Pomoc dla początkującego

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
szeryFF
Bywalec
Bywalec

Pomoc dla początkującego

Nieprzeczytany post autor: szeryFF »

Witam, jestem początkującym graczem. Grywałem jakiś czas na rachunkach demo Admiral Markets oraz na rachunku bonusowym pożal się plus500. Przeglądałem te forum w poszukiwaniu informacji na temat strategii i brokerów...cóż tyle tego jest, że stwierdziłem że warto jednak zapytać innych na opinie bo samemu trudno się zdecydować mając "tyle" do wyboru. Grałem jakiś czas w pokera online więc dobrze wiem czym jest ryzyko i znam podstawową zasadę tj. "graj za tyle ile nie żal ci stracic".

A więc myślę, że mógłbym poświęcić ok. 200pln na prawdziwą grę, ponieważ z jednej strony rachunki demo nie dostarczają mi żadnych emocji, z drugiej strony nie czuję się na tyle pewny by grać za większe sumy.

Mój plan wygląda następująco - chciałbym na spokojnie pograć na małe kwoty u brokera który toleruje małe kwoty depozytu i ma w miare jasne oprogramowanie (w tym najbardziej podobało mi sie plus500 lecz niestety ten broker nie jest godny zaufania)... oczywiście na 0.01 lota. Chciałbym pograć kilka miesięcy u jakiegoś lajtowego brokera,zarobić minimalne kwoty albo chociaż nie tracić, by potem przenieść się na MIG investments, o którym słyszałem wiele pozyttywnych recenzji, ale jak wiadomo nie będę startował tam z kwotą 200pln, bo i nie można.

Mam w związku z tym pytanie do użytkowników - jakiego brokera na początek byście polecili to popierwsze. Mam również drugą prośbę - przeglądałem różne strategie na tym forum, ale jako początującemu naprawdę trudno jest mi sprecyzować która mi naprawdę "pasuję". Oczywiście liczę się z ryzykiem przegranej totalnej, ale prosiłbym aby pomocne osoby wrzuciły kilka przykładów strategii, z którymi można by się pokusić o jakieś minimalne groszowe zyski./straty (w granicach setek pln +-_)

To tyle co mi narazie przychodzi do głowy, w zależności od tego czy mi ktoś odpisze może będę miał więcej pytań :) z góry pozdrawiam.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam :) Zacznę od tego ,że co do wyboru brokera to jest mnóstwo tego typu tematów na forum i to dość świeżych :) Ja CI polecam mojego brokera ,z kilku względów :
-broker typu STP
-Lewar 1:500
-Minimalna wpłata to groszowe sprawy
-Miła obsługa i szybko zakładają Ci konto
-Minimalna pozycja to 0,01 Lota
-Platforma MT4

Broker to Go Markets ,ja nie narzekam :)

Co do strategii to może linie trendu albo poziomy S/D . Ja opieram się tylko na tym i jest ok :) Pewnie spytasz co to poziomy S/D lub Linie trendu ,więc odsyłam Cie tu :
S/D
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=15688
LT
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 60&start=0

Pozdrawiam

Piotrek91
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotrek91 »

Co do strategii niestety trzeba samemu wybrać , albo samemu sobie ją opracować :P

szeryFF
Bywalec
Bywalec

Witam, dzięki za odpowiedź...mam jeszcze dwie dodatkowe kwestie. Czy znasz/ktoś zna brokerów podobnego typu z bonusami od depozytu -to nie jest jakieś ultra ważne, no ale miło by było, zwłaszcza jeżeli miałbym się zatrzymać na dłuższy czas. Po drugie, czy do tego bądź podobnych brokerów przy formalnościach wystarczy skan dowodu osobistego czy też trzeba się liczyć z tym, że trzeba dodać jakieś papiery (rachunki? potwierdzenie notarialne?).

Mam jeszcze pytanie do ridery, co dokładnie znaczy, że "jest ok" " :P Mógłbyś opisać jak ta strategia doprowadziła cię od poziomu startowego do jakiś tam profitów ?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Wbrew pozorom nie strategia jest kluczowa, a psychika. Możesz mieć najlepszą strategię i nigdy nie zarobić ani złotówki.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Cyb pisze:Wbrew pozorom nie strategia jest kluczowa, a psychika. Możesz mieć najlepszą strategię i nigdy nie zarobić ani złotówki.
Święte słowa ,nawet jak masz super strategie ,dobre mm ,a ciągle grałeś na demo to licz się z tym ,że przed Tobą jeszcze długa droga.

szeryFF pisze:Po drugie, czy do tego bądź podobnych brokerów przy formalnościach wystarczy skan dowodu osobistego czy też trzeba się liczyć z tym, że trzeba dodać jakieś papiery (rachunki? potwierdzenie notarialne?).
Ja u swojego broka musiałem dać jakiś dokument potwierdzający moje dane ,czyli musi być ten sam adres i te samo imię i nazwisko na dowodzie osobistym jak i na tym dokumencie (ja dałem wyciąg z konta bankowego ).
szeryFF pisze:Mam jeszcze pytanie do ridery, co dokładnie znaczy, że "jest ok" " Razz Mógłbyś opisać jak ta strategia doprowadziła cię od poziomu startowego do jakiś tam profitów ?
Zaczynałem od LT(jeśli chodzi o czyste PA ,wcześniej wskaźniki) ,od gry wyłącznie na M1 ,co było błędem :) Ale nie kosztownym . A obecnie uczę się S/D z dobrym jak na razie skutkiem ,ale używam 3 interwałów do gry (jeden interwał do wyznaczania kierunku ,drugi do wyznaczania poziomów ,a trzeci do wejść :) ) Profity w postaci cashu są ,ale to nie jest najważniejsze ,najważniejsze jest samodoskonalenie ,ja codziennie się uczę czegoś nowego ,co z tego ,że zarabiam już jako tako regularnie ,skoro jeszcze długa droga przede mną ? :) Forex to ciężki kawałek chleba ,ale opłaca się :)

A i ważna rzecz ,ktoś chyba wspomniał wcześniej. Musisz wiedzieć jaka strategia Ci pasuje ,czy wolisz LT ,SR ,czy może inne :) Ja z LT korzystam ,ale sporadycznie :) Wolę S/D i większe interwały od M1 do analizy ,bo analiza na M1 prędzej czy później doprowadzi Cie do braku czasu,za dużo się tam dzieję ,często są fałszywki ,więc czemu nie analizować choćby na M5 ,gdzie tego wszystkiego jest o wiele mniej ?:)

szeryFF
Bywalec
Bywalec

Że psychika jest najważniejsza to wiem, grałem pewien czas w pokera z drobnymi sukcesami, ale potem w głowie coś się "wypaliło" i nie potrafię zagrać już tak jak kiedyś. Liczę na to, że forex wkręci mnie na dłużej gdyż bogactwo analiz, informacji z tym związanych wydaje się dużo ciekawsze niż otoczka pokerowa :wink:

ODPOWIEDZ