Dziennik młodego inwestora

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Freak
Uczestnik
Uczestnik

Dziennik młodego inwestora

Nieprzeczytany post autor: Freak »

Witam!

Nazywam się Fabian i mam 17 lat.Forexem interesuję się od ok. 6 miesięcy.Długo zastanawiałem się jak można by zacząć zarabiać i w jakim kierunku obrać perspektywy na przyszłość.Jak wiadomo w tym wieku nie łatwo zarobić pieniądze, a ja chciałem stać się niezależny jak najszybciej to możliwe i zająć się czymś co może mi to umożliwić.Jeszcze parę miesięcy temu przy pomocy kalkulatora wyliczałem sobie ile będę mógł dokładnie zarobić na Forexie, ale po głębszej refleksji doszedłem do wniosku, że obrałem zły kierunek.Teraz jestem w stanie szczerze przyznać, że zdaję sobie sprawę z trudności i ryzyka inwestowania na giełdzie, ale nie zniechęcam się i brnę w to dalej.Wiem, że początkowo zyski będą małe, może zerowe, a i nawet będę stratny.Generalnie dążę do tego, by Forex stał się dla mnie źródłem przyzwoitego dochodu (może i jedynego dochodu?).Chociaż nie będzie to łatwa droga to jestem w stanie poświęcić dużo czasu i nerwów, by osiągnąć cel, który sobie obrałem, jestem pewien, że mi się uda.Dopiero tydzień temu założyłem konto REAL.Wiedząc o tym, że by w przyszłości zarobić na Forexie będę musiał posiadać trochę większy kapitał powoli zająłem się już czymś innym co zaowocuje za jakiś czas stałym zarobkiem (początkowo niewielkim, ale patrząc z perspektywy paru mieś. zadowalającym).

Konto/strategia:

Konto: Real
Depozyt: 500zł
Dźwignia: 1:200
Ryzyko na 1 transakcji: 1-2%
Pary walutowe: EUR/USD, GBP/USD

Dopiero jakiś czas temu odkryłem wady w korzystaniu z opracowanych, gotowych systemów i strategi na tym poziomie.Teraz operuję na czystym wykresie, obserwując PA.Używam jedynie RSI(głównie do wyszukania dywergencji).Do tego poziomy S/R i niekiedy Fibonacciego.Staram trzymać się podstaw.

Założyłem dziennik, bo uważam, że pomoże mi to bardziej konsekwentnie trzymać się planu, a w szczególności chciałbym prosić innych o pomoc i rady, bo mam jeszcze wiele pytań i jeszcze więcej wątpliwości! Jeżeli ktokolwiek ma jakieś cenne rady, bądź sugestie to naprawdę będę wdzięczny! Krytyka też mile widziana!

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Dziennik młodego inwestora

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Kwota jak najbardziej wystarczająca - przy 500zł ryzyku 1-2% można już stosować normalne zasady zarządzania pozycją.

Moja rada to wywal także RSI - ja nigdy z tego nie korzystałem - ale co kto lubi - wg mnie wszelkie wskaźniki tylko powodują opóźnienie Twojej reakcji na zachowanie ceny.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Freak
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Freak »

Gram intraday, operując na interwale H4 i H1, ale w oparciu o wykresy Daily i Weekly,

Załączam wykres EUR/USD.Czy nastąpi przełamanie poziomu 1.2839? Czy będzie wybicie w górę? Na razie wszystko wskazuję na wzrost - 3 raz cena zbliżyła się do wsparcia na 1.2839 i lini trendu, a RSI wskazuję budującą się dywergencję na H4.Zobaczę jak to będzię wyglądać w poniedziałek, generalnie nie widzę na razie jakiś znaczących sygnałów do ostrych wzrostów lub spadków.

Na co zwrócić uwagę w nadchodzącym tygodniu? Nadal na Hiszpanię? Raczej nie usłyszymy w najbliższym czasie żadnych pozytywnych informacji z tego kraju?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Nie zadawj pytan hipotetycznych tylko buduj teorie bo to zle dla nas i Ciebie.
Brak zlych wiesci to dobre wiesci.A trend byl....?

ctr+y - okresy od bialego mozesz kiedys oslepnac zaczynajac w tym wieku ;p
jak target? Looknij na cfd akcyjne i tam zagrywaj wg at
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michosz »

ahhhe. Widzę , że w moim wieku jesteś.
Powodzenia ! Wierzę w Ciebie. Trzymam kciuki.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