienia. Forex należy traktować jak biznes dlatego bez względu na przekonania należy wyznaczyć sobie targety na takim poziomie ażeby to ci się opłacało. Jeżeli życie je zweryfikuje pozytywnie, a może nawet z nawiązką wtedy można je podkręcać i tak w nieskączoność. Ale jakiś punkt wyjścia musisz mieć, tylko nie wyssany z palca ale realny. Porozmawiajmy zatem o targetach i jakie płyną z tego kożyści.....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

odnośnie planu realnych założeń to
ja miałbym takie założenie (plan) zarobić 100% w rok
nie wiem jak mam do tego podejśc rozbić na tygodnie czy miesiące ?

gram na H4 i wyżej
moja koncepcja opiera sie raczej na stopach niż na TP

ODPOWIEDZ