Parę pytań od początkującego

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Zenobius
Uczestnik
Uczestnik

Parę pytań od początkującego

Nieprzeczytany post autor: Zenobius »

Dzień dobry :-)

Od paru dni przeglądam to forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania, które mnie dręczą, a na które chce znać odpowiedzi zanim będzie za późno.

Nigdy nie inwestowałem na giełdzie czy forexie, ale o oba rynki się ocierałem z ciekawości co jakiś czas. Teraz podjąłem decyzję, że chcę forexa spróbować :-)

Aktualnie mam konto demo na Aliorze, w PLNach.

I tu pierwsze pytanie: w jakiej walucie otworzyć rachunek?
A co za tym idzie.. na jakich parach grać?

W sensie są mniej chaotyczne, bardziej uporządkowane, mniej zależne, spokojniejsze dla początkującego.

XXX/PLN mnie nie przekonuje. Więc pytanie, czy USD czy EUR? A może założyć w PLN i grać na parach /USD /EUR ?

Zostać przy Aliorze, czy założyć sobie inne konto ECN u jakiegos brokera za granica?

Nie będę (póki co) inwestował dużych sum, raczej będzie to około 3000PLN, które mam przeznaczone na "naukę" - jak zniknie, to nic mi się nie stanie.

Gram na demowce tak, jak był właśnie 3000PLN miał. Nie ryzykuje więcej niż 1-2% kapitału per transakcja. Gram głównie na kupno i generalnie póki co jestem na plusie.

Nie mam za to żadnego pojęcia o analizie technicznej i fundamentalnej - o tym na pewno chciałbym się pouczyć i tu pytanie: gdzie znajdę dobre informacje? Lubię książki o wiele bardziej niż e-czytanie przy nauce.
Nie mam też żadnego problemu z czytaniem po angielsku.

Przeczytałem sporo wątków ze słownictwem i pojęciami, ale jeszcze nie posługuje się nimi biernie, a większość postów wygląda dla mnie jak z kosmosu ;-)

Będę wdzięczny za każdą informację i pomoc dla początkującego :-)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Zenobius pisze:w jakiej walucie otworzyć rachunek?
Jeśli możesz to w PLN. Jeśli nie to w euro . Czemu nie w dolarach ? Bo przelewy są droższe ,a w euro płaci się zawsze 5 PLN.
Zenobius pisze:A co za tym idzie.. na jakich parach grać?
Polecam wybrać jedną parę i na niej się skupić . Oczywiście eur/usd.
Zenobius pisze: Zostać przy Aliorze, czy założyć sobie inne konto ECN u jakiegos brokera za granica?
Na początek chcesz ECN ? Czemu nie ,ale pamiętaj ,że potrzebujesz większego kapitału na start i zaczynasz z lewarem 1:100 (w fxpro jest 1:500 na ecnie) . Polecam CI mimo wszystko STP dobrego .
Zenobius pisze:Nie mam za to żadnego pojęcia o analizie technicznej i fundamentalnej
Dlatego najpierw załóż konto demo. Poznaj trochę forex ,zrób sobie system do gry i opracuj plan zarządzania kapitałem i dopiero otwieraj rachunek realny.

Zenobius
Uczestnik
Uczestnik

Cadermo pisze:Jeśli możesz to w PLN. Jeśli nie to w euro . Czemu nie w dolarach ? Bo przelewy są droższe ,a w euro płaci się zawsze 5 PLN.
Ok, to PLN.
Cadermo pisze:Oczywiście eur/usd.
Czemu EUR/USD?

Poki co, tak, zeby sie rozeznac, probowalem sil z AUD/USD, USD/CHF, GBP/PLN, CAD/PLN - i jakos, obserwujac przeszle wykresy i ich ksztalt, stwierdzalem, czy cos kupic czy nie i szlo na plus (oczywiscie trudno tu mowic o metodyce - raczej staralem sie zobaczyc wzorce).

Trudno mi powiedziec, czemu jedna para jest lepsza od drugiej. Stabilnosc rynku? Roznica strefy czasowej? Raz jedno rosnie, bo jest trading w USA, raz drugie, bo jest trading w Europie i latwo to rozdzielic?

Z tego co zrozumialem z tego co przeczytalem ;-) to w ECNie gram na rynku, a nie przez posrednika - dla mnie to plus dosc mocny, bo wiadomo, ze im mniej posrednikow, tym mniej mozliwosci do uprzykrzania zycia. Ale widzialem tylko roznice ECN vs MM.

Rozumiem, ze STP - jako straight through broker - tez nie mam posrednika i dealing roomu, tylko gram bezposrednio na rynku?
I ktorzy brokerzy sa dobrymi STP?
Cadermo pisze:Dlatego najpierw załóż konto demo. Poznaj trochę forex ,zrób sobie system do gry i opracuj plan zarządzania kapitałem i dopiero otwieraj rachunek realny.
Taki wlasnie mam plan :-)
Narazie trzymam sie Alior Tradera, byl mi podrodze i na nim gram.

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

Zenobius pisze:Trudno mi powiedziec, czemu jedna para jest lepsza od drugiej.
spread, zmienność, płynność - tym się głównie różnią pary walutowe

Literatura AT na początek polecam - Analiza techniczna rynków finansowych - Murphy John J. tak żeby ogarnąć podstawy.
Zenobius pisze:gdzie znajdę dobre informacje?
Na tym forum znajdziesz właściwie wszystko czego może potrzebować początkujący, trzeba tylko chęci. Uwierz mi że nie pożałujesz jak przeczytasz cały dział dla początkujących od deski do deski nawet tematy które mogą z początku wydać Ci się niepotrzebne. Znajdziesz w tym dziale odpowiedzi na wszystkie zadane przez Ciebie pytania + odpowiedzi na pytania które jeszcze nie wiesz że chcesz zadać ;)
Zenobius pisze:Nie będę (póki co) inwestował dużych sum, raczej będzie to około 3000PLN
Przelej tylko polowe, 1.5K wystarczy aby spokojnie grać 0.1 lota a jak umoczysz to będziesz miał kolejne 1.5K którym zarządzisz wiele rozsądniej niż poprzednim ;)

Powodzenia
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

0,01 lota, nie więcej.

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

powiem Ci szczerze :)

1. nie graj smiesznym 0,01 lota, bo wiekszych emocji nie odczujesz, a jezeli odczujesz to bardzo duzo czasu zajmie Ci granie "ludzka" pozycja.
2. nie czytaj, zadnych ksiazek. naczytasz sie i bedziesz szukal formacji, a kazdy interwal co innego Ci powie :S jedynie linie trendu, wsparcia i opory przestudiuj
3. nie badz chciwy na pipsy- tu dowiesz sie ze +100pips inaczej transakcja nie ma sensu
4. uzywaj lewara 1:500, bedziesz potrzebowal mniej by otworzyc pozycje, a poza tym niczym to sie nie rozni od 1:100. wystarczy ~860zl by otworzyc pelen lot :)
5. nie czutaj cudzych analiz, nigdy, w ogole nie zagladaj do dzialu "Prognozy, komentarze, analizy", bo wszystko wydaje sie miec tam sens i tylko poryje Ci baniak :P nie wspominajac o stratach
6. sprawdzaj o ktorej sa dane w kalendarzach ekonomicznych i patrz jak wplywaja na rynek. osobiscie polecam forexpros, a wiekszosc info na temat rynku znajdziesz na forexlife
7. MM to bzdura, wyzancz sobie sztywny SL, bedzie latwiej okreslic Tobie strategie gry
8. osobiscie gram na admiral markets standard i poki co nie narzekam

Zenobius
Uczestnik
Uczestnik

colt113 pisze:Literatura AT na początek polecam - Analiza techniczna rynków finansowych - Murphy John J. tak żeby ogarnąć podstawy.
Przygarne i przeczytam, dzieki :-)
colt113 pisze:Na tym forum znajdziesz właściwie wszystko czego może potrzebować początkujący, trzeba tylko chęci. Uwierz mi że nie pożałujesz jak przeczytasz cały dział dla początkujących od deski do deski nawet tematy które mogą z początku wydać Ci się niepotrzebne. Znajdziesz w tym dziale odpowiedzi na wszystkie zadane przez Ciebie pytania + odpowiedzi na pytania które jeszcze nie wiesz że chcesz zadać
Wlasnie tym sie zajmuje od jakiegos czasu :-)

