Czesław Inwestuje
- czesiontko
- Stały bywalec
Czesław Inwestuje
Zakładam dziennik w nadziei, że pozwoli mi podnieść poziom dyscypliny i pomoże w ustaleniu jasnego i prostego planu działania.
pzdr dla wszystkich.
pzdr dla wszystkich.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wykres na pewno będzie zmierzał w .... w prawo
- czesiontko
- Stały bywalec
troche o strategii
Inwestuje na foreksie od około pół roku. Rzuciłem się prawie od razu na konto live. Początki to MACD i granie właściwie na czuja. Teraz staram się grać na S/R. Na koncie live strata paru złotych, ale jako, że myślę, że moim największym problemem jest psycha - brak pewności siebie i setup ustalony wcześniej w momencie kiedy się pojawia ...to go nie gram bo się boję
. W związku z powyższym postanowiłem popykać trochę na demo i nabrać w ten sposób trochę zaufania do swojego umysłu;). To tak w skrócie.

- czesiontko
- Stały bywalec
edek
Cena w pobliżu LT z h4. Póki co trzymam shorta z 1,3075, zamknąłem połowę na +44pips i przesunąłem S/L na + 3-4 pips. Czekam teraz na zachowanie się ceny przy wspomnianej linii. Jeśli nie pojawi się sygnał odwrócenia trendu (polegam tutaj pinbarach, objęciach itp) to cena moim zdaniem może dotrzeć do okolic 1,293, względnie do zielonej linii trendu z D1 co traktowałbym też jako miejsce do szukania longów....
no to powróżyłem
no to powróżyłem

- czesiontko
- Stały bywalec
cd
Drugą część edka zamknąłem na przestawionym S/L na poziomie 1,30240 - więc + 53 pips.
Jak napisałem i załączyłem poprzednio cena w pobliżu LT z H4 - na niższym interwale przebiło i wróciło. Obecnie znowu się tam "kotłuje". Na h1 z kolei rysuje się RGR, więc jeśli by cena od LT z h4 odbiła to poszukam elki w okolicach 1,30600, co w zgodzie z trendem z D1.
Jak napisałem i załączyłem poprzednio cena w pobliżu LT z H4 - na niższym interwale przebiło i wróciło. Obecnie znowu się tam "kotłuje". Na h1 z kolei rysuje się RGR, więc jeśli by cena od LT z h4 odbiła to poszukam elki w okolicach 1,30600, co w zgodzie z trendem z D1.
- czesiontko
- Stały bywalec
kabel
na kablu zagrałem pod podwójny szczyt na h4. Niestety wyszło mi niezbyt duże RR, ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.Póki co + ok. 40 pipsów.
Co do edka w nocy przebiło moją linie trendu wzrostowego z h4, i już nie zawróciło tak jak wczoraj koło godziny 16. Na h1 nie stworzyła się wspomniana RGR. Okolice 1,286 - Lt z d1, stąd może w tych rejonach będzie jakaś okazja do powrotu do longów, choć wspomniałem też o poziomie 1,293.
pzdr
Co do edka w nocy przebiło moją linie trendu wzrostowego z h4, i już nie zawróciło tak jak wczoraj koło godziny 16. Na h1 nie stworzyła się wspomniana RGR. Okolice 1,286 - Lt z d1, stąd może w tych rejonach będzie jakaś okazja do powrotu do longów, choć wspomniałem też o poziomie 1,293.
pzdr
- czesiontko
- Stały bywalec
Kilka słów o planie gry, może jak napiszę i zobaczę to zacznę go stosować z większą konsekwencją
.
po pierwsze wyznaczam najbliższe wsparcia/opory na wykresie D1, H4
po drugie, w przypadku gdy cena dociera do takowego poziomu,szukam na mniejszym interwale - h1, m15 sygnału odbicia, jeśli cena przebija poziom - szukam okazji do zajęcia pozycji zgodnie z kierunkiem wybicia, warto jednak poczekać na ponowny test S/R
po trzecie - koniecznie czekać na zamknięcie świecy - typowy błąd niecierpliwych - jest pinbar na h1, ale pozostało 15 minut do jej zamknięcia - nic to niecierpliwy czesław wali "szorta" pod nią ... a ona łapie zlecenie i w ciągu ostatnich 5 minut robi podjazd w górę i dupa zbita.
po czwarte - przed wejściem w pozycję mam wiedzieć gdzie będzie S/L, gdzie będzie T/P.
po piąte - S/L przestawiam na BE, kiedy cena jest na poziomie wiekszym niż zakładany wcześniej S/L
po szóste - bardziej ufać we własne osądy - nie słuchać kilkunastu "ekspertów", nie patrzeć na tysiące analiz, nie bać się strat,.

po pierwsze wyznaczam najbliższe wsparcia/opory na wykresie D1, H4
po drugie, w przypadku gdy cena dociera do takowego poziomu,szukam na mniejszym interwale - h1, m15 sygnału odbicia, jeśli cena przebija poziom - szukam okazji do zajęcia pozycji zgodnie z kierunkiem wybicia, warto jednak poczekać na ponowny test S/R
po trzecie - koniecznie czekać na zamknięcie świecy - typowy błąd niecierpliwych - jest pinbar na h1, ale pozostało 15 minut do jej zamknięcia - nic to niecierpliwy czesław wali "szorta" pod nią ... a ona łapie zlecenie i w ciągu ostatnich 5 minut robi podjazd w górę i dupa zbita.
po czwarte - przed wejściem w pozycję mam wiedzieć gdzie będzie S/L, gdzie będzie T/P.
po piąte - S/L przestawiam na BE, kiedy cena jest na poziomie wiekszym niż zakładany wcześniej S/L
po szóste - bardziej ufać we własne osądy - nie słuchać kilkunastu "ekspertów", nie patrzeć na tysiące analiz, nie bać się strat,.
- czesiontko
- Stały bywalec
na kablu strata 50 pipsów
wniosek z transakcji - za mały RR, nie przestawienie S/L na BE gdy zysk przekroczył zakładany S/L. Wszedłem na double top z h4 - po przebiciu niebieskiej zrobili znany i lubiany retest na h1 i ciach w dół - w tym miejscu RR można było , trzasnąć 3:1. Suma sumarum skończyło się stratą, ale jak mawiał Pan Michał "Nic to Baśka".
wniosek z transakcji - za mały RR, nie przestawienie S/L na BE gdy zysk przekroczył zakładany S/L. Wszedłem na double top z h4 - po przebiciu niebieskiej zrobili znany i lubiany retest na h1 i ciach w dół - w tym miejscu RR można było , trzasnąć 3:1. Suma sumarum skończyło się stratą, ale jak mawiał Pan Michał "Nic to Baśka".
- czesiontko
- Stały bywalec
Nie wiem czemu - to pewnie przez brak zaufania do swoich analiz (stąd też dziennik) - nie gram na odbicie od wyznaczonych poziomów - jasne, że po fakcie wszystko jest jasne, ale przykład poniżej na edziu - aż się prosiło o L - wsparcie z h1 i h4 i na jednym i drugim objęcie.
- czesiontko
- Stały bywalec
Re: Czesław Inwestuje
Kolejna transakcja na kablu.
pod świecą z h1 traktowaną jako objęcie bessy.
opór na poziomie 1,62690 od, którego cena się odbiła w okolicahc tego miesjca ustawiony S/L.
T/P 2:1.
pod świecą z h1 traktowaną jako objęcie bessy.
opór na poziomie 1,62690 od, którego cena się odbiła w okolicahc tego miesjca ustawiony S/L.
T/P 2:1.