Zlecenie przeciwne zamiast stop lossa

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Zlecenie przeciwne zamiast stop lossa

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Witam
Czytają ostatnio Beat the Forex Dealer trochę zaniepokoiłem się faktem możliwości zbierania zbierania stop lossów przez dealerów MM.
Zresztą nie tylko tym a możliwością pozbierania stop lossów ogólnie.

Np.
Obrazek

Wobec tego wpadłem na pomysł otwierania zlecenia przeciwnego na określonym poziomie w momencie kiedy cena zmienia się przeciwko naszej pozycji.

Jeżeli nastąpi powrót ceny zamykamy pozycje "zabezpieczającą" bez straty.
Gdyby kierunek odwrócił się długoterminowo zamykamy obie pozycje z określoną wcześniej stratą zupełnie jak w przypadku stop lossa. W przypadku dużej dynamiki ruchu można by też otworzyć kolejne pozycje poniżej\
powyżej poziomu zabezpieczenia i odrabiać straty.

Na forexie jestem raczej nowicjuszem dlatego prosze o wskazanie ewentualnych błędów w moim rozumowaniu.

Jedyne wątpliwość jakie mnie nachodzą to problem z otwarciem pozycji w warunkach takich jak przedstawione na wykresie powyżej.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

skco pisze:Jedyne wątpliwość jakie mnie nachodzą to problem z otwarciem pozycji w warunkach takich jak przedstawione na wykresie powyżej.
W takiej sytuacji ratunkiem są zlecenia oczekujące SELL STOP i BUY STOP.
skco pisze:Jeżeli nastąpi powrót ceny zamykamy pozycje "zabezpieczającą" bez straty.
Pozycję zabezpieczającą ? Czyli tą, która ma się otworzyć jako druga dopiero w momencie takiego zjazdu ceny ?
To przecież jak cena wróci to będzie strata podobna do SL pierwszego zlecenia.
Z pozycją przeciwstawną jest tak, że musisz później wiedzieć kiedy z niej wyjść. To jest problem, bo nie wiesz czy cena wróci, czy nie i wracasz do punktu wyjścia. Bo tak naprawdę to składając pierwsze zlecenie również musisz mieć wiedzę, czy cena czasem nie zleci w kierunku przeciwnym.
Solą życia jest kasa.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

Po co Ci na początek przygody z FX takie kombinacje

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Mr.T pisze:Po co Ci na początek przygody z FX takie kombinacje
Dokładnie - choć w mt5 ma nie być klasycznego sl tylko coś na wzór zleceń przeciwstawnych - ale na początek nie psuj sobie głowy takimi sprawami -

Zacznij trejdować na wyższym TF i zbieraj pipsy - jak się tego nauczysz to takie kombinacje nie będą Ci potrzebne.

pozdrawiam :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Ja akurat cenię sobie u ludzi dociekliwość i "analityczny umysł". Myślę, że można się dużo nauczyć takim kombinowaniem, choć nie zawsze to idzie w parze z zyskiem. Ale dociekaj pewnych rzeczy i wyciągaj wnioski. Na pewno kiedyś Ci się to przyda.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Na szybko wymyśliłem coś takiego, mam nadzieję że się nie walnąłem w obliczeniach :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

A po co obstawiać kupno na szczytach , a sprzedaż w dołkach ? Przecież o to chodzi żeby tanio kupić , a drogo sprzedać :):)
Poza tym w momencie SELL 0.6 lota stajemy w punkcie wyjścia i okazuje się, że wcześniejsze transakcje nie miały w ogóle sensu. Lepiej było od razu szukać takiego sygnału ( moment 0.6 SELL ) i po prostu tam dać SELL.
W obliczeniach również jest błąd.
Transakcja 1 : BUY - jesteś na 0
Transakcja 2 : SELL jesteś -100 jednostek ( przykładowo )
Transakcja 3 : BUY jesteś już - 200 jednostek bo masz minusa z 2 transakcji a pierwsza się wyzerowała
Trasakcja 4 :SELL 0.6 lota - jesteś już 400 jednostek do tyłu z obu transakcji BUY i teraz stawiasz dopiero SELL żeby odrobić te 400 jednostek i jeszcze coś zarobić.
To nie ma sensu.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

rownie dobrze mozesz przy waznych poziomach R/S wskakiwac w buy po zamknieciu sie swiecy powyzej, lub wchodzic w sell po zamknieciu sie świeczki dolem ... ;)
tylko ile tak wytrzymasz? a raczej Twoje depo ? moje poczatki na forex takie byly, bylo fajnie do momentu kiedy musialem wejsc np. 1.2 lota heheh :) oczywiscie poleglem ;) mysle ze nie ma sensu.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

personov pisze:A po co obstawiać kupno na szczytach , a sprzedaż w dołkach ? Przecież o to chodzi żeby tanio kupić , a drogo sprzedać :):)
Pewnie że mógłbym narysować ładną, profesjonalnie rozegraną transakcje ale nie o to chodzi. Chciałem przedstawić że nawet kiedy 3 razy z rzędu wykres zawróci w miejscu w którym dokonaliśmy wejścia to i tak możnaby wyjść z tego bez straty. A pozycje są o takiej wielkości że nie ważne w którą stronę pójdzie wykres, w górę czy w dół. Musi tylko oddalić się o odpowiednią odległość od kanału i strata zniknie. Jedyny mankament jest taki że in dłużej wykres odbija się w tej konsoli tym większe loty trzeba otwierać.
personov pisze: W obliczeniach również jest błąd.
Ja nie znalazłem. Na dole wykresu wszystko wychodzi na zero. Wytłumacz poproszę dlaczego Twoim zdaniem nie.

Nie mówię że ta technika jest dobra czy zła. Po prostu pokazuję jak to może działać, co nie znaczy że nie jest pozbawione wad.

A tu przykład dla tych co nigdy na szczycie nie kupują i w dołku nie sprzedają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

grafmax pisze:Na dole wykresu wszystko wychodzi na zero. Wytłumacz poproszę dlaczego Twoim zdaniem nie.
Zwracam Ci honor. Przy pozycji 0.6 SELL nie wziąłem pod uwagę, że jest już otwarta SELL 0.2. Jednak ma to swój sens tylko faktycznie "coraz większe pozycje".....czasem może nie starczyć depo :):
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