Hej, prosta piłka (a ja nie gram w piłkę za dobrze).
Mam strategię, którą napisałem sobie w google script i działa na danych w google spreadsheet. Strategia generuje wartość co kilka/kilkanaście minut (czas mogę sobie ustawiać w zasadzie dokładnie), która to wartość jest wielkością pozycji jaka powinna być w danym momencie otwarta na rachunku.
Na przykład: 0.50 oznacza, że na rachunku powinien być long 0.5 lota, jeśli wartość generowana w moim arkuszu zmienia się na 0.70 oznacza to, że EA powinien otworzyć na rachunku dodatkowego longa wielkości 0.2 lota (po markecie oczywiście) tak aby w sumie było na rachunku otwarte 0.7 lota.
Jeśli wartość generowana przez mój spreadsheet jest ujemna to znaczy, że na rachunku powinien być short czyli na przykład wartość -1.2 oznacza 1.2 lota short.
Mam nadzieję, że jasno to opisałem i jest to zrozumiałe.
Teraz dwa pytania zasadnicze. Jak według Was najlepiej zapisać ten wynik, który generuje moja strategia? Czy ma to być automatycznie aktualizowany plik tekstowy, z którego EA by sobie pobierał tą wartość? A może lepiej żeby mt4 łączył się ze stroną internetową moją prywatną gdzie ten wynik by się automatycznie aktualizował i pobierał tą wartość (przez web request?). A może jeszcze jakiś inny sposób?
No i czy znacie może jakieś przykładowe EA, które działa na zasadzie takiej, że pobiera "sygnał" spoza samego temrinala i jak to jest w takich przypadkach technicznie rozwiązane?
Dzięki za wszelką pomoc.
EA, które pobiera sygnał spoza terminala.
-
- Uczestnik
-
- Bywalec
Re: EA, które pobiera sygnał spoza terminala.
Co prawda sam ograniczam się do EA pisanych ze standardowymi funkcjami MT4 i nie robiłem tego, to możliwe jest definiowanie własnych bibliotek funkcji i potem wywoływanie ich w expertach. Gdzieś na forum widziałem nawet bibliotekę umożliwiającą pisanie EA w Pythonie w edytorze MT4.
Może będziesz w stanie zaprogramować taką funkcję, która będzie wywoływana w EA, wykona operacje na spreadsheet i zwróci aktualną wielkość pozycji?
Może będziesz w stanie zaprogramować taką funkcję, która będzie wywoływana w EA, wykona operacje na spreadsheet i zwróci aktualną wielkość pozycji?