Czy moge miec debet u brokera?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
koc_yq
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy moge miec debet u brokera?

Nieprzeczytany post autor: koc_yq »

Witam
Jakis czas temu nawigator napisal:
1. Dźwignia finasowa (inaczej lewarowanie) to możliwość kontrolowania pozycji o znacznej wartości mając do dyspozycji małą sumę pieniędzy. Inaczej, jest to relacja pomiędzy kapitałem o stałym oprocentowaniu pożyczonym przez firmę brokerską, a wartością zainwestowanego kapitału (depozytu).

Np. przy dźwigni 50:1 wpłacając w formie kaucji 200 USD możesz otworzyć długą bądź krótką pozycję o wartości 10.000 USD (200 * 50 = 10.000).

Gdyby nie dźwignia, to potrzebowałbyś bardzo dużego kapitału, aby móc coś sensownie zarobić na rynku Forex. To właśnie dzięki wysokim dźwigniom tak dużo osób zaczyna się interesować tym rynkiem, ponieważ przy ryzykowaniu własnych np. 200$ przy dźwigni 100:1 możesz handlować na forexie pozycjami o wartości 20.000$. Gdy dobrze przewidzisz ruch kursu, i kurs zmieni się np. o 3%, po czym Ty zamkniesz pozycję z tym zyskiem 3%, to zarabiasz: 20.000$ * 3% = 600$ i to przy zainwestowanych swoich 200$, czyli po takim ruchu rynku o 3% potrajasz swój początkowy kapitał z 200$ do 600$.

Mam nadzieję, że nie pokompikowałem tego nazbyt i coś z tego można zrozumieć

UWAGA: Oczywiście, gdy jednak rynek podąży w przeciwnym kierunku, a Ty w porę nie zamkniesz swojej pozycji, to już po ruchu o 1% Twoja strata wyniesie 20.000$ * 1% = 200$. To po prostu oznaczało by, że Twoje początkowe 200$ - 200$ straty = 0 , czyli właśnie straciłeś wszystkie swoje pieniądze
A gdy zmiana wyniesie -3% czy to będze oznaczało, że mam 0$ na koncie i -400$ do spłaty? Podkreślam, że na koncie mam tylko 200$ więc musiałbym zasilić ponownie konto aby spłacić debet. Czy w ogóle da się być na minusie, czy po wyzerowaniu konta wszystko zostanie automatycznie zamknięte i nie będę miał możliwości grać dalej.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Teoretycznie możesz mieć debet, ale w praktyce wygląda to następująco.
Jak zbliża się MC to broker zamknie Tobie automatycznie pozycji, aby do tego nie dopuścić.
Jeśli jednak by się zdarzyło że masz minus ( pojedyncze przypadki się zdarzały po kilka centów czy parę dolarów ) to broker wyrównywał na zero rachunek, bo i tak nie mógłby wyegzekwować tej kwoty.
Ogolnie minus to nie problem :]
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

No no, mi się udało zrobić kilkaset dolarów na minus... ;-)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

MrYogi pisze:Jeśli jednak by się zdarzyło że masz minus ( pojedyncze przypadki się zdarzały po kilka centów czy parę dolarów ) to broker wyrównywał na zero rachunek, bo i tak nie mógłby wyegzekwować tej kwoty.
No nie do końca... ;)
Jeśli to polski broker to raczej (na pewno?) nie będzie z tym problemu - w końcu podajesz swoje dane i dane Urzędu Skarbowego, numer konta... Wszystko na talerzu i jesteś normalnym dłużnikiem, a niespłacenie debetu w określonym terminie wiąże się dodatkowo z odsetkami ustawowymi.

Uogólniając, ważne jest to co znajduje się w umowie, którą podpisujemy (akceptujemy) zakładając rachunek u danego brokera. Może być tak jak napisał MrYogi, że broker "zapomni" o długu i go umoży, może być tak, że go zostawi i będzie czekał na Twoją kolejną wpłatę lub może być też tak jak opisałem to wyżej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

koc_yq
Stały bywalec
Stały bywalec

Rozumiem, ale piszecie tutaj o drobnym minusie, ze broker moze zapomniec o dlugu a akcje zostana automatycznie zamkniete..
Pozniej cyb pisze o minusie na kilkaset dolarow.

