Kupiłem na górce :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Q600
Gaduła
Gaduła

Kupiłem na górce :)

Nieprzeczytany post autor: Q600 »

Z racji posiadania bardzo małego depozytu i małych umiejętności, postanowiłem zacząć grać na NZD/USD (oczywiscie wczesniej mialem juz czyszczenie konta :P).

Opracowalem strategie, ktora opisze jutro (przy okazji zlece sobie kilka zadan).

Jednak juz pierwsza transakcja po opracowaniu strategii została zrobiona nie wg strategii, na NZDUSD, 0,8261, o 07:26 rano :) I to jest ZLE...

Cel mam tylko jeden - zarobic ile sie da, ale przy scisle okreslonych zasadach.

OK - strategia.

Narzedzia:
- wykres Renko (tworzony za pomocą postawionego na wykresie M! EA RenloLiveChart_v3.2 - ustawienia kolejno: 10,0,2,true,true,false)
- SMC4ScalperCandles - ogolnie do ogladania siweczek - nie stasuje go do podejmowania decysji
- TrendMagic (CCI 55, ATR 5)
- RoundPriceNE_big_mod[5dig] (ustawienia: 96, 0.7, 7)
- SuperTrend nrp new
ZASADY gdy nie ma zlecenia
L:
1. Sprawdzac czy TrendMagic rosnie (TM[0]>TM[-1])
2. Sprawdzac czy supertrend rosnie (ta sama zasada)
3. TM i ST musza przeciac najblizsza linie RoundPrice od dolu (obydwie musza rosnac)

S:
1. Sprawdzac czy TrendMagic maleje (TM[0]<TM[-1])
2. Sprawdzac czy supertrend maleje (ta sama zasada)
3. TM i ST musza przeciac najblizsza linie RoundPrice od gory (obydwie musza malec)
ZASADY gdy jest zlecenie
1. SL=30p
2. Gdy zysk=30p - SL=BE+1
3. Pierwszy TP=60p
Gdy zlecenie zostaje zamkniete - czekac na kolejne przeciecie.

Zadania
Poniewaz mocne ruchy sa o roznej porze - trzeba napisac EA ktore bedzie zarzadzalo pozycja.
Edit 2011-06-09 :

Od kiedy założyłem ten dziennik, sposób grania trochę się zmienił. Znalazłem brokera z mikrolotami. Założyłem real konto i gram tak zęby zarobić. Staram się sensownie, ze spokojem. Staram się tez korzystać z okazji wtedy kiedy się da i uważam ze warto zaryzykować.

Gram na wsparcia/opory i/lub obszary supply/demand i/lub valuema/trendmagic.

Tylko tyle - reszta w udostępnionym myfxbook.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Q600
Gaduła
Gaduła

No i tak to wyglada - na obrazku widac gdzie mialem pierwsze buy (to niezgodne z zasadami) - nie postawilem SL, ale bank tez mi nie zamknal tego, wiec jak na razie wciaz w grze.

Jeszcze o specyfice mojej stretegii - wylapuje ona tylko wyrazne ruchy jednokierunkowe dochodzace do okolo 100pips. Mozna tez za jej pomoca trzymac pozycje majac duzo wiecej niz 100 pips (ale to planuje jesli bede gral wiecej niz 0.1 lota - napisze soebie trade managera pod siebie).

Jesli macie sugestie to poprosze :)

Przy okazji - licze na UP przede wszystkim ze wzgldedu na sile NZD, ale tez przez ogolna sytuacje na rynku...

Q600
Gaduła
Gaduła

Jesli ktos chce - paczka z programami i templatem :)

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Myslalem, ze domek kupiles na gorce ;)
Czy nie lepiej zrezygnowac z ciasnych stopow i je tam umiescic gdzie sie sprawdzone wsparcia i opory pojawiaja, ale do tego musisz grac groszami, tak, ze jak sie ruch np. 100 pipsowy w nieoczekiwanym przez Ciebie kierunku pojawi, to nie powinien CI sprawdzic bolu. Wtedy wiesz o wiele wiece gdzie jestes i codalej robic, zaczynasz dostosowywac sie do rynku uzywajac tym razem troszczeczke wiekszego zaangazowania kapitalowego odbijajac sobie straty i przy okazji zarabiac.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Q600
Gaduła
Gaduła

Wydaje mi sie ze na NZDUSD 30p SL wcale nie jest ciasno :) Poza tym jak napisalem powyzej - wejscia sa z reguly przy wyraznych ruchach, wiec prawdopodobienstwo zlapania SL jest zawsze ale wg moich analiz nie jest takie duze. Sam SL jest dla mnie takim ostatecznym ratunkiem, troszke bolesnym, ale wydaje mi sie ze byc musi. Gralem strategiami bez SL i bylo to bardzo bolesne... :P

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Przecierz nie napisalem nie uzywaj SL.

Q600
Gaduła
Gaduła

Ups - czytam w kratke...
Wsparcia i opory - spoko - tylko ze nie mam z nimi na tyle doswiadczenia zeby je porzadnie okreslac. Co prawda mam nawet wskaznik S&R tam, ale obecnie nie uzywam... Jakas sugestia? :)

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Jest cala masa tematow, na ten temat, tylko poszukac.. Wielu szanownych kolegow pozakladali naprade dobre stronki, tylko nie moga ich reklamowac w swoich stopkach, a szkoda. Czyzby kreslenie krech bylo az tak mozolnym zajeciem ? ;) - to nie bylo pod Twoim adresem.

Sztywne stopy usztywniaja, ale nie to co trzeba :?

Q600
Gaduła
Gaduła

huehue co racja to racja - jednak ja potrzebowalbym pewnego rodzaju gotowy element/wskaznik z ktorego moglbym brac dane do EA (na pewno sie da ale musze popracowac nad tym) bo jak mi wpadnie zlecenie o 2:30 (tak w tym tygodniu wygladaly ruchy na parach *usd), to trzeba od razu z automatu je zabezpieczyc

Q600
Gaduła
Gaduła

Oki - zaczynamy.

AUDUSD
BUY - 1.0664
TP - 1.0699
SL - 1.0646

ps. powoli sobie buduje EA na kontrolowanie pozycji w oparciu o RR i procentowe ryzyko posiadanego kapitalu.

Obrazek

ODPOWIEDZ