under87 - Jump_In_At_The_Deep_End
under87 - Jump_In_At_The_Deep_End
Witam wszystkich serdecznie
Krótko o mnie:
Tomasz, 23 lata.
V rok studiów - finanse i rachunkowość.
Zainteresowaie forexem od półtora roku.
Zafascynowanie i zupełne oddanie od października.
Okres od połowy października do 20 stycznia to gra na demo, testowanie czego się dało, "prześwietlenie" kilku(może nawet kilkunastu) brokerów. Sporo wchłoniętej lektury, obserwacja i analiza wykresu kilkadziesiat godzin tygodniowo.
Od dnia 20 stycznia w realu
Broker Admiral Markets
Rachunek Micro, dzwignia 1:500
Depozyt: ... 73zł (prosze o powagę)
Stan konta na dzień dzisiejszy : 89,72zł
Stawka: Minimalna (0,01Lot) - conajmniej do czasu podwojenia depozytu
Zakładany dzienny cel 30pipów
Cel długoterminowy: stan konta za 3 miesiące na poziomie 1000-1500zł (środki niezbędne na pewien szczytny cel)
Gra na parze EUR/USD
TF : M5 i M15
Gra w sesjach: Głównie London, troche na New York, raczej odpuszczam Tokyo (w moim przypadku bycie wypoczętym jest bardzo istotnym elementem całosci jesli chodzi o "trejdowanie")
Nie gram na dane z rynku
strategia : Wejścia na podstawie poziomów, linii trendu, fibo, dywergencji. Z racji mało pokaźnego depo SL wieksze niz 20p nie do przyjęcia!
"Per aspera ad astra"
Krótko o mnie:
Tomasz, 23 lata.
V rok studiów - finanse i rachunkowość.
Zainteresowaie forexem od półtora roku.
Zafascynowanie i zupełne oddanie od października.
Okres od połowy października do 20 stycznia to gra na demo, testowanie czego się dało, "prześwietlenie" kilku(może nawet kilkunastu) brokerów. Sporo wchłoniętej lektury, obserwacja i analiza wykresu kilkadziesiat godzin tygodniowo.
Od dnia 20 stycznia w realu
Broker Admiral Markets
Rachunek Micro, dzwignia 1:500
Depozyt: ... 73zł (prosze o powagę)
Stan konta na dzień dzisiejszy : 89,72zł
Stawka: Minimalna (0,01Lot) - conajmniej do czasu podwojenia depozytu
Zakładany dzienny cel 30pipów
Cel długoterminowy: stan konta za 3 miesiące na poziomie 1000-1500zł (środki niezbędne na pewien szczytny cel)
Gra na parze EUR/USD
TF : M5 i M15
Gra w sesjach: Głównie London, troche na New York, raczej odpuszczam Tokyo (w moim przypadku bycie wypoczętym jest bardzo istotnym elementem całosci jesli chodzi o "trejdowanie")
Nie gram na dane z rynku
strategia : Wejścia na podstawie poziomów, linii trendu, fibo, dywergencji. Z racji mało pokaźnego depo SL wieksze niz 20p nie do przyjęcia!
"Per aspera ad astra"
"There are no open and closed economies - only open and closed economists"
J. Orlin Grabbe (1947-2008)
Counter-trend Trading
Counter-trend Trading
Jak najbardzdiej ambitny, jednak przy podanych wcześniej założeniach i ogromnej samodyscyplinie jest on osiagalny.skco pisze:Plan bardzo ambitny.
Oczywiście czas pokaże na co mnie stać w realu. Jak narazie to dostrzegam kolosalną róznice między wcześniejszą zabawą za wirtualne pieniądze a tą grą w realnym świecie Forex

Mimo wszystko, na myfxbook udostepniłem wszystko co sie dało i tu mam prośbę do innych traderów, żeby w przypadku dostrzeżenia jakichś moich głupich tudzież nieprzemyslanych zagrań , za wczasu wylali na mnie wiadro zimnej wody i ostudzili moje zapały zanim zapędzę się w kozi róg
Counter-trend Trading
Counter-trend Trading
Ważne żeby mieć w wiarę w własne umiejętności oraz w system. Reszta to kwestia czasu nim cel zostanie osiągnięty.skco pisze:Plan bardzo ambitny.Cel długoterminowy: stan konta za 3 miesiące na poziomie 1000-1500zł (środki niezbędne na pewien szczytny cel)
Autorowi, obfitości pipsów podczas prowadzenia dziennika.

