Witam. Przede wszystkim piszę ten dziennik dla siebie po to aby usystematyzować moje poczytania i wyciągnąc błędy.
Na rynku forex działam już od około 2 lat – ale bez wiekszych sukcesów. W pewnym momencie mocno pod kreską obecnie znowu ponad a teraz znowu pod. Dlatego krótki zarys poniżej:
Platforma FXPRO
Lewar 1:500
Strategia 2 kierunki 1 długoterminowy – używam coraz rzadziej.
2. Scalping
Korzystam oczywiście z serwisów typu bloomberg, cnbc, kalendarz forexfactory itd dodatkowo mam wykupiony abonament na stooq.pl dotyczący day tradingu – niektóre komentarze są bardzo przydatne ale trzeba oczywiście brać na nie poprawkę.
Jaka jest strategia? Gram głównie pod kątem ustalonych wsparć bądź oporów i tam się zaczajam najcześciej a także stosując RSI i w zasadzie gre bez wskaźników opieram się na sentymencie który jest na rynku i bardzo często korekt które w ciągu dnia powinny się pojawiać. Gram także pod dane ale częściej kilka minut po – w momencie kiedy pojawia się włąściwa reakcja (sprawdzałem dla mnie działa dużo lepiej).
Dodatkowo jeśli wpadłęm idealnie w dołek lub w lokalny szczyt staram się zamykac połowę pozycji a drugie 50 % zostawiam na dłuższy temin patrz kilak godzin do kilku dni)
Czego się nauczyłęm przez 2 lata – to przede wszystkim:
Ustawianie stop – lossa bardzo istotne
Przestawianie stop lossa aby pozycja zamknęła się z zyskiem bądź ograniczyła stratę.
Przeczytałem multum książek i muszę przyznać że po 2 latach przyznaje racje autorom że większość zasad o których wspominali są istotne – podbała mi się książka Giełda wolność i pieniądze Poradnik spekulanta - Tharp Van K.
Poczytałem Wasze forum ostatnio i musze przyznac iż jest to ciekawa kopalnia wiedzy i nie ukrywam że spędziłem kilkanaście godzin zgłębiając Wasze podejścia startegie i taktyki.
Największym problemem jeśli chodzi o moją osobę jest wielkość depozytu którego używam w trendzie i emocje za tym idące.
Nie ukrywam iż spędzając 2 lata na fx – mam całkiem spore doświadczenie w trading i niejedno widziałem ( Kryzys 2008 ) – mam nadzieję że pisząc dziennik dla siebie będę wstanie wyeliminować kilka błędów i poprawić swoją skuteczność na FX – nie ukrywam że dałem sobie ostatnią szansę - poniżej kilka zasad i licze także na Wasze komentarze - bardziej doświadczonych day" tradarów"
1. Długoterninowo tylko gra z trendem.
2. Krótkoterminowo – wejścia w oparciu o swoje doświadczenie z krótkim stop lossem i zamykanie pozycji
3. Ograniczenie zbyt przesadnej ekspozycji i używanie do 5% kapitału przy wejściu na rynek.
4. Gra głównie na EUR/USD oraz dodatkowo USD/JPY.
5. Zawsze przed rozpoczęciem trendu update i wyznaczenie lokalnych wsparć i oporów i ustalenie sentymentu.
6. Przeglądanie forum – nie ukrywam iż niektóre analizy techniczne przedstawione przez uczestników robią wrażenie (zdaje sobie sprawę że trzeba do nich podchodzić z dystansem).
7. Robienie przerw w przypadku zaliczenia strat ( efekt potencjalnie utraconych korzyści).
8. Dalszy rozwój – będę często zadawał pytania nie do końca rozumiem Wasz żargon itd.
No to trzymam za siebie kciuki

Mam nadzieje że ten tydzień nie będzie last