Od paru dni przeglądam to forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania, które mnie dręczą, a na które chce znać odpowiedzi zanim będzie za późno.
Nigdy nie inwestowałem na giełdzie czy forexie, ale o oba rynki się ocierałem z ciekawości co jakiś czas. Teraz podjąłem decyzję, że chcę forexa spróbować

Aktualnie mam konto demo na Aliorze, w PLNach.
I tu pierwsze pytanie: w jakiej walucie otworzyć rachunek?
A co za tym idzie.. na jakich parach grać?
W sensie są mniej chaotyczne, bardziej uporządkowane, mniej zależne, spokojniejsze dla początkującego.
XXX/PLN mnie nie przekonuje. Więc pytanie, czy USD czy EUR? A może założyć w PLN i grać na parach /USD /EUR ?
Zostać przy Aliorze, czy założyć sobie inne konto ECN u jakiegos brokera za granica?
Nie będę (póki co) inwestował dużych sum, raczej będzie to około 3000PLN, które mam przeznaczone na "naukę" - jak zniknie, to nic mi się nie stanie.
Gram na demowce tak, jak był właśnie 3000PLN miał. Nie ryzykuje więcej niż 1-2% kapitału per transakcja. Gram głównie na kupno i generalnie póki co jestem na plusie.
Nie mam za to żadnego pojęcia o analizie technicznej i fundamentalnej - o tym na pewno chciałbym się pouczyć i tu pytanie: gdzie znajdę dobre informacje? Lubię książki o wiele bardziej niż e-czytanie przy nauce.
Nie mam też żadnego problemu z czytaniem po angielsku.
Przeczytałem sporo wątków ze słownictwem i pojęciami, ale jeszcze nie posługuje się nimi biernie, a większość postów wygląda dla mnie jak z kosmosu ;-)
Będę wdzięczny za każdą informację i pomoc dla początkującego