- klonmarcin
- Maniak
Za mało bierzesz zysku - tp na +10 jest wg mnie bez sensu. Np dzisiejsze zagranie na edku.under87 pisze:żeby w przypadku dostrzeżenia jakichś moich głupich tudzież nieprzemyslanych zagrań
Oba w dobrym kierunku i co najważniejsze w dobrym miejscu - więc dlaczego zamknąłeś jeden trade na 0 a drugi na +4 - skoro mogłeś trzymać dalej. Wiem, że po fakcie to pięknie mówić - ale była bardzo duża szansa na dalsze spadki - i nadal jest.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Właśnie w tym miejscu musze nad sobą popracować. Jestem aż za nadto ostrożny. Wiem że omijam pewnie 90% okazji do wejścia na rynek tylko dlatego że np. jeden z kilkunastu wskaźników nie potwierdza moich przekonań co do wejscia. Potem jest plucie sobie w brode "że niby wiedziałem że tak sie zachowa cena ale mimo wszystko nie wszedłem w rynek"klonmarcin pisze:Za mało bierzesz zysku - tp na +10 jest wg mnie bez sensu. Np dzisiejsze zagranie na edku.under87 pisze:żeby w przypadku dostrzeżenia jakichś moich głupich tudzież nieprzemyslanych zagrań
Oba w dobrym kierunku i co najważniejsze w dobrym miejscu - więc dlaczego zamknąłeś jeden trade na 0 a drugi na +4 - skoro mogłeś trzymać dalej. Wiem, że po fakcie to pięknie mówić - ale była bardzo duża szansa na dalsze spadki - i nadal jest.
To samo po otwarciu pozycji, wystarczy drobna wątpliwosć i zaraz wszystko zamykam. Musze z tym walczyć bo sam za bardzo ograniczam swoje zyski...
Dziękuje za trafna uwagę. Własnie o to mi chodziło

Counter-trend Trading
Counter-trend Trading
nie lubie krytykowac ale skoro zachecasz:
transakcja z 14.51 - (o ile to nie byl jakis wiel-blad) - dales zarobic stophunterom, wszedles za szybko w kontre po silnym i przewidywalnym ruchu wzrostowym. nawet jezeli twoj system pokazywal tu jakis sygnal na S to dales zbyt duzy stop, bo nie moze byc tak ze jeden stop zabiera ci caly zarobek dzienny. a jezeli masz sygnal ale stop jest zbyt duzy - nieakceptowalny - nie podejmujesz trejdu. chyba ze szukales trejdu 50pipsowego - i chciales isc z cena do dna. ale skoro zbierasz po kilka pips to czemu nagle szukasz dluzszego wejscia ? od czasu do czasu zbierzesz wiecej pipsow gdy rynek ladnie bedzie szedl i wystarczy tylko podciagc stopa ale wejscie musi byc zgodne z zalozeniami - krotki stop.
otwarte pozycje - bez komentarza, bez stopa, piramida, chyba rozjuszyla cie duza strata i szybko chcesz odrobic.
znam to wszystko z autopsji
.
transakcja z 14.51 - (o ile to nie byl jakis wiel-blad) - dales zarobic stophunterom, wszedles za szybko w kontre po silnym i przewidywalnym ruchu wzrostowym. nawet jezeli twoj system pokazywal tu jakis sygnal na S to dales zbyt duzy stop, bo nie moze byc tak ze jeden stop zabiera ci caly zarobek dzienny. a jezeli masz sygnal ale stop jest zbyt duzy - nieakceptowalny - nie podejmujesz trejdu. chyba ze szukales trejdu 50pipsowego - i chciales isc z cena do dna. ale skoro zbierasz po kilka pips to czemu nagle szukasz dluzszego wejscia ? od czasu do czasu zbierzesz wiecej pipsow gdy rynek ladnie bedzie szedl i wystarczy tylko podciagc stopa ale wejscie musi byc zgodne z zalozeniami - krotki stop.
otwarte pozycje - bez komentarza, bez stopa, piramida, chyba rozjuszyla cie duza strata i szybko chcesz odrobic.
znam to wszystko z autopsji

Nie wierz w trendy.
Dlaczego bez sensu?Ruchów po 10 pips jest więcej niż np; po 50 ,a poza tymklonmarcin pisze:Za mało bierzesz zysku - tp na +10 jest wg mnie bez sensu
jeśli jesteś skuteczny i bierzesz najlepsze sygnały wtedy większa pozycja i 2-3 trejdy i po zawodach.Po co siedzieć przy platformie nie wiem ile 2-3 godz wystarczy powyżej tego są przeważnie same muki.pzdr
oho teraz juz widze ze nolimits 
szkoda bo myslalem ze uda ci sie zachowac rownowage w otwieraniu pozycji. czy bedzie MC juz dzis? licze ze ci sie uda i jakos zdolasz to pozamykac na zerach a od jutra wrocisz do swojego skubania bogatszy o nauczke.
co do wypowiedzi MrT to sie zgodze, nie ma co szukac rajdow 50pips gdy warunki sa na 15-20, to zalezy od rynku. np dzis z rana na edku nie bylo opcji na ruch wiekszy niz 20 pips w jednym impulsie.

szkoda bo myslalem ze uda ci sie zachowac rownowage w otwieraniu pozycji. czy bedzie MC juz dzis? licze ze ci sie uda i jakos zdolasz to pozamykac na zerach a od jutra wrocisz do swojego skubania bogatszy o nauczke.
co do wypowiedzi MrT to sie zgodze, nie ma co szukac rajdow 50pips gdy warunki sa na 15-20, to zalezy od rynku. np dzis z rana na edku nie bylo opcji na ruch wiekszy niz 20 pips w jednym impulsie.
Nie wierz w trendy.
- RAY of Sunshine
- Gaduła