10 000 zł Real - AT, PA, S/R!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
uni1306
Bywalec
Bywalec

10 000 zł Real - AT, PA, S/R!

Nieprzeczytany post autor: uni1306 »

Witajcie, nazywam się Kuba postanowiłem założyć swój dziennik na tym forum by dzielić się swoimi zagraniami. Mam nadzieję, że prowadzenie dziennika pozwoli mi poprawić moją dyscyplinę i w przypadku odniesienia jakiś sukcesów zmotywować Was do zarabiania :). Jestem dość młody, mam 20 lat, forexem interesuję się 1,5 roku. Jak na razie postanowiłem przerwać studia na rok by zająć się forexem. Niestety na żadnych studiach nie jesteśmy w stanie nauczyć się tradingu a jako iż z wiążę z tym swoją przyszłość postanowiłem, że przez rok będę ciężko pracował i rozwijał się w tym kierunku.

Jeśli chodzi o moją drogę, oczywiście jak większości na początku było ciężko. Wyzerowałem dwa depo jeden z 3000 zł i drugi z 8000 zł. W procesie swojej nauki straciłem strasznie dużo czasu na testowanie i prace z różnego rodzaju magicznymi wskaźnikami dzięki którym miałem zarabiać grube miliony. Po jakimś czasie stwierdziłem, że nie ma to większego sensu i że najlepsze są najprostsze metody, dlatego w podejmowaniu decyzji o otwarciu pozycji kieruję się zazwyczaj analizą techniczną, PA i liniami S/R.

Swoją grę zacznę z kwotą 10 000 zł oczywiście real u brokera Admiral Markets.

Swoje konto podpiąłem również pod myfxbook tak więc jeśli, ktoś chce śledzić moje poczynania
to zapraszam pod link: http://www.myfxbook.com/members/kmproje ... it/1144956

Mój cel to około 20% miesięcznie. Na transakcji będę ryzykował maksymalnie 1% depozytu. Jeśli zysk 20% w skali miesiąca będzie regularny i wszystko będzie szło w dobrą stronę oczywiście będę chciał zwiększyć ryzyko by zwiększyć zyski.

Kolejną moją zasadą jest ilość transakcji. W sumie jeszcze nad tym pracuję ale przedstawię wam jak wygląda to na razie. Stosunek zysku do ryzyka w moich transakcjach to zazwyczaj 2:1. Planuję robić jedną do dwóch transakcji dziennie. Jeśli pierwsza transakcja się uda, kończę swój dzień na +2% i zaczynam trading dopiero następnego dnia. Są jednak wyjątki i jeśli nadarzy się bardzo dobra okazja otworzę kolejną transakcję ryzykując jedynie 0,5% (w tym wypadku będę starał się zwiększyć stosunek R:R). Jeśli natomiast pierwsza transakcja się nie uda i będę miał stratę -1% mogę otworzyć kolejną pozycję gdzie zaryzykuję kolejne 1%. Jeśli się uda kończę dzień na +1% (+2% z drugiej transakcji minus 1% z pierwszej) jeśli nie trudno, dzień kończymy na -2% (jest to maksymalna dzienna strata). Zastanawiam się też nad zakończeniem tygodnia gdy osiągnę wynik +5%, lecz to jest jeszcze do przemyślenia.

Oczywiście staram się przestawiać SL na BE. Jak na razie robię to na wyczucie(chciałbym opracować jakąś dobrą strategię z tym związaną, może wy podzielicie się swoimi doświadczeniami?). Jeśli pozycja zamknie się na BE traktuję ją jak by jej nie było (mogę otwierać kolejne).

Nie raz pewnie zdarzy się tak, że pozycję z jakiegoś powodu zamknę wcześniej lub później. Najważniejsze żeby średni RR wynosił 2:1. Wtedy przy skuteczności 50% jestem w stanie fajnie zarabiać. Przy 30 transakcjach miesięcznie przy skuteczności 50% jesteśmy w stanie zarobić 15%, więc byłby to już dosyć satysfakcjonujący wynik :)

Moje zasady są proste a co najważniejsze chronią mnie przed overtradingiem (otwieranie zbyt dużo transakcji) z czym miałem przez pewien czas problem. Zapraszam do dzielenia się swoimi opiniami na temat mojej gry i trejdów. Pozdro

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Re: 10 000 zł Real - AT, PA, S/R!

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Nie lepiej grać na demie skoro wyzerowałeś już dwa konta? Ponadto nie sądzę żeby przerywanie studiów było dobrym pomysłem.

uni1306
Bywalec
Bywalec

Ostatnie pół roku praktykowałem na demie. Co do studiów to nie robi mi to różnicy czy skończę je rok wcześniej czy później.

Asperger
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Asperger »

Mój cel to około 20% miesięcznie
20% zysku miesięcznie to mniej więcej 800% zysku w skali roku. Uzyskując taką stopę zwrotu znalazłbyś się w 0.1% najlepszych, zarabiających na tym rynku inwestorów indywidualnych. Uwzględniając fakt, że tych zarabiających jest bardzo niewielu, na tle ogółu wypadłbyś jeszcze lepiej. Wygrałbyś również niemal wszystkie edycje zawodów world top investor, raz tylko rzutem na taśmę spadając na drugie miejsce. Wygrałbyś również przytłaczającą większość konkursów organizowanych przez world cup trading championships przez ostatnie 30 lat.