Potrzebuje sprecyzowanej odpowiedzi.

Jeszcze raz napisze pewien przyklad.
Wieczorem zainwestowalem w jakas pare i nie ustawilem SL. Nagle trace internet i wracam po paru dniach a kurs spadl o 10%. Kwota jaka posiadam na koncie pozwalala mi na spadek tylko o 2%, wiekszy spadek oznacza bankructwo i debet.

W tej sytuacji gdy spadek osiagnie 2% to wszystko automatycznie zostanie zamkniete bo zblizylem sie do zera/wyzerowalem konto,
czy nie bedzie zadnej ingerencji i powoli bede spadal az do 10% i debet wyniesie ponad tysiac $ a ja bede musial go splacil w przyszlosci.

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temal »

To zalezy od brokera u którego masz konto. Mój zamyka mi najbardziej stratną pozycję w momencie przekroczenia 50% depozytu. Nie wiem jak jest w przypadku np luki. Pewnie w ten sposób można sie dorobic minusa na szczęście jeszcze tego nie testowałem :). Jezeli podpisałeś juz umowę lub zamierzasz to zrobic to sprawdź jaki masz margines...
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

koc_yq
Stały bywalec
Stały bywalec

Jestem na etapie szukania dobrej platformy ECN. Zastanawiam sie nad
fxsalt

sena9
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sena9 »

koc_yq pisze:Jestem na etapie szukania dobrej platformy ECN. Zastanawiam sie nad
fxsalt
Dukascopy :wink:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

koc_yq pisze:W tej sytuacji gdy spadek osiagnie 2% to wszystko automatycznie zostanie zamkniete bo zblizylem sie do zera/wyzerowalem konto,
czy nie bedzie zadnej ingerencji i powoli bede spadal az do 10% i debet wyniesie ponad tysiac $ a ja bede musial go splacil w przyszlosci.
Każdy broker wprowadza jakieś zabezpieczenie, które ma uchronić powstanie debetu na rachunku klienta. Poziom przy którym mechanizm zabezpieczający jest aktywowany definiuje broker. Natomiast jeśli powstanie luka cenowa, która spowoduje debet na rachunku to scenariusze są trzy (opisałem wyżej) i tu również umowa z brokerem definiuje co nastąpi.
sena9 pisze:Dukascopy
Dukascopy daje większe możliwości zabezpieczenia się przed zaliczeniem debetu.
1) lewar pod koniec handlu w piątek redukowany jest do 1:30 by w razie zbyt dużej ekspozycji nastąpiła jej redukcja przed weekendem. Niedziela może otworzyć się z luką, a to może spowodować debet przy wysokim użyciu dźwigni.
2) mechanizm zabezpieczający zależny od stopnia wykorzystania dźwigni w stosunku do aktualnego bilansu konta - przy pewnych wielkościach Use of Leverage - możemy sobie wybrać czy:
- nastąpi zamknięcie wszystkich otwartych pozycji,
- nastąpi częściowy hedge pozycji, który zredukuje wykorzystanie lewaru.
3) istnieje możliwość zdefiniowania Stop Loss Level dla konta przez samego klienta. Może najlepiej na przykładzie:
mamy na koncie 10 000 USD, ustawiamy SLK (stop loss konta :) ) na 8000 USD. Otwieramy pozycje, gramy... Nagle gwałtowna zmiana kursu powoduje, że nasz bilans konta spada do 7999 USD. Wtedy uaktywnia się SLK, zamyka pozycje i trzeba go zmienić/aktywować na nowo by móc dalej inwestować.

W MT4 można się zabezpieczać jakimś EA, który zrobi to samo ale trzeba pamiętać o ew. poślizgach, rekwotowaniach, włączonej platformie przez cały czas, kontrolowaniu czy EA funkcjonuje właściwie..
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