Długo się przygotowywałem i myślę, że już nadeszła pora na założenie własnego dziennika. Podchodzę do sprawy bardzo poważnie dlatego zanim przejdę na real zaczynam dziennik od konta demo. Nie będę ukrywał że wiele tematów jakie można przeczytać na tym forum ukształtowało moje podejście do rynku Forex. szczególnie sobie cenię wątki:
-Price Action - Asmodeus8 Journal
-Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm
-Naked Trading (bez wskaźników) - czyli Price Action w akcji
Moje bieżące cele to:
- Dopracowanie strategi
- SK min. 30%
- RR min 3:1
- Zarządzanie kapitałem 2% depozytu
- Rozwój osobisty
Wady:
-brak cierpliwości
-emocje
-marzycielstwo
Zalety:
-pasja
-wytrwałość
-zdolność do nauki
Będę polował na TF D1, H4 może H1. Formacje które mnie interesują to przede wszystkim pinbar i engulfing oraz rozważam kilka patternów takich jak RGR, półki cenowe czy podwójne uderzenie. Mam nadzieję, że mój arsenał w miarę praktyki będzie się pomnażał, aczkolwiek statystycznie nie ma tego za wiele.
Ze względu na prostotę obsługi, wyrazistość i dokładność będę stosował platformę FXpro cTrader. Początkowy depozyt konta demo - 1000 euro, transakcje 20K (20 małych kontraktów MT4), lewar 1:500. Cel - budowa kapitału 10 000 euro, transakcje 200K (20 dużych kontraktów MT4).
Strategia:
Czysty wykres, Linie S/R, czasami LT, fibo, średnie kroczące. SL według logiki - poniżej/powyżej wicka, silnego S/R, konfluencji, fibo, czasami według ATR (TF-D1). TP według przestrzeni, jednak nie mniej jak 3:1. MM według standardów. BE, TP1, TP2 itd.
Skuteczność:
Zanim przejdę na real chcę zbudować statystyki oraz na ich podstawie wypracować skuteczność co najmniej 30% mierzoną co 10, 100, 10000 trejdów.
Zysk do ryzyka:
Selekcja trejdów, ale nie mniej niż 3:1 i co najważniejsze w parze z SK min. 30%.
Zarządzanie kapitałem:
Zarządzanie kapitałem (nie mylić z SL-em) wynosi zawsze 2% kapitału zaokrąglanego w dół. Jednym słowem w miarę wzrostu depozytu będzie wzrastała liczba kontraktów i odwrotnie.
Praca nad sobą:
Zamiast marzycielstwa, nadmiernego myślenia i emocji - medytacja, a także nauka działania schematycznego, ujmowanie tradingu w ramy matematyczne, statystyki.
Myślę że już wszystko opisałem. Postaram się zamieszczać co najmniej kilka zrzutów z zawarcia transakcji + analiza. Nie wiem jak długo to potrwa ale jestem otwarty na wszystkie uwagi i wszelką pomoc z waszej strony.
Teraz pozostało tylko czekać na setupy

Pozdrawiam