Od 3 dni gram na rynku forex, z bardzo mizernym skutkiem na platformie mt4 Tms Brokers (STRATA 50%).
Wcześniej od 2 lat z przerwami inwestuje na GPW, NEW CONNECT poza sierpniem 2011 byłem na plusie.
Postanowiłem ze względu na słaba płynność naszej giełdy przenieść się na forex.
Jednak to co sprawdzało się na Gpw nie ma przełożenia na forexie- przynajmniej w moim przypadku.
Interesuje mnie granie na EUR/USD, XAU/USD, EUR/PLN, USD/PLN.
Proszę o jakieś porady- po jaką literaturę sięgnąć i takie porady dla początkującego na tym rynku. Na ilu parach walutowych się skupić, gdzie znaleźć informacje z rynku.
Na początek możesz zajrzeć do linku w stopce i poczytać resztę forum. Sukces na giełdzie nie gwarantuje sukcesu na foreksie, to specyficzny i szybki rynek.
Założyłeś temat w bardzo dobrym dziale natomiast "zapomniałeś" zajrzeć do wątków podwieszonych . Zacznij lekturę od nich. Jest też temat poświęcony samym książkom.
Wybrałeś sobie złoto i pary złotówkowe - złoto jest bardzo dynamicznym instrumentem, a PLNy traktowane jako egzotyki i wg mnie trudno się na nich uczy. Radziłbym skupić się na głównych parach walutowych, a wraz z nabytym doświadczeniem potem zacząć 'bawić się' innymi.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0 - RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Na początek weź pod uwagę KOSZTY "stałe" gry czyli spread zobacz ile wynosi on na EUR/PLN i USD/PLN, a ile na EUR/USD to może być jeden z decydujących czynników przy wyborze strategii. Potem zacznij grać na DEMO wiem, że przejście z realu na demo jest trudne, ale dopóki nie zaczniesz zarabiać nie ma sensu grać w realu. Musisz mieć strategię, która zarabia, musisz znać określone ryzyko bo fx to nie rynek akcji gdzie nawet po spadku możesz liczyć, że papier odbije tu tracisz kasę więc podejście musi być inne. Najlepiej ryzykuj 1% na jeden trejd(jeśli otwierasz więcej niż jeden dziel na tę ilość). Nie graj na DANYCH, poczytaj o najlepszych porach do gry itd.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
Nie ma jednej lektury, która nauczy Cię grać na FX. Giełda akcji to zupełnie inna para kaloszy. Przeniesienie metod i nawyków z parkietu na FX może Cię zgubić.
Do nauczenia się jest ogrom.
Do przegrania drugie tyle.
Co do par walutowych, to odradzam rozpraszanie się pomiędzy kilka.
- Złoto to raczej wysoki stopień trudności.
- Polecam spróbować indeksy giełdowe. Może coś z tego Ci podejdzie.
- Dobrym pomysłem jest śledzenie par złotówkowych z EUR i USD. Przekalkuluj jednak najpierw spread, bo może być zbyt duży do opłacalnej gry.
- Od siebie mogę polecić AUD USD lub EUR JPY.
- Odradzam EUR USD, GBP USD, USD CAD, USD JPY.
Szukaj setupów na wyższych interwałach czasowych i graj pod dłuższe ruchy małą częścią środków lub z niskim lewarem.
Najgorsze co może zrobić początkujący to:
- wysoka dźwignia rzeczywista - omamiony przyszłymi zyskami ryzykujesz zbyt dużą część kapitału. 1-2% na transakcję. Polecam trzymać na początku maksymalnie jedną transakcję w grze.
- brak SL - duży czy mały, Stop Loss musi być.
- łapanie spadającego noża, gra na odbicie - rynek trendujący dużo częściej daje sygnały przeciwne, jednak prowadzą one do zguby.
- Ucinanie zysków i brak zarządzania pozycją - jeśli cena poszła w Twoim kierunku, zabezpiecz ją SL=0 i ciesz się z zysków bez ryzyka. Możesz również posuwać SL za ceną (Trailing Stop) i zabezpieczać kolejne części zysku.
