PIERWSZE KROKI

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
pikobelo
Uczestnik
Uczestnik

PIERWSZE KROKI

Nieprzeczytany post autor: pikobelo »

Hej,

mam pytanie może dla bardziej już doświadczonych, z początku może się wydać błahe ,ale proszę o szczere odpowiedzi.
Od czego początkujący trader powinien zacząć? Pomijając chęci i zapał bo to u mnie jest.Mam na myśli takie początki zupełnie od zera,czyli obsługa MT4(już się uczę)a później no właśnie...Co dalej,nauka świec,teoria fal Elliotta, czy coś innego może?W internecie jest tych materiałów bardzo dużo i można popaść w bombę informacyjną.Nie wiadomo czego się chwycić. Jak to wyglądało u Was?Pytam ,bo nie chcę błądzić po nie właściwej drodze i tracić czasu na nie to co trzeba.Liczę na dobre rady,ale też chcę zaznaczyć ,że jestem zupełnie sam tzn. nie mam się od kogo uczyć tradingu.Chcę także uczyć się jak najwięcej praktycznych rzeczy, żeby nie zostać przy okazji bibliotekarzem:).Gorąco liczę na pozytywny odzew.

P.S.jestem z Łodzi,jak by się ktoś znalazł ,kto chcę wziąć młodego pod swoje skrzydła to chętnie skorzystam.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: PIERWSZE KROKI

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

wszystko czego potrzebujesz masz dostępne od ręki na forum, kwestia tylko właściwego korzystania z wyszukiwarki :wink:

poczytaj kilka jurnali http://forex-nawigator.biz/forum/forex-journal.html,
przejrzyj wątek o strategiach http://forex-nawigator.biz/forum/forex- ... tegie.html

ale najlepiej to zacznij od http://forex-nawigator.biz/forum/poczat ... forex.html

w miarę jedzenia apetyt rośnie, a po tym co napisałeś to zapału i chęci Ci nie brakuje, ale musisz sobie zdawać sprawę, że nikt za Ciebie nie odwali "brudnej roboty", bo wszelkie wzloty i upadki musisz zaliczyć sam, przekonać się na własnej skórze, bo dopiero wtedy będziesz znał smak porażki jak i sukcesu... :564:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Snake11
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Snake11 »

No i polecam odpalić jakieś demo. Zerknąć do kalendarza informacji makroekonomicznych, zobaczyć, jak w trakcie odczytów zachowuje się wykres. To też dużo uświadamia :)

Awatar użytkownika
uciekinier
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: uciekinier »

Ja bym doradził poza tym co koledzy napisali powyżej po krótkim demo ( 1-2 tyg.) przejście na real z małą kwotą 200 pln może 500 max. Real da ci prawdziwe emocje, sprawdzi psychike czego na demo nie ma. Psychika w/g mnie jest jedną z podstawowych spraw na FX, jak również cierpliwość.
"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

To nie takie proste. Wszystko co wyszperasz na forum w jakiś sposób pomaga albo pogłębia twoją wiedzę, ale drogi od A do Z nie znajdziesz. Jeżeli nie chcesz zostać bibliotekarzem to zanim zaczniesz grać na poważnie musisz sobie odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań - co to jest profesjonalny trading plan. Przedewszystkim jak zrobić trading plan, jak go dopasować do siebie. Bez tego jesteś skazany na porażkę. Z drugiej strony nie zrobisz trading planu bez wykonania pewnych czynności, zbudowania statystyk, odpowiednich wyliczeń i analiz. Dopiero tak przygotowany możesz zaczynać inwestować z pełną świadomością tego co robisz.

