Moje początki by Mateusz

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Mateusz
Stały bywalec
Stały bywalec

Moje początki by Mateusz

Nieprzeczytany post autor: Mateusz »

Witam. Jakiś czas temu zainteresowałem się rynkiem forex, troszkę poczytałem , założyłem konto Demo no i "inwestuję". Po poradach jakie mi dano zacząłem zgłębiać tematykę PA.

Moje zasady to:
1.S/L i T/P 1:3
2.Wychodzić jak najmniej z "ręki"
3.Używać formacji świecowych oraz miejsc na wejście o których mówił asmodeus
4.Rysować linie wsparcia i oporu oraz trendu.
5.Być na PLUS:)

Wiem ,że może to śmieszne zasady ale od tego chciałbym zacząć, najprostsze jest najlepsze jak to mówią. Nie wiem tylko na jakich TF się opierać. Gdy ustawię np kupno EUR/USD i na H1 wygląda że będzie wzrastać a przełączę na M15 i widzę PiN Bar spadkowy gdzie cena leci w dół 10 pipsów. Wtedy nie wiem co robić bo na H1 wygląda że cena pójdzie w górę dalej a na M15 leci w dół. Co w takiej sytuacji zrobić? Cierpliwie czekać i oglądać H1 czy zamykać?

Wklejam tu linię wsparcia gdzie myślę że przerodzi się w linię oporu na jutro. Nie wiem czy dobrze ją narysowałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

ostatnia zasada najlepsza :lol:
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Mateusz pisze:Co w takiej sytuacji zrobić? Cierpliwie czekać i oglądać H1 czy zamykać?
im wyższy interwał, tym jest ważniejszy, jeżeli grasz na h1 i będziesz zamykał po każdej niepomyślnej świeczce na m15 nie osiągniesz zysków

co do tej linii, dobrze ją narysowałeś(tylko, że to opór a nie wsparcie :) ), ale dlaczego sądzisz, że jutro przerodzi się we opór ?

powodzenia
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
Mateusz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mateusz »

Dzięki za radę , będę omijał małe TF , opre się tylko na H1 i w górę. Moim zdaniem dobrze by było ustawić tam TP w dzisiejszym zleceniu BUY. Jak widać jest tu też moje zlecenie kupna, może je ktoś ocenić czy dobre S/L i T/P ?

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

wydaje mi się, że tp powinieneś mieć troszkę niżej, np 3078, jakby cena miała się odbić od luki
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

daniel1704
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel1704 »

Mateusz pisze:Dzięki za radę , będę omijał małe TF , opre się tylko na H1 i w górę. Moim zdaniem dobrze by było ustawić tam TP w dzisiejszym zleceniu BUY. Jak widać jest tu też moje zlecenie kupna, może je ktoś ocenić czy dobre S/L i T/P ?
Każdy interwał czasowy zgodnie z teoria fabiacciego,elliota tworzy logiczny ciąg.
Małe interwały czasowe dają sygnały niższe w hierarchii w porównaniu do interwałów większych przez które są w naturalny sposób determinowane. Oznacza to ,że sygnały h5,h15 nie tworzą sprzecznych sygnałów w porównaniu do H1 bo w ostatecznym rozrachunku wyższe interwały niejako redukują szum i nadają w dłuższej perspektywie sens interwałom h5,h15.

Zmierzam do tego ,że użyte przedziały czasowe muszą być dopasowane do strategii tradera , który musi umieć połączyć sygnały z różnych ram czasowych i być gotowy na zmienność rynku konsekwentnie dążąc do ustalonego celu.
pozdrawiam!
Nie sztuką jest zyskać +300 pip-s w ciągu dnia
Sztuką jest utrzymać +300 pip-s w ciągu roku..

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Formacje świecowe działają najbardziej wiarygodnie na wyższych interwałach, pamiętaj o tym.
Sky is the limit

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Grając na dłuższym interwale czasowym można oczekiwać większych zysków, na które jednak czeka się dłużej, no i oczywiście SL musi być odpowiednio duży. Krótsze interwały, to bardziej do skalpu - szybka transakcja, mały SL, mały zysk, ale też mała strata, jakby co ;-)

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

mryko pisze:
Formacje świecowe działają najbardziej wiarygodnie na wyższych interwałach, pamiętaj o tym.

Formacje świecowe ? To coś takiego istnieje ? Większość testów mówi, że ich skuteczność oscyluje w granicach 50%. Nie widzę sensu zaprzatać sobie nimi głowy,
fx-forum

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

mryko pisze:Formacje świecowe działają najbardziej wiarygodnie na wyższych interwałach, pamiętaj o tym.
Moim skromnym zdaniem co najmniej H4 .
BTW troche drogo kupiles :wink:
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

ODPOWIEDZ