Dalej kontynuuję zabawę z swoim EA. Bardzo mi się spodobało automatyczne testowanie strategii w określonych przedziałach czasu przy użyciu testera strategii. To co mnie zdziwiło to fakt że testując kilka razy moją "strategię" bez żadnych zmian i na tym samym okresie czasu dostaję różne wyniki.
Z czego to wynika? Czy jest to jakiś błąd meta tradera czy może celowe działanie mające na celu jakieś symulowanie np. opóźnień w zawieraniu transakcji czy tym podobnych?
mt4 - tester strategii, różne wyniki
Pewnie chodzi o spread na danej walucie. W momencie załączania strategii bierze on ostatni spread dla danej pary i trzyma stały podczas symulacji..
Nawet 1pips spreadu potrafi z zyskownego systemu zrobić tracący (jeśli ktoś używa kosiarki - ostrego skalpu).
Nawet 1pips spreadu potrafi z zyskownego systemu zrobić tracący (jeśli ktoś używa kosiarki - ostrego skalpu).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
I to jest właśnie ten ból... spread jest brany w momencie testu. Kiedyś w weekend na jakimś rozrzerzonym spreadzie straszne wyniki mi wychodziły 
Szkoda, że nie ma jednego pola w mt4, do wpisania spreadu dla testu strategii. Przy skalperach jak wspomniał Tiger ma to znaczenie i to duże.
Ja niestety muszę czekać na wieczór aby testować swoje kosiarki

Szkoda, że nie ma jednego pola w mt4, do wpisania spreadu dla testu strategii. Przy skalperach jak wspomniał Tiger ma to znaczenie i to duże.
Ja niestety muszę czekać na wieczór aby testować swoje kosiarki

- Hlautameki
- Bywalec
Da się, ale nie wolno się łączyć z netem.
Trzeba sobie platformę w tygodniu przygotować - pobrać dane, skasować konto i już się nie logować (wtedy będzie ten spread który ostatnio zapamiętał).
Trzeba sobie platformę w tygodniu przygotować - pobrać dane, skasować konto i już się nie logować (wtedy będzie ten spread który ostatnio zapamiętał).
======================================================