Mój pierwszy milion

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Długo się przygotowywałem i myślę, że już nadeszła pora na założenie własnego dziennika. Podchodzę do sprawy bardzo poważnie dlatego zanim przejdę na real zaczynam dziennik od konta demo. Nie będę ukrywał że wiele tematów jakie można przeczytać na tym forum ukształtowało moje podejście do rynku Forex. szczególnie sobie cenię wątki:

-Price Action - Asmodeus8 Journal
-Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm
-Naked Trading (bez wskaźników) - czyli Price Action w akcji

Moje bieżące cele to:

- Dopracowanie strategi
- SK min. 30%
- RR min 3:1
- Zarządzanie kapitałem 2% depozytu
- Rozwój osobisty

Wady:

-brak cierpliwości
-emocje
-marzycielstwo

Zalety:
-pasja
-wytrwałość
-zdolność do nauki

Będę polował na TF D1, H4 może H1. Formacje które mnie interesują to przede wszystkim pinbar i engulfing oraz rozważam kilka patternów takich jak RGR, półki cenowe czy podwójne uderzenie. Mam nadzieję, że mój arsenał w miarę praktyki będzie się pomnażał, aczkolwiek statystycznie nie ma tego za wiele.

Ze względu na prostotę obsługi, wyrazistość i dokładność będę stosował platformę FXpro cTrader. Początkowy depozyt konta demo - 1000 euro, transakcje 20K (20 małych kontraktów MT4), lewar 1:500. Cel - budowa kapitału 10 000 euro, transakcje 200K (20 dużych kontraktów MT4).

Strategia:
Czysty wykres, Linie S/R, czasami LT, fibo, średnie kroczące. SL według logiki - poniżej/powyżej wicka, silnego S/R, konfluencji, fibo, czasami według ATR (TF-D1). TP według przestrzeni, jednak nie mniej jak 3:1. MM według standardów. BE, TP1, TP2 itd.

Skuteczność:
Zanim przejdę na real chcę zbudować statystyki oraz na ich podstawie wypracować skuteczność co najmniej 30% mierzoną co 10, 100, 10000 trejdów.

Zysk do ryzyka:
Selekcja trejdów, ale nie mniej niż 3:1 i co najważniejsze w parze z SK min. 30%.

Zarządzanie kapitałem:
Zarządzanie kapitałem (nie mylić z SL-em) wynosi zawsze 2% kapitału zaokrąglanego w dół. Jednym słowem w miarę wzrostu depozytu będzie wzrastała liczba kontraktów i odwrotnie.

Praca nad sobą:
Zamiast marzycielstwa, nadmiernego myślenia i emocji - medytacja, a także nauka działania schematycznego, ujmowanie tradingu w ramy matematyczne, statystyki.

Myślę że już wszystko opisałem. Postaram się zamieszczać co najmniej kilka zrzutów z zawarcia transakcji + analiza. Nie wiem jak długo to potrwa ale jestem otwarty na wszystkie uwagi i wszelką pomoc z waszej strony.

Teraz pozostało tylko czekać na setupy :D

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lip 2013, 14:42 przez silveRbull, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Re: Mój pierwszy milion

Witam

Coś na dobry początek. Setup na parze GBPUSD H4.

Następujące powody przemawiające za otworzeniem transakcji:

-Linia S/R
-Pin Bar
-Świeca potwierdzająca Pin Bar
-Przestrzeń dla ceny
- Niski SL

Przeszkody:
- Do zamknięcia świecy potwierdzającej Pin Bar pozostało 1h

Wnioski:
Do zawarcia transakcji należy odczekać co najmniej 1 h

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MasterLukas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MasterLukas »

Powodzenia. Z takim podejściem powinieneś długo utrzymać się na rynku.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Witam

Dzięki za dobre życzenia. Powyższy setup na chwilę odrzucam, ponieważ po wyrysowaniu świecy nie spełnia warunków 3:1, chyba że nastąpi pull back i skorzystam z promocji ceny. Oczywiście nadal istnieje możliwość rozegrania tej pary walutowej na innych TF. Np. na D1 nastąpiło wybicie z konfluencji S/R, fibo 50% i średnia jako podłoga. Według mojego zrozumienia rynku cena teraz dąży do fibo 68% i to jest kolejny poziom który będę obserwował. Aczkolwiek mógłbym zejść na H1 i tam spróbować jeszcze raz ale zamiast sarenki wolę upolować dzika....

Ps. Nie ma bolca, każdy setup można rozegrać ale trzeba ciągle obserwować wykres i iść za ceną....

Pozdrawaim

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Witam

Kolejny setup na parze USD/CAD H4.

Powody za otwarciem transakcji:
-Pinbar
-Linia S/R
-Przestrzeń dla ceny
-Niski SL
-Spełniony warunek 3:1
-fibo 61,80% na D1

Przeszkody
- w połowie drogi wewnętrzny S/R
- konsolidacja na H4
- średnia krocząca zniżkująca na H4

Wnioski:
Największą pszeszkodą jest tutaj średnia zniżkująca, ale kontekst z D1 pozwala twierdzić że jest ona efektem korekty. Transakcja 20K otwarta na Buy ze stopem 20 pips i TP 74 pips

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

No i na dobry początek transakcja zakończona wybiciem Stop Lossa.

Błędy:
- Generalnie złe odczytanie kontekstowego TF (D1)
- Zlekceważenie średniej kroczącej
- zagranie przeciwko trendowi

Podjęte akcje:
-Wnioski
-obserwacja ceny
-Polowanie

Pozdrawiam

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

tam masz wolumen,chyba on nic Ci nie pokazuje, Ja bym grał z Trendem- zrobiło się tanio żeby jeszcze nie mogło być taniej

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Bardzo ładne screeny. Też mnie wycięło na USD CAD, tak wypadło na danych. Technicznie był wg mnie UP.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Witam
Stforex pisze:Bardzo ładne screeny. Też mnie wycięło na USD CAD, tak wypadło na danych. Technicznie był wg mnie UP.
Dzięki za pochwałę. Ten pin trochę namieszał. Zapowiadało się na wybicie pod sufit konsoli. Tak czy siak cena zatrzymała się przy podłodze półki cenowej. Tutaj ciekawa uwaga marcina (dzięki). W obecnej sytułacji jest to dobre miejsce na rozegranie shorta. Jeżeli cena wybije się dołem to istnieje duże prawdopodobieństwo powstania nowego impulsu. Pożyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Witam

Dzisiaj przymierzyłem się do pary EUR/JPY. Pozycja otwarta na Buy z niskim SL. Natomiast TP1 i TP2 wyznaczony według W1 - do zgarnięcia jakieś 714 pipsów. Tutaj ciekawa sprawa, ponieważ cena nie ma żadnego istotnego oporu ani na H4, ani na D1, dopiero TF tygodniowy wyznacza najbliższą przeszkodę w okolicach poziomu 133,765 oraz kolejną w okolicach 138,243.

Powody:
- pinbar
-linia S/R
-średnia wzrostowa
-przestrzeń dla ceny
-warunek 3:1 spełniony
-wolumen wskazuje na korektę
-wicek odbija się od fibo 38%
-brak danych makro.

Przeszkody:
-brak monentum :D

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