Pozdrawiam

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

na początku nie graj na prawdziwe pieniądze, bo usztywnisz system
a ty masz być elastyczny do wprowadzania zmian
załóż kilka kont demo i próbuj różnych systemów, ciągle usprawniaj swoją grę, będziesz krok do przodu za każdym razem
załóż sobie zeszyt i wpisuj spostrzeżenia
notuj wszystkie błędy i zabezpiecz się przed uwarunkowaniem wobec błędu
wskaźniki pomogą ci zidentyfikować trend podobnie jak gra na interwale h4
naucz się cierpliwości to ważna cecha tradera

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Moim zdaniem powinieneś grac prawdziwymi pieniędzmi. Demo a real to dwie różne bajki. Co z tego, że będziesz miał profitowy system na DEMO jak na Realu będziesz notował straty. Raz ze swojej winy, dwa przy "drobnej" pomocy brokera. Wejdź na journal Jarka67 gdzie ładnie pokazał co sie dzieje z zarabiającym systemem po przejściu z demo na real.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Tak jak Panowie wyżej. Demo 200zł mikroloty np tak jak ja. Ja założyłem konto tylko po to żeby zobaczyć jak ja moje emocje i psychika reaguje na SL TP BE otwieranie pozycji itp. Nawet jak strace to 200zł to nie będę żałował bo da mi To więcej doświadczenia, myślenia niż pare książek. Dziennik to podstawa rób po każdej transakcji ScreenShota o opisz na wykresie czemu tutaj wszedłeś czy kierowałeś się emocjami czy wystąpił setup który był wiarygodny Twoim zdaniem. Powodzenia
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Nie chciałbym nikogo tutaj irytować bez potrzeby, ale pykać sobie na realu za 200 zł a grać za tą samą stawkę to zupełnie co innego. Ja tak pykałem na demo i na realu conajmniej kilka lat dopóki nie zrozumiałem że poza nauką obsługi platformy do niczego to nie prowadzi. Wszystko to prawda ale jest fragmentaryczne. Niby poznajesz swoje emocje, frustracje, szukasz nowych rozwiązań - błądzisz i nic więcej. Nawet zaadoptowane strategii czy to płatnej czy darmowej niczego tu nie zmieni. Stajemy się wtedy małpą nieudolnie naśladującą innych. Oczywiście możemy wykorzystać pewne utarte już schematy i stosować przetarte szlaki, ale styl inwestycji trzeba sobie wymodelować indywidualnie. W przeciwnym wypadku forex cię zniszczy. Oczywiście graj sobie i ogarniaj platformę ale w między czasie buduj swój trading plan. Dowiedz się jak go zrobić, co powinien zawierać, ucz się go konsekwentnie stosować. W trading planie znajdziesz wszystko co potrzebujesz a nawet więcej. Będzie on kompleksową mapą tego co powinieneś znać, nad czym się skupiać i co szlifować. Trading plan zrobi z ciebie Tradera....

Pozdrawiam

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

beyond

Nieprzeczytany post autor: beyond »

uciekinier pisze:Ja bym doradził poza tym co koledzy napisali powyżej po krótkim demo ( 1-2 tyg.) przejście na real z małą kwotą 200 pln może 500 max. Real da ci prawdziwe emocje, sprawdzi psychike czego na demo nie ma. Psychika w/g mnie jest jedną z podstawowych spraw na FX, jak również cierpliwość.
Moim zdaniem po dwóch tygodniach autor tematu nie będzie miał jeszcze gotowej metody analizy rynku i te pieniądze będą wyrzucone w błoto, dodatkowo (przeciwnie niż piszesz) psychika może na tym ucierpieć - nawet do stopnia obawy przed rynkiem.

@pikobelo

Niestety, ale to jest fach, jak każdy inny. Nie nauczysz się grać w dwa tygodnie/miesiąc/rok - to są lata pracy. Każdy będzie Ci zachwalał inną metodę (bo każdy gra inaczej), ważne, żebyś Ty sam znalazł swoją drogę. Nie ma gotowej i jedynej słusznej receptury - dlatego potrzeba tyle czasu, żeby odkryć, co dla Ciebie działa.

Jest jednak jeden mianownik każdej zarabiającej metody - kontroluj swoje ryzyko, bo jak chociaż raz zaryzykujesz za dużo - już jesteś przegranym.

ODPOWIEDZ