Ktory broker dla poczatkujacego?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Ktory broker dla poczatkujacego?

Nieprzeczytany post autor: muchacho_ »

Witam,

Od niedawna zaczalem interesowac sie gielda walutowa i wlasnie szukam swojego pierwszego brokera.

Z tego co wyczytalem istnieja dwa typy brokerow: Market Makers i ECN. Tych pierwszych jest znacznie wiecej na rynku, nie pobieraja dodatkowych oplat poza spreadem, ale za to znani sa z nieuczciwych praktyk w stosunku do swoich klient (np. rekwotowanie transakcji, opoznienia w przyjmowaniu zlecen przy wyzszych lotach, problemy przy probie skalpowania itp). Natomiast brokerzy ECN nie stosuja podobnych praktyk, ale zamiast tego pobieraja oplaty od kazdej transakcji otwarcia czy zamkniecia pozycji.
Pominalem jeszcze jakies istotne roznice?
Osobicie sklaniam sie ku Dukascopy Europe i koncie mini, czyli ECN. Czy to dobry wybor dla poczatkujacego? Zastanawiam sie czy te prowizje nie zjedza mi depozytu w dluzszym okresie czasu.
Pomozcie prosze :)
There is no point in having a plan B because it distracts from plan A. - Will Smith
Obrazek

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Ktory broker dla poczatkujacego?

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Dukascopy to generalnie dobry wybor. Spready sa zazwyczaj nizsze niz u MM ale prowizja czyli commission skutkuje zazwyczaj dodatkowym pipsem marzy. Jesli nie bedziesz skalpowal to Twoje konto raczej nie odczuje wplywu prowizji.
Polecam takze Oande ktora mimo ze jest brokerem MM ma bardzo dobra reputacje i takze jest juz dlugo na rynku.

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzieki za odpowiedz :)

Na razie to sam do konca nie wiem jak bede gral. Obecnie na demo staram sie grac Price Action w oparciu o interwaly H4 i H1, wiec to juz raczej nie skalping.
Testowalem przez chwile demo jakiegos broka na MT4 oraz platforme Dukasa, i ta druga wydaje mi sie bardziej przejrzysta. Pytanie bylo troche na wyrost bo sam za bardzo nie wiem kiedy zdecyduje sie chocby na minimalny depozyt na prawdzimym koncie :)
There is no point in having a plan B because it distracts from plan A. - Will Smith
Obrazek

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

ZielonaMgielka pisze:Dukascopy to generalnie dobry wybor. Spready sa zazwyczaj nizsze niz u MM ale prowizja czyli commission skutkuje zazwyczaj dodatkowym pipsem marzy. Jesli nie bedziesz skalpowal to Twoje konto raczej nie odczuje wplywu prowizji.
Polecam takze Oande ktora mimo ze jest brokerem MM ma bardzo dobra reputacje i takze jest juz dlugo na rynku.
Czytałeś wywiad z Ghimlim i to co pisałem odnośnie własnych przeżyć z Oandą?

Dukas jak najbardziej ok - natomiast dla początkującego na pewno łatwiejszy będzie broker Polski (odchodzą wszelkie kwestie rozliczeń), a tych mamy bardzo dobrych.

W szczególności:

BRE
Alior
Bossa
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

No wlasnie, zagranicznego brokera obawiam sie ze wzgledu na brak mozliwosci wystawienia PIT-a. Przetestuje chyba Aliora, mam u nich ROR i jestem bardzo zadowolony.
Obrazek

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

muchacho_ pisze:No wlasnie, zagranicznego brokera obawiam sie ze wzgledu na brak mozliwosci wystawienia PIT-a. Przetestuje chyba Aliora, mam u nich ROR i jestem bardzo zadowolony.

Nie ma się co obawiać :wink: (czytaj ograniczać do wystawiających PIT)
Wystarczy poczytać http://forex-nawigator.biz/forum/forex- ... 10976.html

Pzdr.
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeszcze takie jedno pytanie. Czy znacie innych brokerow godnych polecenia, ktorzy posiadaja platforme, ktora mozna uruchomic z poziomu przegladarki? Dukas posiada platforme webowa, co jest dla mnie ogromnym plusem poniewaz moge sobie odpalic w pracy i popatrzec w wolnej chwili na wykresy :) Niestety rozporzadzenia korporacyjne nie pozwalaja mi na instalacje zadnych programow na komputerze sluzbowym.
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

MT4 nie wymaga instalacji, można śmiało nosić na pendrivie, o ile nie masz nałożonych restrykcji na port usb.

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

A to w takim razie sprawdze, dzieki za pomoc :)
Obrazek

ODPOWIEDZ