Jaki broker + platforma do EA

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
maver1ck
Bywalec
Bywalec

Jaki broker + platforma do EA

Nieprzeczytany post autor: maver1ck »

Hej,
Może się już pytanie pojawiło (jeżeli tak to przepraszam).
Jakiego platformę + brokera polecacie do automatycznego tradingu.
Zakładam, że:
- chce pisać narzędzia samemu
- nie jestem przywiązany do żadnej platformy
- rozpatruje w tym momencie JForex, MT4 i Protrader (może coś jeszcze?)
- wybór platformy jest ważniejszy (zakładam, że dla każdej z powyższych znajdę sensownego brokera)
- przydałaby się możliwość podejmowania decyzji na podstawie więcej niż jednej pary walutowej
- przydałaby się możliwość sensownego debugowania
- mam zamiar podpinać do tego bibliotekę fann (jest możliwość zarówno do javy, mql jak i c# - tylko ciężko stwierdzić jak to w praktyce działa)
Co do brokera:
- kraj - bez znaczenia - język polski nie jest mi niezbędny, a PITa też dam radę wygenerować
- wielkości zleceń początkowe: mini, a najlepiej mikroloty przy sporym depozycie (jestem w stanie do 10K USD włożyć)
- później - w zależności od wyniku testów :D

Ktoś się bawił na tyle, żeby się wypowiedzieć ?

Pozdrawiam,
Maciek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Jaki broker + platforma do EA

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Kilka moich rad/uwag poniżej...
maver1ck pisze: - chce pisać narzędzia samemu
- ...
Rozumiem, że znasz wszystkie języki tych platform na tyle, żeby swobodnie w nich tworzyć? Każda platforma ma swoje ograniczenia i pewne możliwości, których innym brakuje więc też pytanie czy coś konkretnego będzie potrzebować Twoja strategia.
maver1ck pisze: - wybór platformy jest ważniejszy (zakładam, że dla każdej z powyższych znajdę sensownego brokera)
O ile przy MT4 można przebierać, wybierać to przy PT wybór jest mocno ograniczony, a przy JForex nie ma go wcale i pozostaje Dukascopy ;). To wbrew pozorom też może przełożyć się na sukces, bo rozchodzić się będzie o szybkość realizacji zleceń oraz koszty transakcyjne. Chyba, że to strategia średnio/długoterminowa to takie rzeczy będą miały mniejsze znaczenie.
maver1ck pisze: - przydałaby się możliwość podejmowania decyzji na podstawie więcej niż jednej pary walutowej
To jest chyba obecnie możliwe tylko na PT2.
maver1ck pisze: - wielkości zleceń początkowe: mini, a najlepiej mikroloty przy sporym depozycie (jestem w stanie do 10K USD włożyć)
Osobiście nie bawiłem się automatami tylko na PT ale wg mnie fajniej wszystko działało na JForex niż oklepanym MT4, gdzie zawsze borykałem się z jakimiś problemami. No i jeśli potrzebne są mikroloty to PT odpada, bo chyba żaden broker z tą platformą ich nie oferuje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

maver1ck
Bywalec
Bywalec

raposo pisze:Witaj,

Kilka moich rad/uwag poniżej...
maver1ck pisze: - chce pisać narzędzia samemu
- ...
Rozumiem, że znasz wszystkie języki tych platform na tyle, żeby swobodnie w nich tworzyć? Każda platforma ma swoje ograniczenia i pewne możliwości, których innym brakuje więc też pytanie czy coś konkretnego będzie potrzebować Twoja strategia.
Raczej tak - umiem programować w Javie i C#.
Zakładam, że nauczenie się komend specyficznych dla platform w tych językach + ogarnięcie całego IDE to około tygodnia per platforma.
Większy kłopot jest z MT4, gdzie język jest 'specyficzny'. Z drugiej strony za MT4 przemawia popularność. Mnóstwo rzeczy jest już zrobionych i nie ma potrzeby wynajdowania koła na nowo.
Reasumując - jestem przed wyborem platformy, której chciałbym poświęcić swój czas.
Co do specyficznych rzeczy to tak jak pisałem - FANN. Ale w każdym z ww. języków można z niego skorzystać.

