pierwsze kroki na Oandzie i obsługa systemu w MT4

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

pierwsze kroki na Oandzie i obsługa systemu w MT4

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Witam,

dopiero zaczynam swoją przygodę z inwestowaniem na Foreksie, więc na ten moment przede wszystkim się uczę, zanim wejdę na giełdę walutową z większą kwotą. Mam pewien kłopot z działaniem MetaTradera 4, jednak najpierw chciałbym opisać pokrótce, jak na dzień dzisiejszy wygląda moja strategia.

Otóż założyłem konto walutowe w USD i cztery konta na Oanda. Dwa z nich to konta z realną gotówką (w USD), zaś dwa to konta demo (również USD). Są po dwa konta, ponieważ udało mi się odpalić na MT4 tylko konta założone przeze mnie w panelu, a nie domyślne. Dokonałem przelewu bankowego on-line i mam już niewielką sumę 50 USD na drugim realnym koncie. Na drugim koncie demo również mam 50 USD (ale tym razem fikcyjnych).

Zaopatrzyłem się w system transakcyjny FAPTurbo, który zawiera tak naprawdę dwa systemy. Z tych dwóch interesuje mnie pierwszy, czyli scalping. Odpaliłem go na EURGBP dla zakresu czasowego M15. Zmieniłem kilka parametrów, aby dopasować działanie systemu do niewielkiej kwoty.

Pewien kłopot miałem z przesunięciem czasu. Sprawdziłem w internecie, że czas GMT to 12:50, zaś na MT4 godzina 8:50, czyli przesunięcie to minus cztery godziny. Niby jest opcja w systemie transakcyjnym, aby automatycznie wykrywał przesunięcie względem czasu GMT, ale nie całkiem mam do tego zaufanie. No a na stronie Oanda napisali, że "Oanda MT4 used -0500 (EST)", czyli że przesunięcie czasu to pięć godzin, a nie jak sprawdziłem samemu, cztery. Do tego nie znalazłem informacji, czy Oanda stosuje inny czas w zależności od pory roku (czas letni / zimowy). Nie wiem, czy podać w konfiguracji systemu minus cztery czy plus dwadzieścia. Na razie zostawiłem automatyczne wykrywanie przesunięcia czasu względem GMT.

I teraz mój główny kłopot polega na tym, że nie wiem, czy tylko do aktywnego systemu ma zastosowanie uaktywniony system. W programie MT4 mam Navigator => Account => 123456 Pierwsze oraz 234567 Testowe. Poprzez prawy przycisk myszy loguję się na konto Testowe. Na górnym pasku MT4 widzę, że aktywne jest konto Testowe ("234567: OANDA - MetaTrader - [EURGBP,M15]"). Na wykresie EURGBP widzę w prawym, górnym rogu "FapTurbo52 :-)", czyli jest aktywny. Moje pytanie jest teraz takie - czy transakcje będą zawierane tylko dla konta Testowe, czy dla konta Pierwsze również?

W najbliższym czasie zamierzam właśnie przetestować ten system przy pomocy konta demo oraz może zabrać się za optymalizacje i backtesty, ale o tym najpierw muszę trochę więcej przeczytać.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

O FapTurbo masz temat w strategiach natomiast by EA chodziło MT4 musi być cały czas włączone i na obu kontach musisz być zalogowany (dwa razy włącz MT4).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Dzięki za odpowiedź!

Czy możesz również rozwiać moje wątpliwości odnośnie przesunięć czasowych (opisałem to w poprzednim poście)? Tak patrzę, że w tych gotowych systemach transakcyjnych (FAPTurbo albo Swiss Accu Scalper) zazwyczaj jest opcja automatycznego wykrywania offsetu, jednak ta opcja jest niedostępna dla backtestów i optymalizacji. (Dopiero się zamierzam nauczyć optymalizacji w MT4). Nie wiem, czy przesunięcie dla Oandy to cztery czy pięć godzin (w poprzednim poście napisałem, dlaczego nie jestem tego pewien), ani jak je zapisać w opcjach systemu transakcyjnego (-4 czy 20). Również dla backtestów zastanawia mnie, czy na Oandzie mają zmianę czasu między letnim i zimowym oraz jak to uwzględnić w backtestach i optymalizacji.

Do tego dla testowania na danych historycznych były jakieś problemy. Zostały one zapisane w dzienniku jako np. "TestGenerator: unmatched data error (low value 1.2228 at 2011.05.26 at 2011.05.26 23:14 and price 1.2223 mismatched)", ale je da się przez jakieś ponowne obliczenia (recalculating) naprawić, będę musiał poszukać jak to dokładniej zrobić.

Trochę mnie też zastanawia wybór okresu w zakładce "Ustawienia" w Testerze Strategii, w kontekście pobranych danych historycznych. Czy jest różnica pomiędzy np. pobraniem danych H1 i użyciem w testerze H1, a np. pobraniem danych M1 w centrum danych historycznych, a użyciem w testerze H1? Czy on jakoś sobie samemu przelicza dane bardziej szczegółowe pobrane jako M1 na dane H1, aby pozbyć się błędów bazy danych? Skąd takie błędy mogą się wziąć?

Przede wszystkim jednak istotne dla mnie jest to, co dotyczy przesunięcia czasowego. Nie do końca też wiem, w jakich godzinach działa Forex / Oanda. Teraz np. widzę, że mam czas w MT4 jako 15:52:21, zaś w zegarze systemowym (czas polski) 21:52. Czytałem, że Oanda (czy jest to takie same dla wszystkich platform brokerskich) jest czynna 24/5, ponieważ w weekendy jest zamknięta. Jednak teraz jest weekend (niedziela), zaś w MT4 dla Oandy czas to prawie czwarta po południu, czyli popołudnie niedzieli. To jak to jest, działa również w weekendy?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie wiem jaka strefa czasowa jest na Oandzie więc tu musisz sobie jakoś poradzić...
johnyjj2 pisze:Również dla backtestów zastanawia mnie, czy na Oandzie mają zmianę czasu między letnim i zimowym oraz jak to uwzględnić w backtestach i optymalizacji.
Tu będzie problem. W kodzie musiałoby uwzględniać tę zmianę i przestawiać się "samoczynnie" lub musisz wykonywać backtesty na raty choć to może niestety trochę zniekształcić wyniki.
johnyjj2 pisze:To jak to jest, działa również w weekendy?
Na ogół w weekendy brokerzy wyłączają opcję handlu (trejdują ze sobą tylko duże banki) i FX dla nas jest dostępny od niedzieli wieczór do piątku wieczór - szczegółowe godziny mogą się różnić w zależności od brokera dlatego trzeba to sprawdzić na ich stronie i/lub platformie. Sam na Oandzie bawiłem się już dobre kilka lat temu i wtedy nie mieli jeszcze MT4.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

oanda chyba jest gmt-5 ale głowy nie dam
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK