EUR/USD bez stresu ; eksperyment.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

EUR/USD bez stresu ; eksperyment.

Nieprzeczytany post autor: lawa »

Witam

Nie będzie to typowy jurnal tylko zapis propozycji zmian w systemie gry oraz programie tworzony razem z użytkownikami forum.
Taki eksperyment.
Może uda się zebrać opinie i informacje, które pomogą rozwinąć program i wskazać na jakim systemie - wskaźnikach działa najlepiej.
Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoimi opiniami.
Codziennie przed godz. 6°° i 12°° będę umieszczał tutaj prognozy dotyczące rozpoczęcia i zakończenia trendu głównego na EUR/USD.
Prognoza jest wynikiem pracy programu składającego się z kilku sztucznych sieci neuronowych.
Inne sieci neuronowe zostały przeznaczone do przewidywania zmiany kierunku ruchu w czasie prognozy głównej.

W następnych postach:

- krótki opis programu i jak odczytywać wyniki prognozy
- założenia jakie przyjęto podczas testu dla danych historycznych
- wyniki testów przeprowadzonych na danych historycznych w kwietniu i maju br.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

PROGRAM

1. Sztuczne sieci neuronowe przeprowadzają analizę wykresu świecowego.
2. Wynikiem analizy jest prognoza głównego ruchu na najbliższe 6 – 8 godz.
- jego początek
- zmiany kierunku ruchu *
- koniec prognozy
3. Podane czasy są uśrednioną prognozą kilku sieci, dlatego występują przesunięcia + - 30 min.
4. Czasy podane w prognozie np. 12.20 12.40 ...... 16.05 16.30 należy interpretować następująco:
- pierwszy czas to rozpoczęcie trendu
- kolejne to informacja o zmianie kierunku ruchu *
- ostatni czas to zakończenie prognozy - trendu

* na danych historycznych sprawdza się bardzo dobrze na rynku rzeczywistym wpis powinien brzmieć - informacja o możliwości wystąpienia zmiany kierunku ruchu.

Głównym celem programu jest wskazanie czasu wystąpienia ruchu o dużej amplitudzie na parze EUR/USD.
Dlatego nie należy go traktować jako system transakcyjny, ponieważ nie podaje miejsc ustawienia zleceń obronnych oraz poziomów otwarcia / zamknięcia pozycji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Poprawiłem Ci tytuł bo wkradły się tam jakieś dziwne znaki.
PS: Witamy na forum, zapowiada się ciekawy temat ;-)

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

Mam tylko jedną prośbę, jeśli mógłbyś, odnośnie założeń...

Czy ten program/system/jego sygnały (jak zwał tak zwał) będzie dystrybuowany za opłatą za pomocą forum/wątku? Mógłbyś jasno określić, że celem tego wątku nie jest sprzedaż a eksperyment/ulepszenie itp? Lepiej się to będzie czytać po takiej deklaracji.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

ZAŁOŻENIA do testów na danych historycznych

1. Analiza techniczna na interwałach od M5 do D1
- główne i pomocnicze linie w/o
- formacje klasyczne
2. Wskaźniki ROC, RSI i VOLUMES
3. S/L 15
4. T/P druga lub trzecia linia w/o
5. Podjęcie decyzji na M5
6. Wejście na rynek zgodnie z prognozą (tolerancja + - 30 min.) nawet wówczas gdy ruch rozpoczął się wcześniej.
7. Przestrzeganie czasów zmiany kierunku ruchu
8. Zamknięcie zlecenia zgodnie z prognozą nawet gdy z analizy rynku wynikała możliwość jego kontynuacji.

WNIOSKI

1. Program z bardzo dużą dokładnością prognozuje ruchy główne.
2. Mały zysk - ruch w wyznaczonym czasie informuje, że rynek czeka na ważne dane.
3. Jeżeli podany czas jest krótki należy spodziewać się większego ruchu po nim.
4. Długi czas prognozy bardzo ułatwia określenie jego kierunku i zasięgu.
5. Część programu przeznaczona do określania zmiany kierunku ruchu w prognozie wymaga dopracowania.
6. Błędy - transakcje minusowe - są wynikiem zbyt wczesnego wejścia na rynek.
7. Uśrednienie czasu prognozy rozpoczęcia trendu do + - 30 min. jest zbyt duże.
8. Z powodu małej dokładności prognoz dla rynku azjatyckiego nie był on poddany testom.
9. Program sprawdzony tylko w jednym systemie gry i kilku wskaźnikach. Brak potwierdzenia jego przydatności w innych systemach.

Wszystkie opinie pozytywne i negatywne proszę wzbogacić o informację dotyczącą systemu i wykorzystywanych wskaźników tak by chętni mogli to sprawdzić.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Bardzo ciekawa inicjatywa jednak aby móc rozwijać ten program i proponować ewentualne zmiany chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej.

Właściwie to zauważyłem wiele nieścisłości.

Piszesz, że programu nie należy traktować jako systemu transakcyjnego a jednocześnie podajesz wyniki z działania eksperta. Z tego wynika, że jednak są jakieś określone warunki wejścia i wyjścia z rynku.

Podane wyniki były przeprowadzone na danych historycznych ale pytanie czy były to dane out of sample?

Co według Ciebie oznacza "trend główny", jak wyznaczasz linie w/o?
"Zamknięcie zlecenia zgodnie z prognozą nawet gdy z analizy rynku wynikała możliwość jego kontynuacji" Jaką analizę miałeś na myśli?

Jaki tyo sieci neuronowych wykorzustujesz i jakie dane podajesz na wejściu u wyjściu?

Ogólnie wszystko wydaje się bardzo tajemnicze więc nie wiem jak moglibyśmy to udoskonalać.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

beginner pisze:Mam tylko jedną prośbę, jeśli mógłbyś, odnośnie założeń...

Czy ten program/system/jego sygnały (jak zwał tak zwał) będzie dystrybuowany za opłatą za pomocą forum/wątku? Mógłbyś jasno określić, że celem tego wątku nie jest sprzedaż a eksperyment/ulepszenie itp? Lepiej się to będzie czytać po takiej deklaracji.

Zgadza się nigdzie nie napisałem, że prognozy będą udostępniane nieodpłatnie.
Program powstaje na własny użytek, a postanowiłem się podzielić jego obecnymi rezultatami by sprawdzić jego przydatność w innych systemach gry.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

Umieściłem ten temat tutaj bo w pierwszej kolejności zależy mi na ocenie jego prognoz .
Po uzyskaniu takiej wiedzy będzie czas na przedyskutowanie jego silnych i słabych stron w innym dziale.
Prognoza nie zastępuje inwestora to on podejmuje decyzję, kiedy wejść / wyjść z rynku.
Mój system gry w tym momencie nie jest do końca wiarygodny (pisałem program, sprawdzałem co potrafi) dlatego nie chcę go tutaj oceniać.
Po pierwszym tygodniu prognoz, moje ZAŁOŻENIA i WNIOSKI staną się zrozumiałe i zobaczymy czy warto temat dalej kontynuować.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

EUR/USD prognoza do godz. 12
6.45 8.05 8.20 8.35 8.55 9.30 10.35

Okazało się, że jest przesunięcie 30m.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 11:56 przez lawa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

EUR/USD prognoza od 12 do 22
12.55 13.30 13.55 14.45

ODPOWIEDZ