Być może jest to możliwe, ale na pewno nie jest realistyczne. Jeśli chcesz traktować inwestowanie jak biznes to musisz przestać bujać w obłokach i zejść na ziemię. Można na rynkach zarabiać niemałe pieniądze, ale jest to proces długotrwały. Wszystko wymaga czasu, a dojście do tego etapu zajmuje naprawdę wiele lat. Na chwilę obecną jesteś dla siebie tykającą bombą zegarową. I to nie tylko dlatego, że przerywasz studia aby zająć się inwestowaniem. Trochę już w swoim życiu widziałem i niestety wiem jak to się skończy. Mimo wszystko powodzenia.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 23:11 przez Asperger, łącznie zmieniany 1 raz.

ForexMafiaKartel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ForexMafiaKartel »

woow, to mnie przebiles, ja dopiero po 26 roku zaczalem potężnie wtapiać. Jaki wynik na demo przez te pol roku? Ogolnie zalecam za te kase zabrac dziewczyne na karaiby na 2 tygodnie. powaznie, będziesz żałował.

mimo to powodzenia i ''jak najmniejsza pozycja czyli 0.10 lota'' bedzie z tobą.
Obrazek

W ciągu 5 lat straciłem na Forexie 30 tysięcy (xtb,admiral,armada,tms,alior,bossa), a Ty?

Skończyłem z forexem real dnia 13 marca 2015.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Wygląda na to, że wiesz czego chcesz. Powodzenia życzę :)

Podepnij sobie myfx do stopki to nie będziesz musiał ciągle wklejać i odpowiadać na pytania kolegów o dowody tak dobrych wyników.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

ForexMafiaKartel pisze:woow, to mnie przebiles, ja dopiero po 26 roku zaczalem potężnie wtapiać. Jaki wynik na demo przez te pol roku? Ogolnie zalecam za te kase zabrac dziewczyne na karaiby na 2 tygodnie. powaznie, będziesz żałował.

Doinwestowałem swojego brokera w dużym stopniu. Nie uważam jednak bym stracił te pieniądze. Dopóki walczysz masz szansę wygrać. Zwykle żałuje się rzeczy, których się nie zrobiło. I nie są to stare wyświechtane hasła, piszę z własnego doświadczenia i niczego nie żałuję.

ForexMafiaKartel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ForexMafiaKartel »

meylo pisze:
ForexMafiaKartel pisze:woow, to mnie przebiles, ja dopiero po 26 roku zaczalem potężnie wtapiać. Jaki wynik na demo przez te pol roku? Ogolnie zalecam za te kase zabrac dziewczyne na karaiby na 2 tygodnie. powaznie, będziesz żałował.

Doinwestowałem swojego brokera w dużym stopniu. Nie uważam jednak bym stracił te pieniądze. Dopóki walczysz masz szansę wygrać. Zwykle żałuje się rzeczy, których się nie zrobiło. I nie są to stare wyświechtane hasła, piszę z własnego doświadczenia i niczego nie żałuję.

Temat przerabainy milion razy, temat rzeka, kolejny, kolejny przegrany. Zadnego zarabiajacego dziennika od 5 lat, żadnego. Zadnego zarabiającego bloga od 5 lat, żadnego. Jedyni udokumentowani zarabiający na fx to ludzie pracujący dla brokerow, wydajacych ksiazki, analizy, sygnaly. koniec. Powaznie nie ciągnij tematu. Ja zaluje tych 5 lat wzrostów i upadkow, żałuje kurewsko ze ktos kiedys powiedzial mi o FX, ze wygralem te kilka konkursow, zdrowia, czasu, wzroku (czyli tez zdrowia) szkoooda. Ale niech kazdy sam sie przekona :) ty jak widac, za malo jeszcze wtopiles :)
Obrazek

W ciągu 5 lat straciłem na Forexie 30 tysięcy (xtb,admiral,armada,tms,alior,bossa), a Ty?

Skończyłem z forexem real dnia 13 marca 2015.

uni1306
Bywalec
Bywalec

@Asperger Dzięki, za odpowiedź. Mój cel jaki sobie wyznaczyłem nie wziął się z choinki. Na demo udawało mi się nie raz osiągać lepsze wynik, lecz zdaje sobie sprawę, że to demo i praktycznie nie ma to żadnego większego znaczenia (wyniki z demo są dla mnie jakimś odnośnikiem dzięki czemu mogłem wyznaczyć sobie cel). Myślę, że przy ryzyku 1% na jedną transakcję zarobienie 20% jest osiągalne. Wiem również, że jest to bardzo dużo w skali miesiąca i przy procencie składanym wychodzi bardzo pokaźna suma. Twoje słowa mnie zmotywowały i dały do myślenia dzięki.

@ForexMafiaKartel Wyniki wahały się mniej więcej właśnie w okolicy 20% miesięcznie. Co do straty pieniędzy to obchodzę się z nimi bardzo bezpiecznie i przy stracie z rzędu 20% pewnie zakończył bym swoje inwestowanie, wyciągnął wnioski wrócił na demo i dalej praktykował. Żeby stracić te 20% musiałbym mieć 10 dni stratnych pod rząd. Jeśli cały tydzień, dzień w dzień będę na minusie to już będę się zastanawiał czy jest sens inwestować dalej. Oczywiście mam nadzieję, że takiej sytuacji nie będzie :) Jeśli chodzi o mój kapitał to raczej jest mała możliwość, że wszystko stracę. Lota ustawiam w zależności od wielkości SL tak bym na jednej transakcji mógł stracić 1% depo.

@meylo Jak znajdę trochę czasu to to ogarnę, aczkolwiek na razie nie jest to konieczne bo takowych wyników i pytań jak na razie nie ma :)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Wiary nam trzeba i działania by ją wspierać.
Nemo casu bonus fit.

ODPOWIEDZ