Long-term scalping

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Prawdopodobnie spotkaliście się ze stwierdzeniem, że rynek chodzi na 2 razy... Określa ono zachowanie ceny, wówczas gdy powraca ona do poprzednio testowanego poziomu. Jest to pewna prawidłowość, która daje się zaobserwować i tym samym można na tym zarobić. Tak samo jest z tendencją ceny do "chodzenia na 3 razy". Z moich obserwacji wynika, że rynek chodzi na 3 a nawet 4, 5 i więcej razy bardzo często, praktycznie cały czas.
Chciałbym Wam zaprezentować mój journal oraz "system", którym handlowałem kiedyś a kilka miesięcy temu do niego powróciłem. Wzbogaciłem go o kilka funkcji, gdyż uważam, że nie powinno się na forex skakać z kwiatka na kwiatek ale raczej uzupełniać dobre rozwiązania o nowe pomysły.
Już raz zakładałem journal ale tak zająłem się robieniem pipsów, że kompletnie go zarzuciłem

Po pierwsze, chciałbym podzielić się swoim własnym rozwiązaniem dotyczącym postrzegania tego co się dzieje na rynku forex. Nabrałem już tyle doświadczenia i pipsów, że uważam że mam dość i czas podzielić się z innymi. Przerobiwszy ogromną liczbę wskaźników, technik PA i innych, doszedłem do wniosku, że najprostsze rozwiązania są najlepsze i opracowałem własną technikę gry.
Po drugie, przeraża mnie brak merytoryczności na forach dotyczących forex, szczególnie w wątkach DT. Wiem, że jest on bardzo ciekawy i miło spędza się przy nim czas, ale tu są zaangażowane prawdziwe pieniądze i warto się skoncentrować.
Po trzecie, widzę, że na forach przewija się duża liczba nowych użytkowników. Moim zdaniem dobrze, że coraz szersza rzesza ludzi zaczyna się interesować forex, ale mam wrażenie, że bardzo duża część z tych osób szybko kończy swoją przygodę z rynkiem walutowym.
Obawy.
Na pewno nie jest to święty graal. Ale kto potrzebuje graala, żeby zarabiać?

Technika gry na pewno nie jest kompletna. Ja sobie nią radzę bardzo dobrze ale wiem, że to kwestia doświadczenia i opatrzenia z rynkiem. Nie chciałbym, aby ktoś uznał tą technikę za "jedną z wielu", gdyż dla mnie jest wyjątkowa.
Sposób tradingu opiera się na kilku filarach:
* price action (zmodyfikowane przeze mnie)
* analiza fundamentalna (dane makroekonomiczne, polityczne, psychologia rynku oraz psychologia zautomatyzowanego handlu)
* zasady (nieskomplikowane ale trzeba ich przestrzegać i "nie popuszczać"
Ile prostych można poprowadzić przez jeden punkt? Chyba każdy zna to matematyczne pytanie. Odpowiedź brzmi: NIESKOŃCZENIE WIELE. A ile prostych można poprowadzić przez dwa punkty? TYLKO JEDNĄ. I na tym mniej-więcej polega piękno tej techniki

Postaram się w każdy weekend zrobić "update" journala. Oznacza to oczywiście, że będę podawał wejścia po czasie ale od czasu do czasu postaram się podać jakieś wejście z wyprzedzeniem, o ile starczy mi na to czasu.
Ogólnie jestem bardzo zajętym człowiekiem. Swój czas dzielę na spotkania z ludźmi (hehe), aktywność fizyczną (rower, lekko siłownia, bieganie, teraz pływanie), naukę na egzamin na maklera gpw, naukę hiszpańskiego, pracę zawodową i w końcu forex.
Prosiłbym wszystkich jedynie o merytoryczne wpisy bez "O jakie fajnie, jakie głupie itd":) Tylko ja sobie pozwalam na takie rzeczy w moim journalu.
Życzę wszystkim dużo pipsów!