By żyło się lepiej.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

By żyło się lepiej.

Nieprzeczytany post autor: Dziadek »

Czołem!
Zaczynam swoją przygodę z Forexem, zawsze się interesowałem tym rynkiem jednak od pewnego czasu mój pociąg do niego jest coraz większy.
Na początek przeczytałem popularną książkę „Forex Dla Bystrzaków” trochę informacji zdobyłem i teraz zaczynam weryfikować ich przydatność na koncie demo.
Głównie będę posługiwał się AT a mianowicie liniami trendu oraz będę próbował wyznaczac linie S/R, uwage będę zwracał również na formacje świecowe i to w jakim stopniu się sprawdzają, oraz na pin bary póki, co nie opanowałem zbyt wiele narzedzi ale mam nadzieje ze w miare upływu czasu będzie lepiej :D.
Przy wejściu będę zwracał uwagę na trend oraz na sytuacje na interwałach, wyjściowo chce grac na H1 i H4 jeśli sytuacja będzie trudna do oceny [mojej;)] będę schodził na niższe interwały i patrzył na budowe świec i rozwój sytuacji.

Będę również próbował grać [to za duze słowo-uczyć] systemem/u Price Action http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917 zobaczymy co z tego wyjdzie.
Chciałbym mieć ok. 5 dobrych wejść dziennie.
Na początek też wrzucę 2 screny z wejść oraz stan depo.
Każdą transakcje będę starał się odpowiedzieć na pytanie
„Czy na realnym koncie tez byś wszedł?”
Gorąco licze na wskazówki, rady, odnośniki do dobrej literatury (albo jej tytuły), jeśli widzisz że coś źle robie napisz nawet w dobitnych słowach :D

Wszak sukces ma wielu ojców, a do tego niewątpliwie dążę ;)

Pozdrawiam

Krótki komentarz:
-9,53
W tym było juz na +3 ale człek zachłanny to czekał i tak się skończyło, a na dodatek nastepna swiecia która formowała się byłaby dla mnie gdybym poczekał, zyskowna :(
Wycofałem sie bo pewnie nie chciałem wiekszysch strat, ale moze warto czekac?

6,73
W tym zleceniu ustawiłem S/R i chciałem to sprawdzić czy się faktycznie odbije no i profit:)
Tylko czy S/R jest dobrze ustawiony? Czy moze jednak ten zysk to szczescie poczatkuajcego?

Czy wszedł bym na realu? Trudno powiedzieć najpierw musze poznać lepiej tą metodę.

Do reszty transakcji niestety nie pamietam przemyśleń z nimi związanych :wink:

Pozdrawiam Dawid

P.S tam gdzie nie ma S/L to znaczy ze byłem pewny ze będę przy kompie czyli patrzyłem na cyferki :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

"By żyło się lepiej" - hhmm skads juz znam ten tekst... :)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

"By żyło się lepiej" - hhmm skads juz znam ten tekst..
ciekawe czy to tylko zbieg okoliczności :D Powodzenia życzę i witam wśród początkujących. FX dla bystrzaków taka o kniga drugi raz bym jej nie kupił ale też mam :)
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

W 100% zbieg okoliczności :D

Wczoraj wieczorem utworzone zlecenie buy GPB/USD

Cena:1.5645
TP:1.5655
SL:1.5630

Zaliczony SL czyli strata 15 pipsow (jesli zle to licze niech ktos mnie poprawi :wink: :)
Co mnie podkusiło?
Dwie swiece podobne do doji nastepuajce po sobie :wink:

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Według mnie masz kijowy r:r SL większy od TP, no tak ale doji oznacza równowagę sił z racj że na 5650 masz SR to raczej było 1:0 dla niedźwiedzi tak że L się nie powinno zapuszczać co innego z S :) wrzucaj screeny bo cena na tym poziomie była kilka razy i nie wiadomo na jaki tf patrzysz :)
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

Szczerze srednio wierzyłem ze mi sie uda-nastepnym razem w podobna sytuacje nie wejde albo lepiej ja przemysle :D

Dzisiaj bedzie zagranie nieprzemyslane ze az głowa boli (szkoda ze po wejsciu w pozycje)
Bedzie screen, poki co pozycja jeszcze "zyje".

