dopiero zaczynam swoją przygodę z inwestowaniem na Foreksie, więc na ten moment przede wszystkim się uczę, zanim wejdę na giełdę walutową z większą kwotą. Mam pewien kłopot z działaniem MetaTradera 4, jednak najpierw chciałbym opisać pokrótce, jak na dzień dzisiejszy wygląda moja strategia.
Otóż założyłem konto walutowe w USD i cztery konta na Oanda. Dwa z nich to konta z realną gotówką (w USD), zaś dwa to konta demo (również USD). Są po dwa konta, ponieważ udało mi się odpalić na MT4 tylko konta założone przeze mnie w panelu, a nie domyślne. Dokonałem przelewu bankowego on-line i mam już niewielką sumę 50 USD na drugim realnym koncie. Na drugim koncie demo również mam 50 USD (ale tym razem fikcyjnych).
Zaopatrzyłem się w system transakcyjny FAPTurbo, który zawiera tak naprawdę dwa systemy. Z tych dwóch interesuje mnie pierwszy, czyli scalping. Odpaliłem go na EURGBP dla zakresu czasowego M15. Zmieniłem kilka parametrów, aby dopasować działanie systemu do niewielkiej kwoty.
Pewien kłopot miałem z przesunięciem czasu. Sprawdziłem w internecie, że czas GMT to 12:50, zaś na MT4 godzina 8:50, czyli przesunięcie to minus cztery godziny. Niby jest opcja w systemie transakcyjnym, aby automatycznie wykrywał przesunięcie względem czasu GMT, ale nie całkiem mam do tego zaufanie. No a na stronie Oanda napisali, że "Oanda MT4 used -0500 (EST)", czyli że przesunięcie czasu to pięć godzin, a nie jak sprawdziłem samemu, cztery. Do tego nie znalazłem informacji, czy Oanda stosuje inny czas w zależności od pory roku (czas letni / zimowy). Nie wiem, czy podać w konfiguracji systemu minus cztery czy plus dwadzieścia. Na razie zostawiłem automatyczne wykrywanie przesunięcia czasu względem GMT.
I teraz mój główny kłopot polega na tym, że nie wiem, czy tylko do aktywnego systemu ma zastosowanie uaktywniony system. W programie MT4 mam Navigator => Account => 123456 Pierwsze oraz 234567 Testowe. Poprzez prawy przycisk myszy loguję się na konto Testowe. Na górnym pasku MT4 widzę, że aktywne jest konto Testowe ("234567: OANDA - MetaTrader - [EURGBP,M15]"). Na wykresie EURGBP widzę w prawym, górnym rogu "FapTurbo52

W najbliższym czasie zamierzam właśnie przetestować ten system przy pomocy konta demo oraz może zabrać się za optymalizacje i backtesty, ale o tym najpierw muszę trochę więcej przeczytać.
Pozdrawiam!