Chyba bardziej przemawiają za platformą takie rzeczy jak np. debuggowanie i możliwość sensownych testów strategii. I tu by się przydało jakieś porównanie.
raposo pisze:
maver1ck pisze: - wybór platformy jest ważniejszy (zakładam, że dla każdej z powyższych znajdę sensownego brokera)
O ile przy MT4 można przebierać, wybierać to przy PT wybór jest mocno ograniczony, a przy JForex nie ma go wcale i pozostaje Dukascopy ;). To wbrew pozorom też może przełożyć się na sukces, bo rozchodzić się będzie o szybkość realizacji zleceń oraz koszty transakcyjne. Chyba, że to strategia średnio/długoterminowa to takie rzeczy będą miały mniejsze znaczenie.
Raczej krótkoterminowa.
Dukascopy podpada u mnie pod kategorię sensownego brokera.
Dla PT mamy Aliora + kilku zagranicznych. Coś się znajdzie.
Co do MT4 to wiadomo.
raposo pisze:
maver1ck pisze: - przydałaby się możliwość podejmowania decyzji na podstawie więcej niż jednej pary walutowej
To jest chyba obecnie możliwe tylko na PT2.
Dukascopy też się tym chwali.
http://www.dukascopy.com/europe/pl/forex/jforex/
Strategie automatyczne oparte na kilku parach walutowych!
W każdym razie zakładając użycie normalnego języka programowania zawsze jest możliwość odpalenia kilku automatów, które gadają ze sobą, albo ze wspólnym systemem eksperckim.
raposo pisze:[
maver1ck pisze: - wielkości zleceń początkowe: mini, a najlepiej mikroloty przy sporym depozycie (jestem w stanie do 10K USD włożyć)
Osobiście nie bawiłem się automatami tylko na PT ale wg mnie fajniej wszystko działało na JForex niż oklepanym MT4, gdzie zawsze borykałem się z jakimiś problemami. No i jeśli potrzebne są mikroloty to PT odpada, bo chyba żaden broker z tą platformą ich nie oferuje.
W tej chwili decyduje się bardziej między PT a JForex. I zastanawiam się do której platformy podejść najpierw.
Jak Ci się podobało IDE JForexowe ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Sam nie programuję tylko zawsze ktoś mi w tym pomagał - podeślę Ci kontakt na PW do osoby, która na pewno będzie mogła bardziej Ci pomóc w kwestiach technicznych.
Dukascopy też się tym chwali.
http://www.dukascopy.com/europe/pl/forex/jforex/
Strategie automatyczne oparte na kilku parach walutowych!
W każdym razie zakładając użycie normalnego języka programowania zawsze jest możliwość odpalenia kilku automatów, które gadają ze sobą, albo ze wspólnym systemem eksperckim.
Faktycznie, po ostatniej większej aktualizacji to się pojawiło.

W przypadku MT4 jest tak jak mówisz, masa gotowych rozwiązań, baz wiedzy więc zdolnemu programiście wiele czasu nie powinno to zająć jednak ta platforma dawno przestała się rozwijać i wg mnie po prostu została w tyle względem innych.

Przy strategiach krótkoterminowych, a szczególnie skalpujących, sam wybór odpowiedniego brokera często okazuje się decydujący ale żeby o tym się przekonać najpierw trzeba mieć precyzyjnie zarysowaną koncepcję EA...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

maver1ck
Bywalec
Bywalec

Po przemyśleniu zaczynam od zabawy z Dukascopy i JForex.

Na razie konto demo.

Dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Z racji debugowania.. zerknij ma mt5/mql5 bo szybko Ci zbrzydnie jForex ; ) jak sądzę.
A z faktu, że radzisz sobie z kodowaniem to szybko tam coś uknujesz z .dll a jak się sprawdzi przeniesiesz na API ala OEC/IB choć podobnie można Dukasem. Nie zawracaj sobie głowy mt4 jeśli dopiero zaczynasz. Protradera też bym odradzał. jesli chcesz sie rozkladac powazniej zerknij natomiast na multicharts.net gdzie masz szeroki dostep do tanich brokerów pod testy i dogodny jezyk kodowania.
Fann jest juz pod mt4 zaimplementowany i mt5 z tego co pamietam. W mt4 testy lipnie, mt5 lepiej. Niewierze w dobra wspolprace jForex i fann. Testy tam sa b.wolne. Gdy bedziesz chcial sie przeniesc to nieco trudniej bo tych javowych brokow mniej. Sa.. ale z wyzszej półki i droższe..
To Ci może da dodatkowy obraz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

maver1ck
Bywalec
Bywalec

reptile pisze:Z racji debugowania.. zerknij ma mt5/mql5 bo szybko Ci zbrzydnie jForex ; ) jak sądzę.
Po krótkiej zabawie z JForex pierwsze obserwacje.
- API bardzo łatwe w obsłudze, dużo gotowych wskaźników.
- Możliwość korzystania z własnej aplikacji jak i jako 'Remote Run' (na serwerach Dukascopy). To drugie byłoby calkiem fajne gdyby nie czasy wykonywania zleceń.
- Średni czas wykonania zlecenia w normalnych warunkach - 150 ms.
- Ciekawostka - czas wykonania zlecenia w trybie 'Remote Run' jest większy niż lokalny (koło 250ms)
- Rzeczywiście da się zrobić EA oparte o wiele par walutowych
- Fann jeszcze nie podpinałem
reptile pisze: A z faktu, że radzisz sobie z kodowaniem to szybko tam coś uknujesz z .dll a jak się sprawdzi przeniesiesz na API ala OEC/IB choć podobnie można Dukasem. Nie zawracaj sobie głowy mt4 jeśli dopiero zaczynasz. Protradera też bym odradzał. jesli chcesz sie rozkladac powazniej zerknij natomiast na multicharts.net gdzie masz szeroki dostep do tanich brokerów pod testy i dogodny jezyk kodowania.
Co do języka to akurat wolę Javę, bo mogę ją odpalać praktycznie wszędzie (brak ograniczenia do systemów Windows).
reptile pisze: Fann jest juz pod mt4 zaimplementowany i mt5 z tego co pamietam. W mt4 testy lipnie, mt5 lepiej. Niewierze w dobra wspolprace jForex i fann. Testy tam sa b.wolne. Gdy bedziesz chcial sie przeniesc to nieco trudniej bo tych javowych brokow mniej. Sa.. ale z wyzszej półki i droższe..
To Ci może da dodatkowy obraz.
W tej chwili wygląda na to, że priorytetem jest debug / testowanie i trenowanie strategii na danych historycznych.
Kojarzysz gdzie to jest najlepiej rozwiązane ?

ODPOWIEDZ