Darkey dzieki za komentarz poczytma troche wiecej o RR i ustawianiu TP/SL :)

Pozdrawiam Dawid

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

Głupie zagranie

Przy tym zagraniu popełniłem tyle błędów że hoho.

1.Pod czas tworzenia tej swiecy (zaznaczone białym kółkiem), CHCIAŁEM wejść.
Nagle gdy zauwazyłem nagłe spadki wiec szybko wszedłem sell 0,1 lota (zwykle 0,01).

Pierwszy bład, nie do konca przemyslane wejscie

2.Na samym poczatku nie zauwarzyłem tego ze można utworzyc nowa linie S/R
(Pkt 1 i 2 na screnie), drugi kardynalny błąd który naprawiłem po fakcie.
Ale cholera takie rzeczy na poczatku powinno sie robic

3.Później już tylko liczyłem straty, ale uznajac ze ta nowa linia utworzona w oaprciu o pkt 1 i 2 na screnie
moze byc S/R liczyłem ze nastapi odbicie od tego a nie przebicie i uda mi sie zminimalizować straty (dochodziły juz do 70 zł).

4.Koniec konców udało mi sie zminimalizować straty z prawie 70 pln do zaledwie 10 pln.

Podsumowujac musze pamietac o tym zeby szeroko patrzyć na wykres, nie ograniczac sie do kilku ostatnich swiec.
Pytanie czy tak samo bym sie zachował na koncie real? Na pewno bym nie pozwolił do dojscia do straty 70pln! pewnie zamknął bym pozycje na wysoksoci 20 pln nie bawiac sie w zadne gdybania czy linia z pkt 1 i 2 jest S/R.

No kolejne ciekawe doświadczenie, nastepnym razem nie popełnie (mam nadzieje) tych samych błedów ;)

Licze na komenatrze i wytykanie błedów :wink:

Pozdrawiam Dawid
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Dziadek pisze:Pytanie czy tak samo bym sie zachował na koncie real? Na pewno bym nie pozwolił do dojscia do straty 70pln! pewnie zamknął bym pozycje na wysoksoci 20 pln nie bawiac sie w zadne gdybania czy linia z pkt 1 i 2 jest S/R.
Hehe żebyś się nie zdziwił, w każdym bądź razie ucięcie straty na maksymalnej staracie udało mi się zrobić :D na realu, tutaj dochodzi coś takiego jak nadzieja że odbije a jak nie odbija to puszczają nerwy i się zamyka a wtedy odbija :) pewnie co niektórzy to znają :D ja tak miałem z raz czy dwa.

Zwiększanie stawki też jest bez sensu i też tak robiłem. Trzeba się uczyć i testować co się tylko da :)

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

No ja mam nadzieje ze mnie ominie albo odwleke to w czasie, gdy utne wejscie na maksymalnej stracie :D

Zwiekszenie stawki jest takie złe?
Wiem ze poki sie nie umie grac, mozna szybko stracic duuzo :wink:
Czy moze jest to zbyt ciezkie dla psychy?

Ale przyznam chcialem zoabczyc te cyferki i poczuc "moc" Forexu :lol:

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Ja to widzę tak straty są nieuniknione :D i sporo one uczą ale taki myk że prędzej czy później będziesz wdzięczny za te straty po pierwsze dlatego że jesteś na demo to tracisz wirtualnie a po drugie będziesz wiedział czego możesz się spodziewać :)

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 155#482155

hehe taki mój przykład jak się powinno nie grać ale z - 75 wskoczyłem na + a później 0 :D jeszcze tyle pips mi nie wpadło nigdy hehe.

FX jest czadowy :) takiej mieszanki nastrojów to nigdzie nie dostaniesz.

ODPOWIEDZ