Witam,
Od pewnego czasu nurtuje mnie jedna kwestia.
Wiadomo że pomiędzy różnymi parami i towarami istnieją korelacje rynkowe. Ostatnio coraz częściej zauważam, iż korelacje te rozchodzą ("rozjeżdżają") się w czasie.
Przykładowo, obserwując złoto, srebro i ropę można czasami odnieść wrażenie, że ruch na jednym z tych towarów wyprzedza drugi. Czasami złoto dostaje kopa do góry podczas gdy srebro i ropa 'śpią', po czym po upływie krótkiego czasu te drugie również ruszają do góry.
Mam do Was pytanie czy podejmujecie na podstawie tych zjawisk które opisałem decyzje co do zajęcia pozycji ? Jeśli np. widać że z rana eurusd jest napompowany przez azjatów a ropa stała praktycznie w miejscu, to czy na tej podstawie uderzalibyście w L? Jakie są możliwe pułapki takiego rozumowania ?
Zakładam oczywiście, że nie jest to samodzielna podstawa do zawarcia transakcji, tylko wsparta odpowiednimi sygnałami technicznymi.
Będę wdzięczny za Wasze opinie,
Pozdrawiam!
Korelacje i opóźnienia jako podstawy do zajęcia pozycji
Moim zdaniem to, że EURUSD jest napompowane przez azjatów - może mieć jakieś odniesienie do kursu ropy, jak i nie. Czyli 50%na 50%.
Albo tak, albo nie. Ja osobiście nie zauważam zależności, która mogłaby się sprawdzić w większym stopniu niż 50%. Czyli lepiej jest podejmować decyzje na podstawie AT. Szanse są większe niż 50%.
Albo tak, albo nie. Ja osobiście nie zauważam zależności, która mogłaby się sprawdzić w większym stopniu niż 50%. Czyli lepiej jest podejmować decyzje na podstawie AT. Szanse są większe niż 50%.
Solą życia jest kasa.
- Phoenix_phx
- Gaduła
- mysje_hood
- Gaduła
Ja też czytałem w jakimś magazynie o wskaźniku, który "mówił" gdzie pójdzie cena. Dawno to było i pamiętam tylko, że miał 100% skuteczność. Zapomniałem o nim, bo wole się męczyć z rynkiem jak wszyscy. W każdym razie, jakby ktoś chciał zostać biliarderem, to materiał na pewno warty przejrzeniamysje_hood pisze:w którymś numerze equity magazine był opisany "wskaźnik" który wyprzedza pewnw fakty jednak to bardziej dotyczyło się chyba indeksów giełdowych. Dawno to czytałem i nie do końca pamiętam. w kazdym badz razie materiał ciekawy na pewno warty przejrzenia
pozdr

Gdzieś widziałem video z szkolenia o AT w Ameryce i generalnie takim wskaźnikiem genialnie odzwierciedlającym ruch indeksów czy spółek jest "indeks maklerski" tzn. najprościej mówiąc wykres odzwierciedlający posunięcia danego domu maklerskiego czy spółki holdingowej. Powiada się że rynek podąża za maklerami, funduszami inwestycyjnymi itd. to prawda bo to oni dysponują ogromną gotówką, maja dużą wiedzę i wiedzą kiedy inwestować.
Porównując oba wykresy można dojść do genialnych faktów
Postaram się dokopać do tego video ze szkolenia to wam wkleję.
Co do korelacji, sam się uczę w tym kierunku, myślę ze to ma przyszłość w połączeniu z innymi wskaźnikami np . ogółem PA, grając na najważniejszych parach walutowych, prawie zawsze ta korelacja występuje i gdy jedn para idzie do góry to i druga tez musi, tyle tylko że nie wiadomo kiedy dokładnie i jak bardzo
Jestem nowicjuszem, wiec poprawcie mnie jak się mylę.
Pozdrawiam Gorąco
Porównując oba wykresy można dojść do genialnych faktów

Postaram się dokopać do tego video ze szkolenia to wam wkleję.
Co do korelacji, sam się uczę w tym kierunku, myślę ze to ma przyszłość w połączeniu z innymi wskaźnikami np . ogółem PA, grając na najważniejszych parach walutowych, prawie zawsze ta korelacja występuje i gdy jedn para idzie do góry to i druga tez musi, tyle tylko że nie wiadomo kiedy dokładnie i jak bardzo

Jestem nowicjuszem, wiec poprawcie mnie jak się mylę.
Pozdrawiam Gorąco

"Nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt."