Ponieważ jestem nowym graczem na rynku Forex chciałbym na początku poprowadzić mój treningowy dziennik, w którym będę starał się pokazać efektywność trzymania się zasad. Mam nadzieję ze mi się uda

Jeśli chodzi o mnie jako inwestora to mogę powiedzieć tyle ze inwestuję od ponad 2,5 roku z wynikiem raczej marnym (straciłem 70% kapitału). Taki wynik nie jest niczym czym możnaby się pochwalić jednakze pokazuje on że nie dotknałem dna w tempie szybszym niż wiekszosc. A to własnie dzięki zasadom ktorych w wiekszości przestrzegałem (niestety nie w całości). Te dwa i poł roku to czas który pozwolił mi na zdobycie doświadczen oraz zrozumienie czym są inwestycje i na czym polega spekulacja. A spekulowałem już zarówno na giełdzie jak i instrumentach pochodnych (futures, WIG20). Od dziś bede spekulował także tu - na rynku Forex.
Cel:
Pierwszym celem jest osiąganie 10% stopy zwrotu miesięcznie, z inwestycji w ramach daytradingu. Potem z kolei postawię sobie poprzeczkę wyżej i po około 3 miesiącach zrobię wszystko aby osiągać 20% stopę zwrotu.
Symbol:
Trading będę przeprowadzał na walucie EURUSD. Postaram rozłożyć jej zachowania na części pierwsze i nauczyć sie grać właśnie na tej parze. Nie wykluczam ze z czasem spróbuje innych par.
Interwał:
1M
Zarządzanie ryzykiem:
Górną granicą ryzyka na kapitale bedzie 1%. Oczywiście na początku będzie ona nieco niższa ponieważ muszę oswoić się z rynkiem i zasadami panującymi na Forex.
Zasady ogólne:
- ryzyko inwestycji nie może wynieść więcej niż 1% kapitału
- stop loss nigdy nie większy niż 10 pipsów - zawsze ustawiam go po zajeciu pozycji
- nigdy nie zawieram transakcji przeciwko trendowi
- nie zawieram kolejnej transakcji tego samego dnia gdy sumaryczna strata z dwóch poprzednich transakcji wyniosła więcej niz 15 pipsów
- po zajęciu pozycji ustawiam trailing stop na 15pkt
- po osiągnięciu pułapu 40 pkt zysku - zmieniam trailing stop na 10 pkt
- jeżeli zarobię 30% wartości wskaźnika ATR z dnia poprzedniego zaprzestaję inwestycji danego dnia (don't be a greed)
- nie zawieram transakcji jeżeli 30% wartości wskaźnika ATR z dnia poprzedniego jest mniejsze niż 27 punktów
Zasady otwierania pozycji długiej:
Pozycję długą będę otwierał w momencie gdy cena dynamicznie przetnie od dołu wskaźnik RainbowEMA (przecięte muszą być dwa kolory: zielony i czerwony).
Dodatkowym warunkiem zajęcia długiej pozycji jest widoczne zbliżanie się zielonej linii RainbowEMA do czerwonej lub ich przecięcie (to trudne do wytłumaczenia

Przyklad: http://filmbox.pl/temp/PositionOpen.png
Zasady zamykania pozycji długiej:
Pozycja powinna być kategorycznie zamknięta gdy:
- zostanie aktywowany stop loss lub trailing stop
- w momencie gdy posiadamy min 20 pkt zysku wystąpi dywergencja niedźwiedzia na wykresie RSI(14)
Przyklad: http://filmbox.pl/temp/PositionClose.png
W przypadku pozycji krótkiej sytuacja jest analogiczna - zmienia się tylko kierunek przecięcia ceny, średnich oraz rodzaj dywergencji RSI przy zamykaniu pozycji.
Dodatkowe informacje:
- będę się starał wklejać pod koniec dnia screenshoty z wskazaniem miejsca zajęcia pozycji oraz jej zamknięcia
- pod koniec każdego miesiąca będę robił podsumowanie wyników
- wynik moich transakcji online macie w stopce
Trzymajcie kciuki

PS. Transakcje z http://maxripper.mt4stats.com - powinny się liczyć od dnia 29.09.2009 - wcześniej to była zabawa