Na początek witam wszystkich,
to mój pierwszy post na tym forum. Dotychczas jedynie przyglądałem się co piszecie bo tak naprawdę nie wiedziałem o co zapytać.
Jestem początkującym laikiem z typowymi błędami dla kogoś kto nie wie co to jest forex. Było wielkie "wow", było demo (krótko), pierwszy wyczyszczony rachunek real, przerwa w inwestowaniu, a teraz czas na pokorę...
Dużo czytam i staram się przynajmniej rozumieć co to jest analiza techniczna, fundamentalna, jak wchodzić w rynek itd. wasze rady są naprawdę bardzo istotne lecz zaintrygował mnie wpis jednego z Was: "nie zaryzykowałbym wejścia w rynek jeśli nie znam danej pary walutowej"
Stąd teraz moje pytanie. Czy istnieje jakiś szablon, schemat dla danej pary walutowej np. EUR/USD czym sie kierować, jakiś danych słuchać, jakie czynniki i z której części świata powodują , że na tej parze akurat jest jakiś ruch.
Jak poznać taką pare walutową? Jak kojarzyć i łączyć fakty z rynku które przekładają się na wykres?
Próbuje słuchać TVN CNBC , czytać jakieś ważne wydarzenia giełdowe ale jak wyłapać akurat TE ważne dla danej pary walutowej?
Jak poznać pare walutową?
Jak poznać pare walutową?
Jeśli chcesz – znajdziesz sposób.
Re: Jak poznać pare walutową?
Jeśli interesują Cię dane makroekonomiczne, które mogą mieć wpływ na EUR/USD, to zwracaj przede wszystkim uwagę na to, co płynie ze Stanów Zjednoczonych i ze Strefy Euro. Banki centralne, wypowiedzi wysoko postawionych urzędników - to wszystko może mieć wpływ na spore wahania na tej parze. Z kolei mam wrażenie, że jeśli chodzi o prognozowanie z wykresu, no to technika jest taka sama dla wszystkich par, bo czytasz ze słupków i to one powinny Ci mówić, co i gdzie pójdzie.
Prognozowanie z wykresu to jasne tyle, że już po obejrzeniu paru filmów na yt widzę, że grać technicznie i nie słuchać danych z rynku to jak jazda samochodem bez pasów jak jest dobrze to super, jak bedzie dzwon to - albo wylecę przez szybę albo mnie tylko obije poduszka.
A jest jakaś prawidłowość w ciągu roku, że np. wiadomo , że na początku roku to Euro drożeje, tanieje? W drugim kwartale to sie dzije zazwyczaj to czy tamto. Nie istnieje poradnik z dobrymi praktykami dla danej pary walutowej?
A jest jakaś prawidłowość w ciągu roku, że np. wiadomo , że na początku roku to Euro drożeje, tanieje? W drugim kwartale to sie dzije zazwyczaj to czy tamto. Nie istnieje poradnik z dobrymi praktykami dla danej pary walutowej?
Jak poznać daną parę? Zależy pod jakim kątem. Jeśli chodzi o fundamenty to wystarczy zagłębić się w sytuację gospodarczą, dowiedzieć się wszystkiego od strony danych makroekonomicznych (jakie są istotne i dlaczego, kiedy sa publikowane, jak są wyliczane) i to z grubsza tyle.
Pod kątem technicznym najlepiej odpalić wykres, cofnąć się kilka lat wstecz i jechać powolutku do przodu na różnych interwałach - bezcenna nauka.
Jakieś prawidłowości zawsze się znajdą tylko nie ma żadnej gwarancji, że wystąpią ponownie. Niestety na rynkach finansowych nie ma łatwej kasy. Trzeba swoje odsiedzieć, wyczytać i zdobyć doświadczenie. Gram na FX ponad 7 lat, a nie mam odwagi powiedzieć, że wiem wszystko. Nauka trwa cały czas
.
Pod kątem technicznym najlepiej odpalić wykres, cofnąć się kilka lat wstecz i jechać powolutku do przodu na różnych interwałach - bezcenna nauka.
Jakieś prawidłowości zawsze się znajdą tylko nie ma żadnej gwarancji, że wystąpią ponownie. Niestety na rynkach finansowych nie ma łatwej kasy. Trzeba swoje odsiedzieć, wyczytać i zdobyć doświadczenie. Gram na FX ponad 7 lat, a nie mam odwagi powiedzieć, że wiem wszystko. Nauka trwa cały czas

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Ok , "zagłębić się w sytuację gospodarczą" ale konkretnego Państwa? Zakładam , że istnieją pewne wydarzenia czy osobistości które są ważne i ważniejsze. No bo zakładam, że jeśli dostane info, że w Rosji jakiś polityk odwalił jakiś numer to nie będzie to miało dużego znaczenia na tej parze ? 

Dokładnie tak. Oczywiście są wydarzenia, które mogą rzutować na inne pary, mimo, że pozornie się wydaje, że ich nie dotyczy np. mocny spadek PKB w USA przekłada się na osłabienie dolara ale też na spadki na giełdzie amerykańskiej, a inwestorzy z innych krajów patrzą co tam się dzieje więc i to generuje spadki na innych giełdach, szczególnie rynków wschodzących (m.in. Polski), a przez to inwestorzy zagraniczni wycofują z nich kapitał i waluta danego kraju także traci (np. PLN)
. Naczynia połączone... Poczytasz, poobserwujesz i wszystko stanie się bardziej jasne, bo naprawdę trudno streścić wszystko w jednym czy nawet kilkunastu postach.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Dziękuje za wszystkie wskazówki. Czytam dalej ..