Moje początki by Mateusz
Moje początki by Mateusz
Witam. Jakiś czas temu zainteresowałem się rynkiem forex, troszkę poczytałem , założyłem konto Demo no i "inwestuję". Po poradach jakie mi dano zacząłem zgłębiać tematykę PA.
Moje zasady to:
1.S/L i T/P 1:3
2.Wychodzić jak najmniej z "ręki"
3.Używać formacji świecowych oraz miejsc na wejście o których mówił asmodeus
4.Rysować linie wsparcia i oporu oraz trendu.
5.Być na PLUS:)
Wiem ,że może to śmieszne zasady ale od tego chciałbym zacząć, najprostsze jest najlepsze jak to mówią. Nie wiem tylko na jakich TF się opierać. Gdy ustawię np kupno EUR/USD i na H1 wygląda że będzie wzrastać a przełączę na M15 i widzę PiN Bar spadkowy gdzie cena leci w dół 10 pipsów. Wtedy nie wiem co robić bo na H1 wygląda że cena pójdzie w górę dalej a na M15 leci w dół. Co w takiej sytuacji zrobić? Cierpliwie czekać i oglądać H1 czy zamykać?
Wklejam tu linię wsparcia gdzie myślę że przerodzi się w linię oporu na jutro. Nie wiem czy dobrze ją narysowałem.
Moje zasady to:
1.S/L i T/P 1:3
2.Wychodzić jak najmniej z "ręki"
3.Używać formacji świecowych oraz miejsc na wejście o których mówił asmodeus
4.Rysować linie wsparcia i oporu oraz trendu.
5.Być na PLUS:)
Wiem ,że może to śmieszne zasady ale od tego chciałbym zacząć, najprostsze jest najlepsze jak to mówią. Nie wiem tylko na jakich TF się opierać. Gdy ustawię np kupno EUR/USD i na H1 wygląda że będzie wzrastać a przełączę na M15 i widzę PiN Bar spadkowy gdzie cena leci w dół 10 pipsów. Wtedy nie wiem co robić bo na H1 wygląda że cena pójdzie w górę dalej a na M15 leci w dół. Co w takiej sytuacji zrobić? Cierpliwie czekać i oglądać H1 czy zamykać?
Wklejam tu linię wsparcia gdzie myślę że przerodzi się w linię oporu na jutro. Nie wiem czy dobrze ją narysowałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Gaduła
im wyższy interwał, tym jest ważniejszy, jeżeli grasz na h1 i będziesz zamykał po każdej niepomyślnej świeczce na m15 nie osiągniesz zyskówMateusz pisze:Co w takiej sytuacji zrobić? Cierpliwie czekać i oglądać H1 czy zamykać?
co do tej linii, dobrze ją narysowałeś(tylko, że to opór a nie wsparcie

powodzenia
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.
-
- Gaduła
-
- Stały bywalec
Każdy interwał czasowy zgodnie z teoria fabiacciego,elliota tworzy logiczny ciąg.Mateusz pisze:Dzięki za radę , będę omijał małe TF , opre się tylko na H1 i w górę. Moim zdaniem dobrze by było ustawić tam TP w dzisiejszym zleceniu BUY. Jak widać jest tu też moje zlecenie kupna, może je ktoś ocenić czy dobre S/L i T/P ?
Małe interwały czasowe dają sygnały niższe w hierarchii w porównaniu do interwałów większych przez które są w naturalny sposób determinowane. Oznacza to ,że sygnały h5,h15 nie tworzą sprzecznych sygnałów w porównaniu do H1 bo w ostatecznym rozrachunku wyższe interwały niejako redukują szum i nadają w dłuższej perspektywie sens interwałom h5,h15.
Zmierzam do tego ,że użyte przedziały czasowe muszą być dopasowane do strategii tradera , który musi umieć połączyć sygnały z różnych ram czasowych i być gotowy na zmienność rynku konsekwentnie dążąc do ustalonego celu.
pozdrawiam!
Nie sztuką jest zyskać +300 pip-s w ciągu dnia
Sztuką jest utrzymać +300 pip-s w ciągu roku..
Sztuką jest utrzymać +300 pip-s w ciągu roku..
Grając na dłuższym interwale czasowym można oczekiwać większych zysków, na które jednak czeka się dłużej, no i oczywiście SL musi być odpowiednio duży. Krótsze interwały, to bardziej do skalpu - szybka transakcja, mały SL, mały zysk, ale też mała strata, jakby co ;-)
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
mryko pisze:Formacje świecowe działają najbardziej wiarygodnie na wyższych interwałach, pamiętaj o tym.3.Używać formacji świecowych oraz miejsc na wejście o których mówił asmodeus
Formacje świecowe ? To coś takiego istnieje ? Większość testów mówi, że ich skuteczność oscyluje w granicach 50%. Nie widzę sensu zaprzatać sobie nimi głowy,
fx-forum