- zbyt wiele instrumentów - początkowo człowiek próbuje rozeznać się w sytuacji na 10 czy więcej parach walutowych i instrumentach. W ten sposób nie jest w stanie przeprowadzić sensownej analizy żadnej z nich, nie mówiąc już o trafnych decyzjach inwestycyjnych. Każdy instrument i każda para walutowa ma swoją specyfikę, płynność, koszty, zmienność, inne siły ruszające ceną. Dlatego 1 czy 2 instrumenty to powinno być maksimum na początku.
- maksymalizacja ryzyka - jeśli śledzisz więcej instrumentów, graj na raz tylko na jednym. Nie staraj się złapać wszystkich srok za ogon.
- szkolenia u guru i 1000% systemy z allegro - większość nie szkoli Cię po to, byś zarobił, tylko po to by sami zarobili. Często kalki z giełd akcji, wybrane skrupulatnie przykłady, itp. Nawet jeśli ktoś przekaże Ci coś wartościowego, to prawdopodobnie nie będziesz w stanie właściwie tego przyswoić. "Mała ilość wiedzy szkodzi" - nie ma nic gorszego niż nowicjusz, który myśli, że wie jak zarabiać.
- zbytnia pewność siebie - "ja nie przegram", "mnie to nie spotka", "jestem lepszy od innych".
- chęć szybkiego zysku - gra na siłę i na małym interwale (M5 a nawet M1).
To tak na szybko, zaledwie czubek góry lodowej. Reszty będziesz się musiał chyba nauczyć na własnej skórze.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
M.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 12:45 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.
Stforex-Giełda akcji to zupełnie inna para kaloszy. Przeniesienie metod i nawyków z parkietu na FX może Cię zgubić. - 100% racji.
Raposo- Założyłeś temat w bardzo dobrym dziale natomiast "zapomniałeś" zajrzeć do wątków podwieszonych - Zaglądałem, ogólnie fajne forum, inwestując na giełdzie korzystałem z podobnego - Stockwatch
Wirus- Analitycy i progności giełdowi są o tyle potrzebni, że na ich tle znakomicie wypadają wróżbici i szamani.
Warren Buffett - czasy się zmieniły, teraz wszystko dzieję się szybciej. Nie jestem do końca przekonany czy dziś WB odniósłby taki sukces. Gdy WB teraz kupuje jakąś spółkę zdarza się, że jej cena szybko idzie w górę według mnie to część inwestorów podąża za nim- ślepo patrząc na nazwisko.
brother pisze:Na początek weź pod uwagę KOSZTY "stałe" gry czyli spread zobacz ile wynosi on na EUR/PLN i USD/PLN, a ile na EUR/USD to może być jeden z decydujących czynników przy wyborze strategii.
Tylko zwróć uwagę, że koszt transakcyjny w stosunku do zmienności instrumentu nie jest taki fatalny na tych parach . Jednak tu chodzi o coś innego... PLNy to mniej płynne rynki, które są bardziej podatne na manipulację, przez co są mniej precyzyjne i wg mnie zwyczajnie trudniej się na nich odnaleźć, przynajmniej na początku.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0 - RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Trochę poczytałem, zacząłem stosować SL i TP i od razu są efekty nie tracę.
Wczoraj nie miałem limitów ustawionych, na chwilę poszedłem sobie herbatę zrobić i kosztowało mnie to 200 zł(chyba najdroższa herbata świata
Najlepiej idzie mi z EUR/USD (ciekawe kiedy odbije?) i XAU/USD- Tutaj mi się zdarza zamknąć pozycję nawet poniżej 1 min. Mam także pozycję AUD/NZD raczej na dłużej.
Może to brzydko zabrzmi,ale nie podniecaj się za dużo i zbyt szybko.
Może sie zdarzyć,że będziesz miał 1-2 dni,nawet tydzień,może 2 na plus.Wszystko Ci będzie wchodzić,spróbujesz raz dać większe zlecenie...zapomnisz o SL...będziesz wiedział jak strata się powiększa a Twój palec nie jest w stanie kliknąć "zamknij",i cały miesięczny zysk znika w ciągu paru godzin.
Miesiące na plus to może być szczęscie,więc w Twoim przypadku 1 dzień-to zdecydowanie za mało żeby mówić o efektach.
Ale szczerze życzę żeby Cię to nie spotkało(a może lepiej przejechać się na tym wcześniej,z małym depo/na demo? ).