MQL4 - nie taki początek jakim go widzą

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
mario1410
Uczestnik
Uczestnik

MQL4 - nie taki początek jakim go widzą

Nieprzeczytany post autor: mario1410 »

Hej,

chcę zacząć przygodę odnośnie programowania automatycznych strategi w MQL4, mam kilka chyba prostych pytań, nie chciałbym błądzić więc prosiłbym o proste odpowiedzi które powiedzą mi czy w ogóle uda się zrealizować mój pomysł na strategię EA czy od razu sobie dać spokój :)

- czy mając wskaźnik np: volumenu na wykresie 1h, są tam słupki, na które po najechaniu pojawia się value: jakaś tam wartość i czy tą właśnie wartość można pobrać do strategi EA która opierała by się na zawieraniu/zamykaniu transakcji w oparciu o z góry ustalone limity tych wartości? oczywiście wskaźnik volumenu to tylko przykład.

- jakiej funkcji w MQL4 należy użyć aby odebrać powyżej nadmienioną wartość i móc na niej operować, nie chcę jakiegoś tam przykładu ale po prostu nie chce błądzić choć już kilka kursów przerobiłem, niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na w/w pytanie.

dzięki wielkie
pozdrawiam

EAForex
Bywalec
Bywalec

Re: MQL4 - nie taki początek jakim go widzą

Nieprzeczytany post autor: EAForex »

Tak, można zrobić takie EA.
Możesz użyć np. Volume[nrsłupka]. Pamiętaj, że słupki numeruje się tak, że najnowszy to 0 a starsze to 1,2,3....

mario1410
Uczestnik
Uczestnik

Re: MQL4 - nie taki początek jakim go widzą

Nieprzeczytany post autor: mario1410 »

hej,
super, dzięki wielkie, więc zaczynam studiować/pisać gdyż nie sądzę aby ktoś napisał tak prostą strategię :), wszystkie jakie do tej pory znalazłem mają od groma różnych paramentów stop-losów itp. po co, wydaje mi się że najprostsze jest najlepsze ale chyba nie doceniane :)
jeżeli napotkam jakiś problem podczas pisania nie omieszkam i zapytam.

dzięki
pozdrawiam

ODPOWIEDZ