Nie uwazam sie za herosa co to jest lepszy od wszystkich i rozwali tego forexa na 1203810238% w 3 dni. Raczej wole wejsc skromnie, pouczyc sie na bledach, sprawdzic psychike w praktyce (jestem raczej opanowana osoba, ale trading na pewno bedzie chcial to zweryfikowac ;-) ).
Stforex pisze:0,01 lota, nie więcej.
Czyli 1000 jednostek danej pary?
btbftr pisze:1. nie graj smiesznym 0,01 lota, bo wiekszych emocji nie odczujesz, a jezeli odczujesz to bardzo duzo czasu zajmie Ci granie "ludzka" pozycja.
Wole zaczynac od malych - nawet jezeli nie bedzie emocji, to tym lepiej - najpierw naucze sie solidnie analizowac, a potem wezme wieksze sumy (dolacze emocje) i zobacze jak to sie bedzie mialo do siebie po zderzeniu.
Nie nastawiam sie na szybki zysk, raczej na stopniowa nauke :-)
btbftr pisze:4. uzywaj lewara 1:500, bedziesz potrzebowal mniej by otworzyc pozycje, a poza tym niczym to sie nie rozni od 1:100. wystarczy ~860zl by otworzyc pelen lot
A nie jest tak, ze przy duzym lewarze zmiana o jednego pipsa stanowi dla mnie wieksza strate? W sensie - za mniejsze pieniadze kupuje wiecej jednostek, wiec zmiana nawet o jednego pipsa zmienia wartosc wielu jednostek ktore ma m i mam wieksza strate?
btbftr pisze:5. nie czutaj cudzych analiz, nigdy, w ogole nie zagladaj do dzialu "Prognozy, komentarze, analizy", bo wszystko wydaje sie miec tam sens i tylko poryje Ci baniak nie wspominajac o stratach
Za pozno ;-) coz.. i tak te linie i analizy z nimi zawarte zbyt duzo mi nie powiedzialy ;-)

Dzieki za reszte porad :-)

Wraca mi za to pytanie: gdzie grac?! :-)
Widze, ze sporo jest pisane o platformie tradingowej MT4 - sporo brokerow korzysta z tego oprogramowania i jest sporo customowychwskaznikow.. czy lepiej wybrac brokera, ktory tego uzywa?
Nie chce przyzwyczajac sie do jednego programu, zeby potem zmienic sie na inny :-)

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

Zenobius pisze:A nie jest tak, ze przy duzym lewarze zmiana o jednego pipsa stanowi dla mnie wieksza strate? W sensie - za mniejsze pieniadze kupuje wiecej jednostek, wiec zmiana nawet o jednego pipsa zmienia wartosc wielu jednostek ktore ma m i mam wieksza strate?
nie :) po prostu potrzebujesz x-krotnie mniejszej kwoty by otworzyc pozycje :) pips jest wart tyle samo, czyli mozesz roznice wykorzystac jako zabezpieczenie pozycji.

Zenobius pisze:Za pozno Wink coz.. i tak te linie i analizy z nimi zawarte zbyt duzo mi nie powiedzialy Wink
to nie rob tego w przyszlosci :)
Zenobius pisze:Nie chce przyzwyczajac sie do jednego programu, zeby potem zmienic sie na inny Smile
jak nauczysz sie mt4 z innymi tez sobie poradzisz :)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Zenobius weż pod uwagę, że kolega btbfr gra miesiąc czy dwa na fx i jego "rady" są często kontrowersyjne:)
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Zenobius pisze:Czemu EUR/USD?
bo ma najniższy spread, duża zmienność,

btbftr pisze:2. nie czytaj, zadnych ksiazek.
ja bym powiedział, że właśnie jest wskazane poczytać.

btbftr pisze:5. nie czutaj cudzych analiz, nigdy, w ogole nie zagladaj do dzialu "Prognozy, komentarze, analizy", bo wszystko wydaje sie miec tam sens i tylko poryje Ci baniak Razz nie wspominajac o stratach
co do analiz w tamtym dziale, to byś się zdziwił jak ludzie potrafią przewidzieć ruch ceny, nawet z tolerancją błędu do kilku pipsów na wyskoich TF.
Ale nie w tym rzecz, bo każdy kto ma swoją strategię to trzyma się jej zasad, a do analiz innych to można zerknąć aby zobaczyć jak inni postrzegają to co się dzieje na danej parze.
Zenobius pisze:Widze, ze sporo jest pisane o platformie tradingowej MT4 - sporo brokerow korzysta z tego oprogramowania i jest sporo customowychwskaznikow.. czy lepiej wybrac brokera, ktory tego uzywa?
bo jest dosyć prosta w obsłudze,
jak chcesz potestować platformy to po to są konta demo.
załóż parę kont demo na różnych platformach, i zobacz co i jak.

ODPOWIEDZ