Andrew's Pitchfork.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Andrew's Pitchfork.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

A co mi tam, też podzielę się swoim stylem handlowania.
Być może upublicznianie wyników zmotywuje mnie do bardziej ścisłego przestrzegania swoich zasad - bo dzięki temu mógłbym mieć już sporo więcej "pipsów" :).

Handluję przy pomocy bardzo prostej metody zwanej widłami Andrews'a. Jest to koleś który się dorobił na tej metodzie około 250 mln dolarów (dziś równowartość 1 mld USD) jeszcze zanim komputerki były tak łatwo dostępne.
Metoda ta jest dziś dość popularna. Z poźniejszym czasem została ulepszona przez studenta Andrew'sa , nijakiego gościa o nazwisku Hapogian.

Polega ona na określeniu trendu i zlokalizowaniu 3 punktów zwrotnych. Dobrze jest gdy punkt zwrotny wejściowy jest oparty o lokalny support lub resistance.
Główna założenie mówi że cena osiągnie medianę i zawróci. I tak się będzie działo w 80% przypadków ! (I z doświadczenia powiem że tak jest).

Zasady handlu :

SL : 15 pkt -> max 25 gdy mam powody ku temu. Ryzyko kapitału 4-6%.max

Wejście: Tylko przy dolnej bandzie (w przypadku trendu wzrostowego) i górnej bandzie ( w przypadku trendu spadkowego). Chodzi o maksymalną minimalizację ryzyka.

Potwierdzenie: Dywergencja RSI Byka lub Miśka, formacja młota lub gwiazdy, czasami przebicie 55MA.
Zmiana trendu -> Sliding parallel + Zasada Hapogiana.

Bawię się i uczę od około 2-3 miesięcy. Od ostatniego tygodnia wziąłem się na poważnie i prowadziłem swój własny dziennik gdzie wypisuję popełnione błędy. Tuta będą głównie wyniki w pipsach.

Gram głównie od 7:30 - 16:00. Jeżeli mnie skusi późniejsza gra, to dopisuję to na rachunek dnia kolejnego.
Plan na początek -> 220 pips tygodniowo.

Tydzień 1:

23.1.2012 - +5 pips

24.12012 - + 104 pips

25.1.2012 - - 13 pips (Tutaj był trade na +107 pipsów, ale też duże straty spowodowane nie przestrzeganiem SL - najgłupszy błąd -> nadzieja że zawróci)

26.1.2012 - +11 pips [/i]

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Mpapiez pisze:Handluję przy pomocy bardzo prostej metody zwanej widłami Andrews'a. Jest to koleś który się dorobił na tej metodzie około 250 mln dolarów (dziś równowartość 1 mld USD) jeszcze zanim komputerki były tak łatwo dostępne.
Metoda ta jest dziś dość popularna. Z poźniejszym czasem została ulepszona przez studenta Andrew'sa , nijakiego gościa o nazwisku Hapogian.

Polega ona na określeniu trendu i zlokalizowaniu 3 punktów zwrotnych. Dobrze jest gdy punkt zwrotny wejściowy jest oparty o lokalny support lub resistance.
Główna założenie mówi że cena osiągnie medianę i zawróci. I tak się będzie działo w 80% przypadków ! (I z doświadczenia powiem że tak jest
Możesz wrzucić kilka screenów z wyjaśnieniem?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dołączam się do prośby. Z opisu przypomina mi to bolingera.

Podoba mi się Twoje wejście i podejście, więc pewnie będę podczytywał :).

mabe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mabe »

Zapowiada się ciekawie :)
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

I ja też proszę o zrzuty ekranów ;-)

Sam używam Bollingera, ale to nie jest gość, któremu można bezgranicznie ufać. Przede wszystkim nie sprawdza się w silnym trendzie. Trzeba dobrze poznać jego zachowanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

powodzenia :)

a dla tych którzy mają ochotę dowiedzieć czegoś więcej o widelcu
odsyłam do fajnego materiału Jurka Kozaka

Kod: Zaznacz cały

http://forexchartist.pl/median-lines-na-forex-26112009/

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Też chętnie będę obserwował nakreślone widelce na wykresie ;)

Jak wyżej - kilka screenów z poprzednich transakcji będą mile widziane :)

Pzdr
Just do it !

Mpapiez

Na razie musicie się zadowolić czymś takim :). Jutro lub w sobotę wrzucę parę wyjaśnień.

Na wykresie widać 2 i 3 punkt zwrotny. Pierwszy jest zaczepiony wcześniej.

Rejon 1.3170 był dziś bardzo dużym oporem. Oczywiście byłem niemal pewien że go nic dziś nie przebije. Ale cóż i w tym przypadku weszły emocje i zamiast słuchać siebie, posłuchałem innych. Kolejny duży błąd. Stąd dość słaby wynik dziś.

Pamiętajcie jak pisałem że w 80 % przypadkach Cena nie przebije mediany i zawraca ?

Dziś przebiła tylko raz, wybijając się nad nią przy czym 4 razy zawróciła.

Mpapiez

Trade ze wczoraj za 107 pipsów ( Wyniki zbudowany przez piramidowanie).

Na tym wykresie możecie zobaczyć działanie hagopiana. Pomijając fakt pitchforka, trade ten miał też bardzo silne podłoże fundamentalne. Była informacja z forexlive.com że azjatycki Bank chce tego sprzedać w cholerę.

Również pięknie widać dywergencję miśka.

Mpapiez

TeXs pisze:powodzenia :)

a dla tych którzy mają ochotę dowiedzieć czegoś więcej o widelcu
odsyłam do fajnego materiału Jurka Kozaka

Kod: Zaznacz cały

http://forexchartist.pl/median-lines-na-forex-26112009/
http://www.sukcesnagieldzie.pl/ <- z tej ksiązki się o tym Panu dowiedziałem :).

Poczytałem jego dwie inne publikację i na samym końcu znalazłem materiały szkoleniowe w internecie po angielsku z notatkami samego P. Alana Andrew'a .

ODPOWIEDZ