Oto ja, i moja gra.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Diffek
Bywalec
Bywalec

Oto ja, i moja gra.

Nieprzeczytany post autor: Diffek »

Witam, zakładam ten temat ponieważ liczę na pomoc/zruganie/wyśmianie lub pochwalenie ;) Tak na wstępie napisze iż jestem studentem, z jakimś tam dochodem, który pozwala mi od czasu do czasu schować do kieszeni jakieś pieniądze, więc postanowiłem(po wcześniejszym graniu na demie) zainwestować 200zł w forex. Padło na admiral markets, po demie nie mam większych zastrzeżeń a że nie lubię zmian oraz czuję sie swojsko korzystając ich usług, to już tak został
Po przeczytaniu paru książek, mój mózg zmienił się w jedno wielkie puste coś, co patrząc na wykres, widzi setki możliwości i nie wie jak je wykorzystać. Dlatego postanowiłem na ten moment, że będę grał opierając się głownie na poziomach wsparcia i oporu, oraz liniach trendu. Założenia są takie:

1- Zdobycie 10-15 pipsów na transakcji, to dla mnie już coś i główny cel jest taki aby w momencie w którym przewiduje że taki zysk jest osiągalny, wchodzę w rynek.

2- Mając do dyspozycji 200zł, grając pozycje na 0.05 lota, przy dźwigni x200 wartość jednego pipsa wynosi 1.60. Myślę że jest to odpowiednia kwota, która nie będzie powodować palpitacji serca gdy nagle się obudzę mając SL na poziomie -20 pipsów.

3- Nie gram na euro/usd, uważam że tą parą miota troszkę za szybko, obrałem kierunek na USD/CAD

To tyle jeśli chodzi o wstęp, teraz przedstawię wam jak wygląda gra laika, może się okazać że moje pojęcie w tym co robię jest zerowe, wtedy proszę ładnie mnie o tym poinformować i ewentualnie naprowadzić :).

Ogólnie główny trend na tej parze, tzn długoterminowy wygląda na dołujący.

Postanowiłem że będę grał kilka pozycji w ciągu dnia, najlepiej aby otwierać je i zamykać w ciągu godziny, lub, zależnie od sytuacji będzie to trwało dłużej. Wiadomo, krótsze pozycje, mniejszy TP oraz SL.

Na początek na interwale H4, wyznaczyłem sobie trzy linie linie trendu(a propo. Czy robie to w pawidłowy sposób?) oraz dwie linie, oporu oraz wsparcia, które moim zdaniem są najbardziej istotne(odbicia od nich w przeszłości występowały więcej niż 2 razy). wygląda to tak:

Obrazek

Po czym przechodzę do interwału H1

I wyznaczam sobie kolejna linie trendu, oraz linie oporu, które tym razem są mniej istotne i w zasadzie służą do lepszego graficznego zobrazowania tego co się dzieję. Przy okazji dowiaduję sie że poziom jaki one przedstawiają, ostatnio miał miejsce w okolicy połowy kwietnia.

Obrazek

W tym momencie zaczynam zabawę. Szukam miejsca do wejścia w rynek, oraz staram się przewidzieć co się wydarzy. Przechodzi do interwału M5, Linia wsparcia na poziomie 0.9769 nie powinna zostać przebita(errata: widze ze na obrazkach obciąłem informacje apropo skali pionowej...Linia wsparcia na poziomie 0.9769 jest to linia wyznaczona najniżej), ale gdyby tak się stało, ustawiam Sell Stop na poziom 0.9763 z TP 0.9750 oraz SL 0.9773. Myślę że takie przebicie, o ile zaistnieje powinno chwilę potrwać. Wygląda to tak: Obrazek

Powracam do interwału h1 i czekam na ewentualne odbicie od poziomu 0.9769 aby dokonać zakupu z łapy.

Co jest głupie? co jest dobre? myślę dobrze czy też źle? a może zacząć wspomagać się jakimiś wskaźnikami ? :)

Tak to wygląda u początkującego który ma krótką sieke z mózgu po czytaniu waszego forum i książek ;) swoją drogą, miło gdyby było tutaj troszkę mniej kłótni :P(to tak a propo forum)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Dlaczego wykres liniowy i po jakich wartościach prowadzony (close, high)?

Diffek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Diffek »

Wykres liniowy z tego powodu że od samego początku nauki się nim posługiwałem i w tym momencie jest dla mnie "prostszy" "bardziej przejrzysty", chociaż skłaniam się ku świecy i to będzie kolejny etap mej nauki. Wykres prowadzony po wartościach Close

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Diffek pisze:Wykres prowadzony po wartościach Close
Zatem linie trendu są jeszcze mniej wiarygodne, w dodatku zależne od interwału ;)

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Wirus pisze:Zatem linie trendu są jeszcze mniej wiarygodne, w dodatku zależne od interwału
Wirus obawiam sie ze po high wykresu liniowego nie ma ... :P
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Tu masz temat o Liniach Trendu po cenach Close mojego autorstwa.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 83&start=0

Tu masz mój stary dziennik handlu oparty na liniach trendu i róznych koncepcjach.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 60&start=0

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

rabit pisze:Wirus obawiam sie ze po high wykresu liniowego nie ma ... :P
Rabit, nie obawiaj się, chłopaki dali radę ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Wirus pisze:Rabit, nie obawiaj się, chłopaki dali radę
Po pierwsze kolega uzywa MT4 .
Po drugie sprobuj przeanalizowac taki wykres , co z minimami ? Najpierw bedziesz wyznaczal szczyty , przelaczal na wykres "po low" i wyznaczal dolki ?
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

rabit pisze:Po pierwsze kolega uzywa MT4 .
Myślę, że żaden problem przerzucić się na inną platformę (innego brokera), gdy zaistnieje taka potrzeba.
Po drugie sprobuj przeanalizowac taki wykres , co z minimami ? Najpierw bedziesz wyznaczal szczyty , przelaczal na wykres "po low" i wyznaczal dolki ?
Dlatego uważam, że lepiej pracować na świecach; widzisz wszystko, co trzeba: OHLC. I to wyraźnie rozgraniczone, więc nie problem puścić na świeczkach linię po Open/Close. Od razu można porównać, jak by to wyglądało z High/Low.

Nie używam LT jako podstawy, ale wydaje mi się, że ważniejsze są górki niż zamknięcia. Kiedyś wyznaczałem S/R po Close, ale to się nie sprawdza za dobrze. Cadermo grał na LT na Close - nie wiem czy zarabiał, ale jeśli tak, to nie znaczy, że ten system jest lepszy niż HL, tylko to, że jemu bardziej odpowiadał ;)

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

Diffek pisze:Na początek na interwale H4
Diffek pisze:Po czym przechodzę do interwału H1
Diffek pisze:...do interwału M5
tzw. spojrzenie na szeroki rynek to mit, rynek porusza się impulsami, najważniejsze są dane z bieżącej sesji.
Diffek pisze:Zdobycie 10-15 pipsów na transakcji
jak chcesz tak grać, wrzuć sobie wykres M1, wywal liniowy po close (ustaw we właściwościach na kolor tła), wstaw sobie średnią H+L/2 okres 1...
Diffek pisze:a może zacząć wspomagać się jakimiś wskaźnikami ?
...i do tego dodaj średnią prostą np. 60 okresów,

kupuj drogo, sprzedawaj jeszcze drożej, proste :mrgreen:

ODPOWIEDZ