Witam,
Od jakiegoś czasu przymierzam się do rynku forex. Trochę poczytałem trochę popróbowałem na kontach demo.
Mam wątpliwość co do dwóch rzeczy dotyczących sposobu obliczania zysku:
1) W pierwszym temacie w tym dziale jest podany link do krótkiego przewodnika - wprowadzenia do rynku forex. Na stronach 14 i 15 jest krótki przykład obliczania zysku z naszej gry. W przykładzie pokazano jak ktoś zarobił w dwa dni 266$ co przy wartościach podanych na wykresie sugeruje, że obrotu dokonano za pomocą 10000 Euro. ( czyli zakładając, że dokonano tego z dźwignią 1:100, to wkład własny wynosił 100 Euro). Podsumowując: ryzykując 100 Euro zarobiliśmy 266$. Więc mamy ponad dwa razy więcej w dwa dni ?!?
Tymczasem, stronę wcześniej podano, że zarabianie 20% z wkładu własnego w skali miesiąca jest dobrym wynikiem...
2) Drugie pytanie dotyczy sposobu czerpania zysku z platformy. Do tej pory używałem kont demo, gdzie na starcie mam do dyspozycji np. 50000 Euro (pochodzące np. z wkładu własnego 500 Euro pomnożonego przez dźwignię 1:100). Gdy posiadając takie fundusze, operując 10000 Euro i zarabiając na zleceniu np 100 euro, łącznie na koncie mam 50100 Euro. No , właśnie i teraz pytanie: Czy mogę wypłacić z platformy mój depozyt i wygraną czyli 500+100 Euro, czy to co zarobiłem będzie podzielone przez dźwignię i otrzymam 500 + 1 Euro? Jak to wygląda w rzeczywistości?
pozdrawiam
Sposób obliczania rzeczywistego zysku, wątpliwość.
Re: Sposób obliczania rzeczywistego zysku, wątpliwość.
1. Co innego jest dużo zarobić, a co inego jest regularnie zarabiać. Podwoić, a nawet potroić depozyt może się udać nawet średniorozgarniętej małpie w zoo jeśli kliknie odpowiedni przycisk na platformie. Ale zarabiać regularnie to już sztuka.
2. Możesz wypłacić swój depozyt i to co zarobiłeś, ale podstawą jest przeliczyć sobie prze zajęciem pozycji :
- ile Twojego depozytu będzie poświęcone na transakcję o takim locie jaki chcesz otworzyć,
- ile będzie warty 1 pips z tej transakcji.
Jeśli nauczysz się to obliczać to na pewno będziesz wiedział ile jest Twoje
2. Możesz wypłacić swój depozyt i to co zarobiłeś, ale podstawą jest przeliczyć sobie prze zajęciem pozycji :
- ile Twojego depozytu będzie poświęcone na transakcję o takim locie jaki chcesz otworzyć,
- ile będzie warty 1 pips z tej transakcji.
Jeśli nauczysz się to obliczać to na pewno będziesz wiedział ile jest Twoje

Solą życia jest kasa.
Dzięki wielkie za konkretne i zwięzłe odpowiedzi. Teraz jest już dużo jaśniej 

- Robert Szymaniak
- Stały bywalec
Cześć leo,
Dodam kilka słów do tego, co napisał personov.
Trzeba rozróżnić dwa pojęcia. Co innego oznacza zysk na całym Twoim kapitale, a co innego na pojedynczej transakcji. Jeśli zaryzykowałbyś całość depozytu na transakcję, o której piszesz, wtedy rzeczywiście zysk wyniósłby 166%. Jeśli jednak ta sama pozycja przyniosłaby stratę, jesteś 100% do tyłu i nie masz już czym inwestować.
Dlatego tak ważne na Forexie jest zarządzanie ryzykiem Twoich transakcji. Dobierasz taką wielkość pozycji, żeby strata kapitału była "do przełknięcia". Ile ta strata będzie wynosić zależy tylko od Ciebie. Jeśli o mnie chodzi, to na pojedynczy Trade ryzykuję 3% mojego depozytu. Przyjmując, że zawarłem transakcję, o której piszesz, zarobiłbym ok. 8% na całym depozycie. Jednym słowem, im większe ryzyko ponosisz tym większy masz potencjał zysku ;-)
Pozdrawiam
Dodam kilka słów do tego, co napisał personov.
Trzeba rozróżnić dwa pojęcia. Co innego oznacza zysk na całym Twoim kapitale, a co innego na pojedynczej transakcji. Jeśli zaryzykowałbyś całość depozytu na transakcję, o której piszesz, wtedy rzeczywiście zysk wyniósłby 166%. Jeśli jednak ta sama pozycja przyniosłaby stratę, jesteś 100% do tyłu i nie masz już czym inwestować.
Dlatego tak ważne na Forexie jest zarządzanie ryzykiem Twoich transakcji. Dobierasz taką wielkość pozycji, żeby strata kapitału była "do przełknięcia". Ile ta strata będzie wynosić zależy tylko od Ciebie. Jeśli o mnie chodzi, to na pojedynczy Trade ryzykuję 3% mojego depozytu. Przyjmując, że zawarłem transakcję, o której piszesz, zarobiłbym ok. 8% na całym depozycie. Jednym słowem, im większe ryzyko ponosisz tym większy masz potencjał zysku ;-)
Pozdrawiam

Robert Szymaniak
FOREX Trader
FOREX Trader