Dziennik ma na celu opracowywanie mojego własnego systemu gry, który docelowo ma funkcjonować na znaczącym (dla mnie) kapitale.
System swój oparłem na wejściach w dzienny trend i próbie złapania w ten sposób trendu tygodniowego. Niegdyś czytałem strategię opartą na dziennych insidebar'ach. Założenia wejścia były dość podobne i chyba podświadomie stąd zrodził się w mojej głowie ten pomysł.
Założenie jest takie, że przebicie ekstremów z sesji Tokyo-Sydney oznacza ukształtowanie trendu na dany dzień.
Istotnym czynnikiem jest ruchliwość pary i dysproporcja między ruchem w sesji azjatyckiej, a sesji londyńsko-nowojorskiej - ona w praktyce wyznacza Risk to Reward Ratio.
Strategię będę testował na płynnych parach:
EUR/USD, AUD/USD, GBP/USD, EUR/JPY, USD/JPY oraz na indeksie SP500 (głównie z ciekawości).
To co jest na razie jako tako wykrystalizowane, to:
- ustawienie zleceń między 8:00-9:00 czasu polskiego, kiedy ruch Azjatów jest już ukształtowany,
- buy orders nad szczytem dnia (w naszym wypadku nocy)
- sell orders pod dołkiem dnia (w naszym wypadku nocy)
- stop loss'y przy zleceniach przeciwstawnych.
- między 13:00 a 14:00 sprawdzenie sytuacji (np. przestawienie pozycji na BE)
- wieczorem, 18:00-21:00 sprawdzenie sytuacji, zabezpieczenie profitów poprzez przestawienie SL.
- brak TP
- realizacja zysków poprzez cofkę ceny do przestawionego SL zabezpieczającego profit lub w piątek popołudniu/wieczorem.
S/R-S/D oraz fibo jako określenie miejsc ustawiania zleceń i przestawiania SL'ów.
Money management: docelowo chciałbym w jednej transakcji ryzykować 10%-20% kapitału. Generalnie zakładam zdolność do przyjęcia na klatę SL wielkości 50-70 pips (tyle mniej więcej chodzi Azja przez noc). Zatem 70 pips na pierwszej pozycji = 10% kapitału, SL na kolejnych pozycjach = kolejne 10% kapitału. Tak by to mogło wyglądać. Zatem pierwsze pozycja powinna być teoretycznie największą z ustawionych.
Zacząłem na koncie demo z kapitałem 1000 zł. Jest to kwota jaką przeznaczę na dalsze testy tej strategii na koncie rzeczywistym, jeśli demo wypadnie pomyślnie. Jeśli rokowania będą dobre, nic nie będzie stało na przeszkodzie wrzuceniu większego kapitału.
Dużym plusem systemu, jaki widzę, jest mała uznaniowość i mała podatność na emocje (bo zwyczajnie nie będę się na to patrzył i przeżywał)

W załączniku pierwszy trejd za +15% konta zakończony trafieniem w SL.
Zapraszam do komentowania i wyrażania swoich opinii. Byle kulturalnie

------------------------------------------------------------------------------------
PS. Później wrzucę MyFXbook.
PS. 2. Będę wdzięczny, jeśli ktoś poda mi cenę "high" z ECN z wczoraj z 19:00-19:30.
Wybiło mnie dosłownie "na styk" pinbarem ( nie pierwszy raz zresztą). Niedawno doszły mnie słuchy, że AM ma niedokładne notowania i "szczela pinbarami" w SL'e. Jeśli to prawda, to raczej ominę ich z moimi pieniążkami...